Tartu ülikooli muuseum avab aastanäituse „Toomkiriku hiilgus”, mille keskmes on erilised ja luksuslikud leiud

10. apr. 2017 Tartu ülikool - Kommenteeri artiklit

Tartu ülikooli muuseumi varakambris avatakse 12. aprillil uus aastanäitus „Toomkiriku hiilgus”, mis keskendub Vana-Liivimaa võimsaimale katedraalile ja selle arheoloogilisele pärandile.

„Näituse teevad erakordseks toomkirikust leitud luustikud, mis annavad aimu nii kõrgete vaimulike kui ka ülikute harjumustest ja muredest. Erilise tähelepanu all on toomkirikust leitud kuldkangas ja siid, mis olid kõige hinnalisemad tekstiilid keskajal,” tutvustab näituse kuraator Kerttu Palginõmm. Ühe tähtesemena on külastajatele imetlemiseks välja pandud Tallinna rae varade hulgast pärinev 15. sajandi pross, mis annab tunnistust kallihinnalise kullassepakunsti jõudmisest Liivimaale. Eksponeeritud esemed pärinevad peamiselt Tartu ja Tallinna linnamuuseumi kogudest ning on uudistamiseks väljas 14. jaanuarini 2018.

Väljapanek vahendab arheoloogide, ajaloolaste ja kunstiajaloolaste kõige värskemaid teadmisi toomkirikust ning sellega kaasnevad erilised Hullu Teadlase eksperimendihommikud kogu perele.

15.04 osalevad Hullu Teadlase eksperimendihommikul Tartu ülikooli arheoloogid ja DNA-uurijad. Näha saab ehtsaid luustikke ning vastuse saavad küsimused sellest, kuidas geneetika ja arheoloogia aitavad meil uurida mineviku inimesi.

20.05 osaleb Hullu Teadlase eksperimendihommikul kullassepp Indrek Ikkonen, kes tutvustab keskaja ehtekunsti tehnikaid ja detaile. Näha saab kauneid ehteid ning kullassepp kõneleb kallihinnalistest kividest ja materjalidest ning nende tähendusest keskajal.

Näituse meeskond: Kerttu Palginõmm, Martin Malve, Riina Rammo, Madis Maasing, Kristiina Tambets, Lehti Saag, Kaur Alttoa, Krista Anderson, Tiina Vint, Mairo Rääsk, Martin Eelma, Tanel Nõmmik, Henry Narits.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!