Teatrielamused piltide keeles juuni alguses Tallinnas

28. apr. 2017 Hannele Känd NUKU kommunikatsioonijuht - Kommenteeri artiklit

 

NuQ Treffi festivalil 1.–4. juunini etendub 22 lavastust kümnest riigist, mis kõik jutustavad lugusid piltide keeles.

Festivali kunstilise juhi Vahur Kelleri sõnul iseloomustab festivali sisuline, vormiline ja žanriline mitmekesisus. Täiskasvanute programmis saab näha traditsioonilisi nukuteatritehnikaid, visuaal-, objekti-, asja- ja rämpsuteatrit, füüsilist teatrit … Eelkõige näeb festivalil aga palju väga head teatrit, mis kokkuvõttes räägib puudutaval moel inimestest ja suhetest – meie kõigi eludest nii, nagu need on.

Õpilastele mõeldes on festivaliprogrammis just festivali kahel esimesel päeval mitmed lavastused, mida tasub vaatama minna.

Nukuteatrikunstnik Polina Borissova kannab enda soolos „Skaszka” vaimukalt ette terve maailma ajaloo. Foto: Giorgio Pupella

Nukuteatrikunstnik Polina Borissova kannab enda soolos „Skaszka” vaimukalt ette terve maailma ajaloo, alates saurustest ja lõpetades tulevikunägemusega. Lavastus sobib põhikooliastmele ning seda mängitakse 1. juunil kell 15 ja 19 Von Krahli teatris.

L’Insolite Mecanique’i trupp Prantsusmaalt etendab festivalil õrna ja lummavat „Vaadates õhu liikumist”, kus poeetilist lugu lendamisest ja igatsusest jutustab üks näitlejanna ning tema kaheksa aasta jooksul ehitatud fantastilised mehhaanilised teatrimasinad. Seda lavastust soovitab festivali kunstiline juht Vahur Keller kõigile teismelistele ja täiskasvanutele.

Ka 1. juuni õhtul Ferdinandi saalis etenduv prantsuse-norra lavastus „Tuhk” on mõeldud gümnasistidele ja täiskasvanutele. Laval rullub lahti tõestisündinud lugu püromaanist. Lavastusega on soov lasta publikul kogeda nähtamatut – piiri normaalsuse ja hullumeelsuse, loomise ja hävitamise vahel. Peatselt NUKU teatri kunstilise juhi ametisse asuv Mirko Rajas on öelnud, et „Tuhk” lummas teda erakordse mängutehnikaga ning jutustatud lugu puudutas hinge ja nähtud mäng inspireeris vaimu.

Festivali viimasel päeval etendub muistne saksa lugu „Kivist süda”, vahendades oma ajatut sõnumit tippklassi nukukunsti ja võimsa visuaalmaailma kaudu.

Nooremate õpilastega, nii algklasside kui ka lasteaedadega, tasub vaatama minna lavastusi „Härra Watt”, „Kus elab tuul” ja „Härra Gunderseni tohuvabohu”, sest lasteprogramm pakub lastele terve müriaadi materjale, nukke, fantaasiat ja elamusi maailma parimal tasemel.

Et aga teater kooliaasta lõpus ka õpetajaid puudutaks, tasub vaatama tulla festivali peaesinejaid, huumorist pakatavat „Valge mehe seiklusi” (USA) ja meisterlikku ning tabavat „Kõhurääkijate kongressi” (Prantsusmaa-Saksamaa). Ka dokumentaalne ja aktuaalne lugu väljarändamisest „Nähtamatud maad” ning tänapäeva inimese stressi ja hirmurohket igapäevaelu köitval ja humoorikal moel lahkav „Hirmu anatoomia” passivad kooliaasta lõpu eel vaadata.

Enamik festivali lavastusi on kas tekstita või väga vähese tekstiga. Mõned lastelavastused on paremaks arusaamiseks kohapealse tõlkega eesti keelde. Peaesinejate etendustel on eestikeelsed subtiitrid, mõni lavastus on aga taotluslikult just keele kauni poeetilise kõla peale üles ehitatud ja tõlketa.

NuQ Treffi kogu programmiga saab lähemalt tutvuda kodulehel www.nuku.ee/festival ning gruppidele kehtib 20% sooduspiletihind.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!