Meistrite gildi väljasõit Maardusse

21. apr. 2017 Raivo Juurak - Kommenteeri artiklit

19. aprillil tutvustasid Tallinna kutsekoolid oma erialasid Maardu õpilastele.

Esitlus toimus Maardu vaba aja keskuses (Keemikute 12b). Esindatud olid kõik kümme meistrite gildi kuuluvat Tallinna kutsekooli: polütehnikum, ehituskool, tööstushariduskeskus, merekool, mehaanikakool, Kopli ametikool, Teko, majanduskool, balletikool, Georg Otsa muusikakool.

Kell üks tutvustati kutsekoolide erialasid Maardu põhikooliõpilastele, keda tuli saal täis, mitmed klassid koos õpetajaga. Kell kolm pakuti sama infot Maardu gümnaasiumiõpilastele, keda aga tuli kohale vähem. Põhjus ilmselt selles, et gümnaasiumiõpiasi ongi Maardus vähem. Jutt käis paralleelselt eesti ja vene keeles, sest mõnedki Maardu põhikooliõpilased ei saanud eesti keelest üldse aru. Aga eks nad siis kutsekoolis õpivad!

Maardu projekti juht Meeli Kaldma märkis, et õpilaste huvi oli suur – üle 150 noore võttis endale Tallinna kutsekoolide infovoldiku, nad külastasid kõigi kutsekoolide infolaudu ning vaatasid ka ettekandeid.

Tallinna kutsekoole koondav meistrite gild on moodustatud Lõuna-Eestis tegutseva Liivimaa kutsekoolide ühenduse eeskujul. Ta on mõeldud Tallinna kutskoolide maine kujundamiseks. Esimest korda käisid Tallinna kutsekoolid meistrite gildi egiidi all viimasel „Teeviidal”. Seal olid juba gildi logod väljas, kuid esialgu veel tagasihoidlikult. Maardus olid aga gildi reklaamplakatid ja lipud-viplid juba jõuliselt välja mängitud. See oli Tallinna kutsekoolide esimene suur ühine reklaamüritus. Järgmisel aastal tullakse Maardusse tagasi – see on juba kokku lepitud.

Meistrite gild Tallinna kogukonnapäevadel

Edaspidi osaleb meistrite gild Tallinna kogukonnapäevadel, näiteks Kopli kevadistel perepäevadel, Nõmme roheliste väravate tänaval, tehakse kaasa ka sumedate juuniõhtute loengusarjas, reklaamides täiskasvanuõpet. Osaleda tahetakse Kopli suvelõpufestivalil, Uue Maailma tänavafestivalil, vabaõhumuuseumi mihklipäeval jne. Üks idee on, et meistrite gild hakkab Harjumaal käima bussiga koolist kooli. Igasse kooli kõik kümme Tallinna kutsekooli korraga ilmselt ei lähe, sest koolide õppekavad on eri tasemega, kuid ka mõne kooli puudumisel astutakse üles ikkagi meistrite gildi koolidena.

Meeli Kaldma märkis, et kohe saab valmis meistrite gildi veebileht. Enamik eeltöid selleks on juba tehtud. Veebruaris-märtsis tegid kõigi Tallinna kutsekoolide õpilased oma koole tutvustavaid videoklippe. Osa neist mängiti Maardus juba ette. Balti filmi- ja meediakool aitas õpilastel neid teha. Edaspidi lähevad videod meistrite gildi kodulehele ja neid saab sotsiaalmeedias levitada.

Meistritr gildi kuuluvate kutsekoolide koostöö on olnud väga hea, nendib Meeli Kaldma. Näiteks Maardu saali stendid-reklaamid ja töölauad saadi poole tunniga paika, laval esinejad olid väga tublid ja numbrid, mis nad esitasid, sisukad ja heal tasemel. Ainult üks väike iluviga oli kogu asja juures ‒ võimendus tõrkus paar korda, nii et mõne numbri algust tuli natuke oodata.

Aga õpetajaks õppimine?

Maardu õpilaste ettekujutust kutseõppest meistrite gildi ülesastumine kindlasti laiendas. Kui tavaliselt mõeldakse kutsekooliga seoses esimese asjana metallitööle, siis Maardu vabaajakeskuses noored nägid, et võimalik on õppida nii pillimeheks kui ka keevitajaks, nii lauljaks kui ka puusepaks, tantsijaks või madruseks, raadiotehnikuks või õmblejaks jne.

See paistis ka silma, et õpetajaks ei saa põhikoolilõpetaja kuskil õppida, ehkki Johannes Käis on toonitanud, et just põhikooli lõpus on noortel kõige rohkem õpetajaks hakkamiseks vajalikku idealismi. Ilmselt tuleb loota, et gümnaasiumidesse tekib pedagoogika valikaine, milles noored saavad põhjaliku ülevaate tänapäevastest õppemeetoditest (projektõpe, keelekümblus, ümberpööratud klassiruum, digiõpe, Orffi meetod jms) ning kus nad saavad kõiki neid meetodeid nooremate või omaealiste peal järele proovida.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!