Haridusuudiseid välismaalt

14. sept. 2017 - Kommenteeri artiklit

Lapsed kaugenevad raamatust

YouGov uuris Ühenkuningriigi 5−11-aastaste laste vanematelt, kui palju nad koos lastega raamatute seltsis aega veedavad. Selgus, et 54% lapsevanematest loeb nädalas lastele ette alla tunni. Lisaks tuli välja, et ainult 10% vanematest annab lapsele kätte raamatu, 57% kasutab lapse tähelepanu köitmiseks tahvelarvutit, mobiiltelefoni, telerit või näitavad filmi. Samal ajal arvas kaks kolmandikku küsitletutest, et nende lapsed loevad liiga vähe, vahendab veebilehekülg tes.com.

Õpetajad asenduvad robotitega

Buckinghami ülikooli asekantsler Sir Anthony Seldon väitis Briti teadusfestivalil, et robotid vahetavad hiljemalt kümne aasta pärast inimõpetajad välja. Ta tõi näiteks roboti nimega Al. Seldoni nägemuses muutuvad õpetajad õpetaja abideks, kelle ülesanne on õpetamise asemel tehnikat üles seada, aidata vajadusel lapsi ja hoida klassis korda. Teadmisi annab edasi tehisintellektuaal. Robotid lähenevad igale õpilasele personaalselt, analüüsides ta näoilmeid ja kuulates häält, vahendab tes.com.

Koolinädal jääb lühemaks

Prantsusmaal anti algkoolidele valida, kas lapsed käivad koolis neli või neli ja pool päeva nädalas. Kolmandik koolidest otsustas, et õppetöö toimub neljal päeval nädalas. Enamik lühema nädala pooldajatest elab maapiirkondades. Prantsusmaal lubati neljapäevast nädalat esmakordselt 2008. aastal. 2013. aastal pöörduti tagasi nelja ja poole päevase koolinädala juurde. Kuigi osa linnakoole kasutab samuti lühemat töönädalat, ootavad näiteks Marseilles’ koolid muutuste tegemisega järgmise õppeaastani, vahendab tes.com.

Tudengid siplevad võlgades

Üliõpilased on muutunud hasartmängusõltlasteks, kirjutab BBC. Hasartmängunõukogu sõnul ulatub mõne tudengi võlg 10 000 naelani. Nõukogu soovitab ülikoolidel teha ennetustööd ja võrdsustab hasartmängusõltuvuse alkoholismiga. Üliõpilaste liit tunnistab probleemi. Hinnanguliselt on üle 100 000 Briti tudengi end võlgadesse mänginud. Üllataval kombel pakub üks suurimaid kasiinokette üliõpilastele tasuta jooke, allahindlust ja eriüritusi.

Inglismaa ülikool rajas meesterõivastuse arhiivi

Inglismaal rajas Westminsteri ülikool tõenäoliselt maailma esimese avaliku meesteriietuse arhiivi. Kogus on esindatud üle tuhande rõivaeseme. Arhiivi looja Andrew Grovesi sõnul leidub kogus näiteks Jean Paul Gaultier’ ja Levi disainitud riideid, samuti sõjaväelaste vormiriietust, millest vanimad eksemplarid pärinevad Esimese maailmasõja aegadest. Lisaks näeb, millist mõju on sõjaväeline riietus avaldanud igapäevariietuse disainile. Arhiivi avamine kattus meesterõivastuse magistriprogrammi avamisega, vahendab BBC.

Töötamise asemel kooli

Pakistanis avas ärinaine kooli lastele, kes pidid seni õppimise asemel perele elatist teenima. Kool asub tiheda liikluse keskel ühe pühamu lähedal, kus elab palju töötavaid lapsi ja liigub neid ära kasutada soovivaid jõukusid. Õpilastele antakse tasuta koolilõuna ja riided, lisaks 50 senti päevas, mis õppetöö tõttu teenimata jääb. Teenijana töötanud Neha soovib tänu koolile saada arstiks. Kooli rajaja soovib igale lapsele haridusvõimalusi. Pakistanis ei täida 20 miljonit last koolikohustust, vahendab BBC.

Poistele ja tüdrukutele sama koolivorm

Inglismaal keelas Priory School Lewesis tüdrukutel ära seelikute kandmise. Nimelt muudeti koolivormide kujundust. Alates seitsmendast klassist kannavad nii poisid kui ka tüdrukud sama koolivormi, mille üks osa on pikad püksid. Koolivormi muutmisel arvestati lapsevanemate, õpilaste ja töötajate tähelepanekutega, uus riietus peaks olema sündsam ja muutma õpilased võrdsemaks. Uus vorm lahendab ka koolis käivate transseksuaalide riietusega kaasnenud probleemid, vahendab veebilehekülg tes.com.

Vanemad peavad lapselt luba küsima

Kas esimese koolipäeva piltide postitamine sotsiaalmeediasse rikub laste privaatsust? Sel teemal arutleb Dorothy Lepkowska veebileheküljel tes.com. Tema laps ei tahtnud, et ema kostüümides klassipildi Facebooki postitaks. Laps oli näinud saadet, kus väideti, et vanemad peavad pildi üleslaadimiseks lapselt luba küsima. Dorothy on hoolimata postitamiskeelust lapse üle uhke, sest laps õppis telesaatest ütlema ei tema isikut puudutavates küsimustes ja eeldama, et tema otsust austatakse.

Mis on kooli kohus?

BBC arutleb selle üle, mida ootavad riigid koolidelt: kas olulisem on loovus ja iseseisev mõtlemisvõime või põhitõdede pähetuupimine ja kord. Hispaanias soovib 67% küsitletutest, et rõhutataks loovust. Loovuse poolt olid lisaks Saksamaa, Madalmaad, Rootsi ja Kanada. Skaala teises otsas asuvas Ühendkuningriigis soovib 51% aga distsipliinile ja põhitõdedele keskendumist. USA, Austraalia ja Jaapan jäävad skaala keskele. Veel leiti, et kõrgeltarenenud majandusega riikides mõjutasid vastust poliitilised vaated.

Ülekvalifitseeritud šotlased

Pooled ülikoolidiplomiga šotlased on oma töökoha jaoks ülekvalifitseeritud. Statistika järgi töötab viimase viie aasta jooksul lõpetanutest 52% ametikohal, mis ei nõua kõrgharidust. Varem lõpetanute vastav number on 40%.

Leidub nii kraadiga liinitöölisi kui ka administraatoreid. Näiteks doktorikraadiga ajaloolane Cat Taylor ei leidnud erialasel tööturul rakendust ja töötab muuseumis. Karis McColli tegi murelikuks tohutu õppelaenukoormus, mistõttu valis ta energeetika valdkonnas õpipoisi rolli, vahendab BBC.

Alandamine viis enesetapuni

Indias sooritas enesetapu tüdruk, keda õpetaja alandas menstruatsiooni tõttu klassi ees. Kui 13-aastase Fazana Karimi koolivormil nähti plekki, andis klassijuhataja talle tolmulapi ja käskis kogu klassi ees kleidi üles tõsta ja lappi hädaabivahendina kasutada. Lisaks karistati teda koolivormi rikkumise eest ja saadeti direktori juurde.

Tüdruk hüppas kodus teiselt korruselt alla ja suri teel haiglasse. Hüvastijätukirjas süüdistab ta õpetajat enda kiusamises, vahendab veebilehekülg thenewsminute.com.

Kogunud ÕIE TÄHTLA


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!