Tartu tervishoiu kõrgkooli töötajad õpivad AED-d kasutama

2. mai 2017 Tartu tervishoiu kõrgkool - Kommenteeri artiklit

Tartu tervishoiu kõrgkooli kõik töötajad läbivad AED koolituse, et vajadusel aidata õppehoonesse paigaldatud portatiivse elektrišoki aparaadi abil abivajajaid.
Automaatne kehaväline defibrillaator ehk AED on Tartu tervishoiu kõrgkooli õppejõu Pille Tammpere selgitusel tõhus võimalus abivajaja elu säilitamiseks. Nimelt kontrollib ja analüüsib AED aparaadi sees olev kompuuter abivajaja südame rütmi ning annab soovitusi ja juhiseid elektrišoki teostamiseks.
„Elustatud kodanikest pääseb haiglast koju 5–10%. Hakates äkksurma tekkimisel koheselt elustama, võime seda arvu kahe- või kolmekordistada,” tõdes Tammpere. „Kui kohesel elustamisel kasutada lisaks vajadusel defibrilleerimist, võib elujäänute osakaal olla isegi 50–70%.”
Aprilli keskel Tartu tervishoiu kõrgkooli õppehoonesse paigaldatud AED kasutamiseks korraldab kõrgkool koolituse kõikidele töötajatele, sõltumata nende senistest esmaabioskustest või nõuetest ametikohale – nii on koolituse esimestena juba läbinud õppejõudude kõrval ka näiteks rahvusvaheliste suhete, täienduskoolituse ja õppekorralduse spetsialistid, arendusspetsialist, kommunikatsioonijuht ja õppenõustaja.
Tartu tervishoiu kõrgkooli õppeprorektor Kersti Viitkar selgitas, et AED-aparaat ja koolitus personalile on väga oluline, kuna Tartu tervishoiu kõrgkool pakub elanikkonnale mitmeid teenuseid, mistõttu liigub õppehoones lisaks kõrgkooliperele ka palju külalisi. „Sageli tekib südameseiskus inimestel, kes ise teavad, et neil südamehaigusi pole,” viitas ta..
Reedel alanud Tartu tervishoiu kõrgkooli personali AED-koolitused jätkuvad maikuus, täna saavad vajalikud teadmised ja oskused järgmised 20 töötajat.
Tartu tervishoiu kõrgkooli õppuritel on AED kasutamine õppekavas ja nad õpivad seda kasutama õppetöö käigus.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!