TERA-s algas juba kool

25. aug. 2017 Sirje Pärismaa toimetaja - Kommenteeri artiklit

TERA 2. klassi õpilane Sandor katsetab aasta vanema koolivenna Markuse peal, kuidas lipsu kaela panna. 1. klassi poiss Rubert võtab malli. Foto: Sirje Pärismaa

 

Enamik koole seab veel atra uueks õppeaastaks, kuid Tartu erakool (TERA) alustas oma tööd juba 23. augustil.

„Tahaks veel jalgpalli mängida!” hüüavad esimese hooga Markus, Sandor ja Rubert, kui päev enne õppeaasta algust koolimajas kohtume. Kuid veidi mõelnud, kinnitavad poisid, et on valmis järgmisel päeval kooli tulema, sest õpetajad on toredad ja kõik muu ka. 1. klassi jütsil Rubertil on veel üks argument – koolis ei pea päeval magama.

„Kõik on laabunud, õpetajad on olemas ja ka remonditööd peaaegu valmis,” kinnitas TERA direktor Marjeta Venno.

Esimesel koolipäeval, 23. augustil said õpilased kätte koolivormi ja õppevahendid, vaatasid üle oma Stuudiumi kontod. Alates neljandast klassist tehti ettevalmistusi kahepäevaseks stardilaagriks. Eile ja täna tegutsetaksegi Valgemetsas, keskendudes spordile ja kunstile. Tähelepanu pööratakse koolitöös väga vajalikule koostööle ja sõprussuhetele.

2. ja 3. klassil on samal ajal koolimajas pahupidi koolipäev ja spordipäev. 1. klass tuleb kooli 28. augustil, mil toimub kõigile avaaktus.

Esimene klass alustab esmakordselt kahes kohas: lisaks peamajas kolmes paralleelis õppivale 54 lapsele hakkab Tartu teaduspargis ehk Lõunateras käima kahes paralleelis 28 last.

„Meie eesmärk ongi teha juurde väikesi kodulähedasi koole,” lausus Marjeta Venno.

2013. aastast on TERA-l väike algkool ka Elva lähistel Peedul, kuhu tänavu oli suur tung. 1. klassi võeti 15 last. Kogukond soovib, et kohapeal oleks ka viies ja kuues klass.

„Varasema koolialguse ideega tegime terve eelmise õppeaasta tööd,” ütles Marjeta Venno. „Päris iga lapse ja vanema käest ei küsinud, kas meeldib. Küll aga arutasime vanemate ümarlauas, kus osalesid iga klassi esindajad. Oleme seitsme aasta jooksul õppinud, et meeldivuse pealt otsustama hakates ei jõua kuhugi. Küsisime vanematelt, milline aastate jooksul tehtud muudatustest ei toimi. Leiti, et pole sellist.”

Tahvelarvutite kasutamise suhtes oli ka skeptikuid, aga tagasi vaadates oli see tark otsus. Samamoodi oli kooli­vaheaegade muutmisega.

„Ka riik tegi nüüd viienda vaheaja. Pole välistatud, et ükskord algab kõigil kool varem kui praegu. Kaks aastat peame selle läbi tegema, siis saame kogemust jagada,” kinnitas Venno.

Tänavu kevadel õppetöö tulemusi analüüsides selgus, et pole ühtegi mitterahuldavat tulemust või suvetööd.

„Kõigil muudatustel – laste koolipäev algab hiljem, puhkeaega on rohkem, õppimise aeg on hästi efektiivseks tehtud – on õppimise tõhustamisele olnud suur mõju,” ütles Venno.

Ka Ülemiste Citys asuvas Emili koolis algab õppeaasta enne teisi, 28. augustil.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!