VAT Teater valmistub suveks Tornisaalis

28. apr. 2017 Tiiu Talvist VAT Teater - Kommenteeri artiklit

Lavastuses „Aadam ja Eeva” toovad draamanäitlejad balleti võtmes lavale teada-tuntud maailma loomise loo. Foto: Siim Vahur

 

Kuigi VAT Teater oma lavastusi suveks päris õue ei vii, pakutakse publikule suveootuseks põnevat lavastuste valikut rahvusraamatukogu Tornisaalis.

Talvel kütmata Tornisaalist rahvusraamatukogu kõrgeima kupli all on aastate jooksul saanud paik, kus VAT Teater toob kevaditi ja sügiseti välja oma kõige eksperimentaalsemad teatritükid. Julgeks kunstiliseks katsetuseks võib nimetada ka seal 4. mail esietenduvat lavastust „Eine murul”.

Priit Pärna animafilm „Eine murul” jõudis avalikkuseni 1987. aastal. See neljast inimsaatusest pajatav groteskne lugu kujutas tabavalt tollast perestroika meeleolu. Teos püüdis tähelepanu ka väljaspool Eestit ja seda pärjati paljude preemiatega. „Eine murul” on tänaseni üks Priit Pärna tuntumaid teoseid ja meenutab meile, miks Nõukogude Liit varem või hiljem ikkagi pidi kokku kukkuma.

Aastal 2017. seab sama loo lavale Tanel Saar. Lavastuses muudavad vana animafilmi elavaks näitemänguks näitlejad Liisa Pulk, Kaia Skoblov, Margo Teder, Meelis Põdersoo ja Tanel Saar.

Revolver paugutab taas

Alates 16. maist saab Tornisaalis viimaseid kordi vaadata lavastust „Revolver”, kus mängivad eelmisel aastal lavaka lõpetanud Lauli Otsar, Markus Habakukk, Jürgen Gansen ja Risto Vaidla (kõik Kuressaare Linnateatrist) ning Karmo Nigula (Eesti Draamateater).

Lavastuse aluseks on Ungari legendaarse kirjaniku Gabor Görgey 1968. aastal kirjutatud metafoorne näidend „Vader, kus tukk on?”, mis meenutab ühtaegu nii koomika kui ka kibedusega 1956. aasta Ungari ülestõusu Nõukogude Liidu repressioonide vastu. Eesti uus teatrigeneratsioon, lavakooli värskeimad lõpetajad lavastaja Karl Koppelmaaga eesotsas, on leidnud materjalist tugeva pinnase, millelt tõukuda filosoofilisse sfääri, kuid ka isiklike lugude radadele. Teatrikriitik Valle-Sten Maiste on oma arvustuses selle lavastuse kohta kirjutanud nii: „Koppelmaa ja sõbrad on olnud tublid brikolöörid, kes kultuuri ja mõttelugu taaskasutades on /…/ isiklikud, siirad ja sügavad, ent seejuures ka iroonilised, lahedad ja teravamõttelised. Erilised kiidusõnad tahan dramaturgile ja lavastajale edastada filosoofialoo orgaanilise, leidliku ja vaimuka kasutamise eest.”

Varjuprohvet, Aadam ja Eeva

22. maist jõuab Tornisaalis taas lavale Indrek Hargla kõhedusdraama „Varju­prohvet” Aare Toikka lavastuses. Vaataja saab kaasa elada põnevale ja müstilisele loole, kus üks salapärane rändur jõuab kummalisse majja maailma veerel. Majas elavad õuduskirjanik ja tema majapidajanna, kes võib-olla ei olegi see, kellena paistab. Näitleja Margo Teder on oma kirjanikurolli eest pälvinud kõrge koha teatrikriitik Veiko Märka loodud sümboolses edetabelis „Psühhopaadid teatrilaval. Viimase hooaja kümme säravamat hullu”. Lisaks temale löövad lavastuses kaasa Liisa Pulk ja Martin Kõiv ning kõhedusest selles loos tõesti puudu ei ole.

Tornisaali viimaseks kevadiseks maiuspalaks jääb VAT Teatri ebatavalisim lavastus „Aadam ja Eeva”, kus draamanäitlejad toovad balleti võtmes lavale teada-tuntud maailma loomise loo. Koreograaf Marge Ehrenbuschi juhtimisel baleriinideks kehastunud näitlejad Tanel Saar, Ago Soots, Meelis Põdersoo, Martin Kõiv, Liisa Pulk ja Kristiina-Hortensia Port on koos muusika autori ja esitaja Madis Muuliga uurinud seda iidvana lugu klassikalise balleti võtmes, et esitada muu hulgas küsimus: mida on draamanäitlejal pakkuda balletile ja vastupidi?

Täpsem info meie kodulehelt www.vatteater.ee.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!