Haridusuudiseid välismaalt

1. sept. 2017 - Kommenteeri artiklit

Mis on kooli kohus?

BBC arutleb selle üle, mida ootavad riigid koolidelt: kas olulisem on loovus ja iseseisev mõtlemisvõime või põhitõdede pähetuupimine ja kord. Hispaanias soovib 67% küsitletutest, et rõhutataks loovust. Loovuse poolt olid lisaks Saksamaa, Madalmaad, Rootsi ja Kanada. Skaala teises otsas asuvas Ühendkuningriigis soovib 51% aga distsipliinile ja põhitõdedele keskendumist. USA, Austraalia ja Jaapan jäävad skaala keskele. Veel leiti, et kõrgeltarenenud majandusega riikides mõjutasid vastust poliitilised vaated.

Ülekvalifitseeritud šotlased

Pooled ülikoolidiplomiga šotlased on oma töökoha jaoks ülekvalifitseeritud. Statistika järgi töötab viimase viie aasta jooksul lõpetanutest 52% ametikohal, mis ei nõua kõrgharidust. Varem lõpetanute vastav number on 40%.

Leidub nii kraadiga liinitöölisi kui ka administraatoreid. Näiteks doktorikraadiga ajaloolane Cat Taylor ei leidnud erialasel tööturul rakendust ja töötab muuseumis. Karis McColli tegi murelikuks tohutu õppelaenukoormus, mistõttu valis ta energeetika valdkonnas õpipoisi rolli, vahendab BBC.

Alandamine viis enesetapuni

Indias sooritas enesetapu tüdruk, keda õpetaja alandas menstruatsiooni tõttu klassi ees. Kui 13-aastase Fazana Karimi koolivormil nähti plekki, andis klassijuhataja talle tolmulapi ja käskis kogu klassi ees kleidi üles tõsta ja lappi hädaabivahendina kasutada. Lisaks karistati teda koolivormi rikkumise eest ja saadeti direktori juurde.

Tüdruk hüppas kodus teiselt korruselt alla ja suri teel haiglasse. Hüvastijätukirjas süüdistab ta õpetajat enda kiusamises, vahendab veebilehekülg thenewsminute.com.

Saksamaad kimbutab õpetajate puudus

Saksamaal on olenevalt liidumaast koolivaheaeg lõppenud või kohe lõppemas. Liidumaid ühendab aga õpetajate puudus. Kõige rohkem on vaja algklassiõpetajaid. Augusti alguses leiti, et õpetajate puudus ähvardab riiki mõne aasta pärast, aga probleemid on juba kohal.

Saksimaal, kus kooliaasta mõne nädala eest algas, on täitmata sada ametikohta. Koolid kasutavad abikäte leidmiseks igasuguseid meetodeid, näiteks Berliinis korraldati plakatikampaania, kirjutab Der Spiegel.

Õppida pole kunagi hilja

Inglismaal Stratford-upon-Avonis elav 90-aastane Joy Gibson on elav tõestus sellest, et õppida pole kunagi liiga hilja. Naine on õppimisest lausa sõltuvuses. Kui ajakirjanik ja teatriõpetuse õpetaja 59-aastaselt pensionile jäi, hakkas tal igav ja ta astus uuesti ülikooli. Praeguseks on tal viis kõrgharidust ja kuues lõpetamisel. Küsimuse peale, kas plaanis on omandada ka seitsmes kraad, vastas naine, et kõik sõltub sellest, kui kaua ta elab, aga 100. sünnipäevaks oleks tore seitsmes diplom kätte saada, vahendab BBC.

Õpilased kiidavad räppivat videoblogijat

Sajad briti teismelised saatsid tuntud youtuberile kiidusõnu, tänades teda abi eest GCSE eksamiteks valmistumisel. Räppiv Mr. Bruff töötas enne videoblogijaks hakkamist kümme aastat inglise keele õpetajana. Bruffil tekkis videoblogimise mõte, sest tema arvates ei ole riigi haridussüsteem õiglane ja ta soovis aidata õpilasi, hoolimata nende võimalustest. Seetõttu on ta aastate jooksul postitanud tuhandeid tasuta õppevideoid. Teda tänati eelkõige abi eest inglise keeles ja kirjanduses kirjutab tes.com.

Poolas juurdub tudengite sõjaline väljaõpe

Poola kaitseminister ja haridusminister sõlmisid kokkuleppe, mille kohaselt luuakse üliõpilastele vabatahtlikkuse alusel võimalus läbida sõjaline väljaõpe. Pilootprojekt hõlmab 30 tundi teoreetilist õpet oktoobrist juunini, lisaks praktilise treeningu koolivaheajal. Projekt koosneb 10 000 õppekohast ja maksab 46 miljonit eurot, vahendab thenews.pl. Eelarve katab väljaõppe, praktilise treeningu, vormiriietuse ja vaheaja treeningu eest makstavad palgakulud. Poolas puudub kohustuslik sõjaväeteenistus.

Läti võitleb koolilaste suitsu- ja kärakatarbimise vastu

Läti korraldab uue kooliaasta eel lauskontrolle poodides, kohvikutes ja baarides, et selgitada välja, kas alaealistele müüakse alkoholi ja tubakatooteid. Kontroll kestab septembri esimeste päevadeni. Nii loodetakse vältida keelatud ainete sattumist alaealiste kätte. Samal ajal palutakse lapsevanematel oma võsukestele selgitada, mida tohib ja mida ei tohi tarbida. Politseid aidata soovivad lapsevanemad võivad allkirjastatud avaldusega lubada vähemalt 15-aastase lapse kontrolloste tegema, vahendab latviannews.lv.

Taani kõrgkoolidesse astus mullusest vähem noori
Taanis on alates 2008. aastast kõrgkoolidesse vastuvõetavate arv igal aastal suurenenud. Erandiks on käesolev aasta.
91 539 sisseastumisavaldusest õnnestus õppekoht saada 65 165 õppuril. Eelmisel aastal asus ülikoolides õppima üle tuhande õppuri rohkem. Taani haridusministri sõnul ei ole muretsemiseks põhjust. Languse tingib fakt, et humanitaarteaduste ja kunstide valdkonnas vähendati tunduvalt õppekohtade arvu, aga vastukaaluks suurenes tulevaste inženeride ja IT-spetsialistide arv, vahendab The Local.

Saksa lasteaias õpetatakse mudilastele demokraatiat
Saksamaal Schleswig-Holsteini liidumaal tegutseb eriline lasteaed nimega Dolli Einstein Haus. Omapäraseks muudavad lastaeaia demokraatia õpetamise meetodid. Kord nädalas on igal lasteaiarühmal hääletusistung. Esimeses hääletusvoorus valitakse, millist kooki pärastlõunal pakutakse, teises pakutakse välja sobiv reedene hommikusöök.
Projekti loojate sõnul käivad mõlemad lapsevanemad sageli tööl ja lapse õpetamine jääb üha rohkem haridusasutuste kanda. Nii sündis erilise lasteaia idee, vahendab The Guardian.

Kogunud ÕIE TÄHTLA


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!