Vägivallaga vägivalla vastu?

28. apr. 2017 Rakvere Teater - Kommenteeri artiklit

Lavastaja Ringo Ramul ja kunstnik Annika Lindemann – need kaks noort inimest hakkavad tegema lavastust vägivallast, headusest ning kurjusest. Foto: Kristo Kruusman

Vägivallavastase aatega Rakvere Teatri suvelavastus „Kellavärgiga apelsin” näitab, et inimene on midagi rohkemat kui vaid instinktidele alluv loom.

Noor lavastaja ja näitleja, Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia 11. lennu lõpetaja Ringo Ramul toob suve hakul Rakvere Teatris oma kursusekaaslastega publiku ette kultusteose „Kellavärgiga apelsin”. Tegu on materjali esmalavastusega Eestis. Etendusi mängitakse 8. juunist 2. juulini Nortsu angaaris Rakveres.

Noored näitlejad toovad Anthony Burgessi romaani põhjal publiku ette loo inimesest tema ilus ja koleduses. Lavastuse peategelane on noormees Alex, kes veedab aega kambajõmmidega piimabaaris konutades ja vägivaldseid ihasid rahuldades. Ühel päeval pistetakse ta vanglasse – sealt kiiremini pääsemiseks laseb ta enda peal katsetada uut ravimeetodit, mis peaks ta heaks muutma.

Lavastaja Ringo Ramuli sõnul on just praegu õige aeg headuse ja kurjuse teemat lahata, sest ümbritsevat viha näib jõudvat meieni enam kui kunagi varem. „Kust see tuleb?” küsib ta ning vastab ise, et kurjus ja õelus ongi vist meie pärisosa.

Äärmustesse kalduvas maailmas on kerge hakata ümbritsevaid inimesi enda nägemuse järgi vormima, kuid just see on lavastaja sõnul kõige ohtlikum. „Inimesed püüavad teistest teha midagi, mis nende nägemuses on õige. Aga see ei õnnestu ju kunagi.”

Kellavärgiga apelsin” näitab, et hea tuleb ise valida, seda ei saa peale suruda. Lavastus räägib inimesest ning headuse ja kurjuse vahekorrast, mis igaühes on. Ehkki noortelavastuses on vägivalda ning alla 14-aastastele on see mittesoovitatav, ei tasu lavastaja sõnul karta, et laval näidatakse šokiteraapiat. „Me proovime ikka läheneda sisuliselt, mis ei välista, et vorm võiks ka võimas olla.”

Teise suvelavastusena esietendub 15. juunil Loodi kuivatis Martin Mc­Donaghi „Viimane võllamees”, mida lavastab Üllar Saaremäe.

Varsti ootab Rakvere Teater oma saalidesse varasemast enam vene emakeelega publikut, sest lavastustele hakatakse pakkuma venekeelset tõlget. Subtiitertõlget pakutakse esmalt noortelavastusele „See kõik on tema”, hiljem lisanduvad teised lavastused.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!