Jalgrattamängud panevad lapsed rõõmuga liikuma

15. juuni 2017 Kirke Torpan Taani saatkonna informatsioonispetsialist - Kommenteeri artiklit

Jalgrattamängud Telliskivi loomelinnakus.

Taani liikumiskonsultant Balder Brøndsted viis juuni algul toimunud Tallinn Bicycle Weeki ajal läbi jalgrattamängude töötoa ning tutvustas rattamänge ka Eesti jalgratturite liidu konverentsil.

Tänapäeval liiguvad lapsed palju vähem kui paar aastakümmet tagasi. See on teemaks kõikjal maailmas.

Kuidas näeb seda probleemi Taani liikumiskonsultant Balder Brøndsted?

Balder Brøndsted: „Ka Taanis ei ole lapsed kehaliselt nii aktiivsed kui varem. Mitmed asjaolud mõjuvad siin koos. Autosid kasutatakse tihemini kui jalgrattaid, lapsed veedavad rohkem aega arvutis. Inimesed kardavad varasemast rohkem oma lapsi õue vabalt liikuma ja mängima lubada. Napima liikumisega seoses räägitakse laste motoorsete oskuste halvenemisest. Nagu mujalgi maailmas, on laste ülekaalulisus Taaniski muutunud probleemiks.”

Kas laste liikuma ergutamiseks korraldatakse Taanis kampaaniaid või algatusi?

Taanis on mitmeid riiklikke ja kohalikke algatusi. Kampaaniad julgustavad inimesi korraldama liikumisega seotud tegevusi lasteaedades ja koolides, ergutavad lapsevanemaid oma lastega mängima, neid rattaga sõitma innustama ning nendega koos sõitma. On nii jalgrattasõidule suunatud kui ka üldisemaid liikumist propageerivaid algatusi.

Balder Brøndsted on kehakultuuri magister, liikumiskonsultant ja Mänguvabriku (Legefabrikken, www.legefabrikken.dk) omanik. Foto: Kirke Torpan

Mõni aasta tagasi toimus Taanis koolireform, mille üks nõue oli, et õpilased peavad koolis iga päev liikuma vähemalt 45 minuti jagu, ja seda mitte ainult kehalise kasvatuse, vaid ka muude tundide ajal. Uus nõue on kestnud nüüd 3‒4 aastat ning õpetajad näevad palju vaeva, et ka tavalisse akadeemilisesse tundi, näiteks matemaatikasse liikumist tuua. Selleks on antud mitmeid juhiseid ja õpetajad katsetavad alatasa eri võimalusi. Oluline on nii tervise kui ka õppimise aspekt. Mõned õpilased õpivadki liikudes paremini.

Kuidas seda konkreetselt tehakse? Lihtne võimalus on matemaatikas numbrit mingi liigutusega tähistada. Või kehtestada selline mängureegel, et mõnd sõna kasutades tuleb õhku hüpata. Saab anda ülesandeid, kus lapsed peavad „tooma” väljast klassi mõne sõna, tähe või numbri ja seda siis rühmas kasutama. Niimoodi on õppimine rõõmus tegevus.”

Kui palju kehalise kasvatuse tunde on Taani koolides ja kas neid on piisavalt?

„Kehalise kasvatuse tunnid on kaks korda nädalas ja minu arvates ei ole see piisav. Nõue, et õpilased liigutaks ennast vähemalt 45 minutit koolipäevast ka teistes tundides, on muidugi mingil määral abiks.”

Kas jalgrattamänge kasutatakse ka Taani koolides ja lasteaedades?

„Rohkem lasteaedades. Eriti populaarsed on rattamängud maikuus, mil toimub Taani jalgratturite ühingu kampaania „Me oskame rattaga sõita” („Vi kan cykle”). Ühing kingib lasteaedadele jalgrattamängude mängimise abivahendeid sisaldava koti. Nii levivad mängud laialt, igal aastal saab 75 uut lasteaeda endale mängudekoti. Need lasteaiad, kus juba on kott, saavad juurde uusi mängukirjeldusi. Paljud lasteaiad on öelnud, et tänu maikuisele kampaaniale on nad hakanud kasutama jalgrattamänge igapäevategevustes.”

Kui kiiresti on rattamängud levinud?

„Rattamängude mõttele tuli Grete Møller Andersen, kes on lasteaiaõpetaja, muusik ja liikumiskonsultant (www.rytmikgrete.dk). Ta mõtles, miks ei võiks tavapäraseid lastemänge mängida jalgratastel ja teha sellega ka rattasõidu omandamine lõbusaks. See oli ligi kümme aastat tagasi. Mängude tutvustamine on võtnud pisut aega, kuid kõik, kes neid proovivad, vaimustuvad kohe.”


Jalgrattamängud Taanis

Jalgrattamängud on Taani jalgratturite ühingu algatus, mis toetab laste sõidu- ja suhtlemisoskuste arengut. Koostöös laste arengu spetsialistidega on tuntud lastemängud seatud sobivaks jalgratastel mängimiseks. Mängimise ajal õpivad lapsed tasakaalu hoidma ning hindama kaugust ja kiirust, treenivad oma ruumi- ja suunataju ning harjutavad manöövreid jalgrattaga. Samal ajal omandatakse rattasõit mängleva kergusega.

Taanis on uue põlvkonna kasvatamine jalgrattamängude toel oluline samm, mis innustab inimesi kasutama rohkem jalgratast. Üks Taani jalgrattakultuuri aluseid ongi see, et lapsi õpetatakse rattaga sõitma juba varases eas.

 

Rohkem infot jalgrattamängude kohta

http://cykelleg.dk/

http://www.cycling-embassy.dk/wp-content/uploads/2010/06/Cykelleg_engelsk_endelig.pdf

http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0004/288103/DENMARK-Physical-Activity-Factsheet.pdf?ua=1

http://fiibl.dk/wp-content/uploads/2016/02/Move-for-Well-Being-in-Schools.pdf


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!