Linnateatri „Köster” reisib Eestimaal ringi

28. apr. 2017 Helen Männik Tallinna Linnateatri dramaturg - Kommenteeri artiklit

Tallinna Linnateatri lavastus „Köster” on repertuaaris olnud vaid ühe hooaja, ent selle lühikese aja jooksul jõudnud anda väljasõiduetendusi nii Pärnus, Kuressaares kui ka Oskar Lutsu romaani „Kevade” sünnikodus Palamusel. Tegemist oli aga vaid eelsoojendusega, sest „Köstri” peamises mängupaigas Hobuveskis alustatakse mais põhjalikke restaureerimistöid ning lavastus suundub Eesti ringreisile.

Küsimuse peale, miks on vahelduseks hea ka teistes mängupaikades mängida, vastab lavastuse nimiosatäitja Peeter Tammearu naljatlevalt: „Eelkõige sirge lava pärast – põrandalauad püsivad paigal!” Tegelikult aga peab sel aastal Linnateatri kolleegipreemiaga pärjatud Tammearu oluliseks teatri soovi aeg-ajalt ka ise publikuni jõuda. „Eks see ole arusaadav, miks inimesed Võrust või Põlvast teatrisse ei sõida – selleks tulebki nende juurde sõita. Seda enam, et tegemist on meie enda Kivirähki loominguga,” arvab Tammearu.

Andrus Kivirähki kirjutatud ja lavastatud „Köster” on Tammearu sõnul näitlejale tõeline väljakutse, ent saab sellest olenemata talle iga etendusega aina omasemaks. „Selle rolliga on tehtud väga palju tööd, ent nüüd olen ma seda mängides juba kindlam. Mind võib etenduse ajal rünnata koer, võib alata ka sõda – ma mängin seda rolli ikka edasi. Ainuke asi, mille peale ma mõtlen, on see, kuidas ma seda mängin,” ütleb Tammearu.

Tammearu sõnul on publik igas Eestimaa paigas erinev, mis teeb lavastuse mängimise väga eriliseks ja huvitavaks. „Ma imestan iga kord, kui erinevad võivad olla publikud ja nende reaktsioonid. Kõige hullem on see, kui sa lähed oma tulemust kordama. Seetõttu tuleb iga kord olla nagu tühi leht,” ütleb Tammearu.

Köstrit” mängitakse 9. ja 10. mail Pärnu Endla Küünis, 11. mail Keila kultuurikeskuses, 12. mail Aruküla rahvamajas, 17. mail Põlva kultuuri- ja huvikeskuses ning 18. mail Võru kultuurimajas Kannel. Piletid väljasõiduetendustele on saadaval Linnateatri kassas ja Piletilevis.

Peeter Tammearu sõnul on publik igas Eestimaa paigas erinev, mis teeb lavastuse mängimise väga eriliseks ja huvitavaks. Foto: Siim Vahur


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!