Kevad algab Eestis muinsuskaitsekuuga

17. apr. 2017 Eesti muinsuskaitse selts - Kommenteeri artiklit

Teisipäeval, 18. aprillil kell 15 avab Eesti muinsuskaitse selts iga-aastase muinsuskaitsekuu.

Muinsuskaitsekuu avatakse pidulikult Eesti lastekirjanduse keskuses Pikk tänav 73. Kuu avab riigikogu aseesimees Enn Eesmaa, esinevad Tallinna reaalkooli kooristuudio mudilased. Muinsuskaitsekuu avamisel tunnustab Eesti muinsuskaitse selts teenetemedalitega tegusaid vabatahtlikke, kes aega ja jõudu säästmata on kaasa aidanud eesti kultuuripärandi hoidmisele ja kaitsmisele. Paraku tuleb õppida ka tehtud vigadest ning seetõttu annab EMS välja ka Karuteene medali. Karuteene medali asutas muinsuskaitse selts 1997. aastal tõstmaks esile isikuid, organisatsioone ja institutsioone, kes pärandkultuuri väärtustava avalikkuse arvates on tekitanud suurt kahju Eesti ainelise kultuuri mälestistele, ajaloolistele traditsioonidele ning institutsioonidele. Karuteene kandidaate leidmiseks pöördus EMS-i avalikkuse poole.

Tõstmaks esile muinsuskaitseteaduse ja igapäevaelu seoseid asutas muinsuskaitse selts 2016. aastal Tullio Ilometsa muinsuskaitseauhinna. Kuu avamisel tutvustab EMS-i esimees Peep Pillak auhinnale kandideerimise tingimusi.

Käima läheb ka rahvusvaheline noorte muinsuskaitsealane fotovõistlus. Osaleda saavad kuni 20-aastased noored, kel huvi ajaloo, pärandi ja elukeskkonna vastu laiemalt. Fotosid ootab EMS 10. juunini.

Muinsuskaitsekuu jooksul toimub mälestisi ja kultuuriloolisi paiku tutvustavaid ringsõite, heakorratalguid, muinsuskaitseteemalisi seminare, praktilisi töötube, näitusi ja filmiõhtuid. Kuu kava täieneb jooksvalt.

Muinsuskaitsekuu, mis on suurim ja kõige rahvarohkem kodanikualgatusel toimuv Eesti ajaloo- ja kultuuripärandit tutvustav ettevõtmine, toimub igal kevadel alates 1985. aastast. Muinsuskaitsekuu algab rahvusvahelisel muinsuskaitsepäeval 18. aprillil ja kestab kuni rahvusvahelise muuseumipäevani 18. mail. Muinsuskaitsekuu läbiviimisel teeb Eesti muinsuskaitse selts koostööd riigiasutuste ja kohalike omavalitustega, eraettevõtete ning arvukate vabatahtlikega.


LASTE JA NOORTE KULTUURI AASTA

MUINSUSKAITSEKUU 2017

Muinsuskaitsekuu pidulik avamine teisipäeval, 18. aprillil kell 15 Eesti lastekirjanduse keskuses Pikk t 73

Kolmapäev, 19. aprill kella 13–16.30 katusepäev Eesti vabaõhumuuseumis. Teemapäev spetsialistidele. Katusekonstruktsioonid ja katusekatted. Vanad ehitised ning ehitustraditsioonid. Inseneri nõuanded ja ehituspuussepa kogemused. Loevad Ain Pihl ja Joosep Metslang. Täpsem teave ja registreerimine maaarhitektuur.blogspot.com.ee ja aune.mark@evm.ee.

Reede ja laupäev, 21. ja 22. aprill kevadine pudipadilaat Kodulinna majas Gümnaasiumi 3. Pakkumisel huvitavat mööblit, käsitööd, teistmoodi kirjaümbrikke ja postkaarte. Täpsem teave Kodulinna majast, Tiina Mägi tel 507 9565.

Laupäev, 22. aprill kella 11–14 küttekollete päev Eesti vabaõhumuuseumis.
Sissekütmine ja ohutus. Kaua kütmata olnud ahju sissekütmise olulisus. Lekete ja ohu märkide äratundmine. Korstnalahendus –- telliselt moodulile ja tagasi tellisele. Loevad Hardi Ojaste, Indrek Ronk, Aivar Sekk ja Peeter Randoja. Täpsem teave ja registreerimine maaarhitektuur.blogspot.com.ee ja aune.mark@evm.ee.
Pühapäev, 23. aprill Kummistu kalmistu lugemistalgud 10. Täpsem teave Hiiumaa muinsuskaitse seltsist, Maarika Leis-Aste tel 513 4282.

Pühapäev, 23. aprill kell 12 vabadusvõitluse mälestusele pühendatud Jüripäeva jumalateenistus ja jüritule süütamine Eesti sõjameeste mälestuskirikus Toris. Pärgade asetamine ratsamonumendi jalamile ja kohvilaud. Täpsem teave Tori kiriku taastajate ühendusest ja EELK Tori Püha Jüri kogudusest, Jüri Kask tel 504 1292.

Esmapäev, 24. aprill kell 18 avalik arutelu Kodulinna majas „PÄÄSTKEM PATAREI!”. Jätkame arutelu ohustatud ajalooväärtuse tuleviku üle. Täpsem teave Kodulinna majast Gümnaasiumi 3, Tiina Mägi tel 507 9565.

Teisipäev, 25. aprill 30 aastat muinsuskaitseklubide Keila kokkutulekust. Täpsem teave Eesti muinsuskaitse seltsist, Helle Solnask tel 5349 4304

Kolmapäev, 26. aprill kell 15 talgud Kabelimäe varemetel Pirital. Täpsem teave Eesti muinsuskaitse seltsist, Helle Solnask tel 5349 4304 ja helle@muinsuskaitse.ee.

Neljapäev, 27. aprill väljasõit Järvamaale tutvumaks Ambla valla Roosna küla pärandkultuuriga. Tutvustab Toomas Lemming. Täpsem teave Konstantin Pätsi muuseumist ja Tallinna järvalaste seltsist, Elle Lees tel 5340 9536.

Laupäev, 29. aprill kell 10 talgud Hüüru mõisas ja pargis. Korraldavad Konstantin Pätsi muuseum ja Hüüru külaselts. Kohale saab marsruuttaksoga nr 177, peatus Hüüru. Täpsem teave Elle Lees tel 5340 9536.

Laupäev, 29. aprill kell 10 heakorratalgud Pöide kirikumõisas. Korraldavad Pöide Maarja kogudus ning Pöide Maarja SA. Täpsem teave Jaan Tamm tel 5332 8566.

Laupäev, 29.aprill kella 10–12 loeng maakivist vundamentide ja müüride taastamisest. Korraldab Eesti vabaõhumuuseum, loeb Alo Peebo. Toimub Harjumaal,Vaidas. Täpsem teave ja registreerimine maaarhitektuur.blogspot.com.ee ja aune.mark@evm.ee.

Laupäev, 29. aprill – esmaspäev, 1.mai praktikum maakivihoonete taastamisest.
Maakivist vundamentide ja müüride taastamine, hooldamine ja konserveerimine. Korraldab Eesti vabaõhumuuseum, juhendab Alo Peebo. Harjumaal Vaidas. Täpsem teave ja registreerimine maaarhitektuur.blogspot.com.ee ja aune.mark@evm.ee.

Pühapäev, 30. aprill kell 14 sarjas „Väärtus” koolipoiste Tallinna esimesed 500 aastat. Selgitused Kahrut Ellerilt. Eelregistreerimine Kodulinna majas Gümnaasiumi 3 telefonil 644 9867 alates 3. aprillist.

Kolmapäev, 3. mai Vabadussõjas langenute kalmude hooldamine Rahumäe kalmistul. Kogunemine kell 18 kalmistu kontori juures. Täpsem teave Nõmme heakorra seltsilt, Leho Lõhmus tel 512 8893.

Kolmapäev, 3. mai kell 16 talgud ajaloolisel Mõigu kalmistul. Täpsem teave Eesti muinsuskaitse seltsist, Helle Solnask tel 5349 4304.

Pühapäev, 7. mai kell 14 sarjas „Väärtus” vaatame maju Kadrioru pargi serval. Teejuhiks Oliver Orro. Eelregistreerimine Kodulinna majas Gümnaasiumi 3, tel 644 9867 alates 10. aprillist.

Esmaspäev, 8. mai kell 15 talgud Tallinna Kaitseväe kalmistul. Täpsem teave Eesti muinsuskaitse Seltsist, Helle Solnask tel 5349 4304.

Laupäev, 13. mai ja pühapäev, 14. mai raudtee remondi talgud Lavassaare muuseumis-raudteel. Täpsem teave Mehis Helme tel 527 2584.

Laupäev, 13. mai – pühapäev, 14. mai õpituba „Tellisehitus I. Korstnapitsi ja võlvi ladumine” Eesti vabaõhumuuseumis. Juhendab Rasmus Kask. Täpsem teave ja registreerimine maaarhitektuur.blogspot.com.ee ja aune.mark@evm.ee.

Pühapäev, 14. mai kell 14 sarjas „Väärtus” vana ja uut Pirita kloostrit tutvustab Lagle Parek. Eelregistreerimine Kodulinna majas Gümnaasiumi 3 telefonil 644 9867 alates 17. aprillist.

Kolmapäev, 17. mai „Ehituspuidu ja puitehitiste biokahjustused: seened, mardikad ja muud putukad” Eesti vabaõhumuuseumisVaatame õppefilmi mardikatest ja vaatleme biokahjustusi hoonetel. Loeb ja juhendab Marike Laht. Täpsem teave ja registreerimine maaarhitektuur.blogspot.com.ee ja aune.mark@evm.ee.

Neljapäev, 18. mai kell 16 MUINSUSKAITSEKUU LÕPETAMINE PATAREI VANGLAS.

 

Näitused

„Põhjala tähistel”. Soomepoiste raamatud. Näituse koostaja Peep Pillak, avatud Tallinna linnaarhiivis Tolli t 6 kuni 22. septembrini.

„Eesti vormi lugu 1917–1940”. Eesti sõjamuuseumis Mõisa tee 1, Viimsi.

„Eesti NSV KGB esimees sõpru võitmas ja inimesi mõjustamas”. Näituse on koostanud Eesti muinsuskaitse selts.

„Eesti riigipead 1918–1992”. Näituse on koostanud Eesti muinsuskaitse selts.

Rahvusvaheline noorte fotovõistlus International Heritage Photographic Experience. Osaleda saavad kuni 20-aastased noored, fotode esitamise tähtaeg 10. juuni. Reeglid ja tingimised siin.

 

Igal esmaspäeval, teisipäeval, kolmapäeval, reedel, laupäeval ja pühapäeval kella 11–18 Nunnatorni kaudu pääs linnamüürile, Sauna ja Kuldjala torni. Täpsem teave Kodulinna majast, Tiina Mägi tel 507 9565.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!