Barokist rokini

6. juuni 2017 Aarne Saluveer Tallinna Georg Otsa nimelise muusikakooli direktor - Kommenteeri artiklit

Foto on tehtud pärast etendust „Tallinn ’67. Täna mängid saksofoni, homme reedad kodumaa”. Pildil teiste seas Anne Erm, Toivo Unt, Tõnu Naissoo, Reet Linna ja Lembit Saarsalu. Foto: Elina Poll-Riives

Pühapäeval, 11. juunil kell 15 on Estonia kontserdisaalis Georg Otsa nimelise muusikakooli 71. lennu kontsert.

Kooli lõpetavad klassika- ja rütmimuusika suuna, helindaja ja klaverite hooldusmeistrite eriala lõpetajad. Kaheosalisel kontserdil esinevad sümfooniaorkester Ingrid Roose juhatusel, ansamblid ja solistid. Pärast kontserti toimuval aktusel antakse kätte lõputunnistused ja tunnustatakse teenekaid pedagooge. Seejärel ootab RAM-i saalis lõpetajaid nimedega tort ja tõmmatakse käima lõpupidu.

Läbitud õpingute kõrget taset kinnitavad auhinnalised kohad riiklikel ja rahvusvahelistel konkurssidel ja festivalidel, omistatud kutsetunnistused ja EMTA ühitatud sisseastumiseksamitel saadud maksimumpunktid. Enamik lõpetajatest on läbinud edukalt järjekordse tiheda sõela, jätkates sügisel õpinguid Eesti või mainekates välismaa muusikakõrgkoolides Zürichis, Birminghamis, Londonisse Helsingisse jm. Tavapärane on ka asuda juba enne lõputunnistuse saamist erialasele tööle.

Ilmselt on kooli ligi 100-aastase ajaloo jooksul kümme viimast olnud kõige muudatuserohkemad nii füüsilise kui ka sisulise õpikeskkonna mõttes. Georg Otsa koolis on Põhja- ja Baltimaade parimatele standarditele vastavad õppekavad ja tingimused, muusikainstrumendid, stuudio- ja helindusaparatuur.

Noorte loovisikute tegevuse kõrgel tasemel muusikaline väljund on osaks avalikust muusikaelust koostöös professionaalsete tööandjate-kontsertorganisatsioonide (Eesti Kontsert, Rahvusooper Estonia, Rahvusringhääling) ja festivalikorraldajatega (Jazzkaar, Saaremaa ooperipäevad, Birgitta festival jpt).

Georg Otsa kool kuulub kõrgel tasemel muusikakoolide võrgustikku, kus löövad kaasa Purcell School of Music (Inglismaa), Rimski-Korsakovi- ja Mussorgski-nim konservatoorium (Venemaa). Kool osaleb ka SA Archimedese vahendatavates õpirändeprojektides „Concert Circle” ja „Musicworks” Portugalis, Šotimaal, Soomes, Austrias.

Muusikaõpetus on väga kallis haridusliik eelkõige tänu suurele individuaaltundide osakaalule ning kaasaegsetele muusikainstrumentidele. Hea on tõdeda et suurenenud on vastutus kasutada riigilt saadud vahendeid heaperemehelikult ning aasta-aastalt on vähenenud toimumata jäänud tundide hulk. Kooli õpilasesindus on aktiivne ja vastutustundlik, osaledes kooli arengutee planeerimises ja teostamises.

Aastale tagasi vaadates näeme muljetavaldavat kontserdihooaega: linnaruumiprojekt „Helisev linnamüür”, rahvusvahelise muusikapäeva kontserdid koostöös Eesti muusikanõukoguga, klassikasuuna solistide kontsert Tallinna kammerorkestriga, puhkpilliorkestri kontsertreis Lahtisse, 33. korda toimuv Uno Naissoo nimeline noorte heliloojate konkurss, Round Table’i stipendiumikontsert, teatri- ja muusikamuuseumi Kuulsuste Koja telesalvestused, Tallinna vanalinna päevade programm, Assauwe torni akende kontsert, kontserdisarjad teatri- ja muusikamuuseumis, lauluväljaku klaassaalis, Tallinna Jaani kirikus, Jazzkaarel, üldharidus- ja muusikakoolides ning Philly Joe’s Jazz Club’is.

Legendaarse 1967. aasta džässifestivaliga seotud tookordsed noored osalejad Anne Erm, Toivo Unt, Tõnu Naissoo, Reet Linna, Lembit Saarsalu jagasid koolis oma mälestusi, mille põhjal sündis vaimukalt olustikku tabav rütmimuusika suuna loominguline lavastusprojekt „Tallinn ’67.Täna mängid saksofoni, homme reedad kodumaa”.

Tegevust jätkub ka suvekuudesse: ühe maailma tuntuima armastusloo, muusikali „Helisev muusika” kontsertettekanne koostöös Eesti Kontserdi ja ETV tütarlastekooriga Saaremaa ooperipäevadel, rahvusvaheline Alion Baltic festival, Hiina Dragon festival. Watergate’i festivalil esinev Villu Veski World Music Orchestra koosneb põhiosas Georg Otsa kooli õpilastest.

Täissaalid ootavad Otsa kooli muusikuid ka sügisel: Eesti vähiliidu aastapäevakontsert Estonias, Westholmi gümnaasiumi aastapäevakontsert, Eesti Vabariik 100 noorte loomingukonkursi lõppkontsert Nordea kontserdimajas ja palju muud huvitavat.

Selleaastased Georg Otsa kooli sisseastujad lõpetavad aga ilmselt juba uue kaasaegse kaunite kunstide kooli esimese lennuna. Jätkuvalt on kõik muusikahuvilised noored üle kogu Eesti oodatud testima oma andekust ja senist õppekvaliteeti, tulles lävendikatsetele ja sisseastumiseksamitele nii klassika- kui rütmimuusika suuna erialadele, helindajaks või klaverite hooldusmeistriks õppima. Kui otsus saada professionaalseks muusikuks pole veel päris kindel, siis on võimalk on astuda ka eelõppesse, et oma erialast ja solfedžotaset arendada ning siis teha otsus jätkata põhiõppes. Muusika ootab Georg Otsa koolis ‒ barokist rokini.

Kuldmärk Neeme Järvile

Meie kool hindab kõrgelt oma väärikate vilistlaste tegevust. Seekord anname oma kooli kuldmärgi maestro Neeme Järvile ja täname teda olemast särav eeskuju, kes innustab tänaseid noori muusikuid tooma niisama süvenenult kuulajateni iga heliteose muusikalist sõnumit ja viima eesti muusikat maailma.

Neeme Järvi lõpetas Otsa kooli eelkäijana tegutsenud Tallinna muusikakooli aastal 1955 kahel erialal: koorijuhtimise Helvi Voore klassis ja löökpillide eriala Kristjan Vestre klassis. Pärast seda õppis ta Leningradi konservatooriumis orkestri dirigeerimist. Aastal 1956 sai alguse tema koostöö Eesti Riikliku Sümfooniaorkestriga (ERSO), mis tol ajal kandis nime Eesti Raadio sümfooniaorkester.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!