Kuus põhjust tulla rahvuste nädala üritustele: õpid tegema teistmoodi käsitööd ja tutvud rahvusköökidega

18. sept. 2017 Integratsiooni Sihtasutus - Kommenteeri artiklit

Etnolaat.

18.–24. septembrini on Eestis tähelepanu keskmes siin elavad rahvusvähemused. Põhjuseks 24. septembril peetav Eesti rahvuste päev. Siit leiad mõned põhjused, miks tulla avastama vähemusrahvuste käsitööd ja kokakunsti.

1. Moeteadliku naise pluusi ehtigu rahvuslikud tikandid
Muhu mustrid kleidil ja pluusil on ajatud ja alati moes. Tahad aga olla kraadi võrra veelgi trendikam? Miks mitte elavdada oma ühevärvilist pluusi ukraina tikandiga? Käsitööga tutvuse tegemiseks on igati hea mõte kaasa lüüa ukraina tikandi töötoas vähemusrahvuste kultuurifestivalil „Rahvuskultuuride loomepada” 24. septembril algusega kell 11.30 Jõhvi kontserdimajas.

2. Jahmata oma elukaaslast teistmoodi õhtusöögiga
Ilmselt oled sa hästi tuttav India ja Tai köögiga. Aga mida kujutavad endast mokšade kurgonjatid ja patšatid? Tule mokša rahvustoitude õpituppa 21. septembril kell 17.30 aadressil Estonia pst 5A, Tallinn.

3. Lase ennast innustuda rahvariiete kirevusest
Kui sul pole palgatud stilisti, tuleb sul oma stiiliga ise tegeleda. Teiste rahvaste rahvariided võivad olla uskumatult hea inspiratsiooniallikas. Tule vaata valgevene rõivaste värviküllust või kuivõrd põnevalt on mordva peakatetes ning kaela- ja rinnaehetes kasutatud münte ja litreid. Eri rahvariietes kirev seltskond on koos 23. ja 24. septembril kella 10–18 Tallinna Raekoja platsil toimuval etnolaadal.
4. Ole oma sõpruskonnas esimene, kes teab nende sõnade tähendust
Kas tead, mis on huplu, pjuremetš, sera või parnet? Tule 23. ja 24. septembril kl 10–18 Tallinna Raekoja platsile etnolaadale, otsi üles tšuvašitarid. Küllap nad näitavad sulle, mis neist täidab kõhtu, mis aitab külmetuse vastu ning mis teeb meele rõõmsaks.

5. Peleta sügiskaamos mõnusa käsitööga
Saada stress kaugele, tehes lõbusat käsitööd, milleks pole isegi nõela ega kääre vaja. Just, sest vene traditsiooniliste kaltsunukkude tegemisel vajatakse vaid fliisi ja punast niiti. Traditsioonilise vene kaltsunuku töötuba ootab igas vanuses käsitööhuvilisi laupäeval, 30. septembril kell 13 Tallinna keskraamatukogu Sääse filiaalis. Kusjuures neil nukkudel olevat koguni võime sind halva eest kaitsta.
6. Võta uut aastat vastu juba septembris
Kas teadsid, et juudi uus aasta Rosh Hashanah langeb tänavu samale ajale, mil tähistame rahvuste nädalat? 24. septembril algusega kell 11.30 Jõhvi kontserdimajas toimuval vähemusrahvuste kultuurifestivalil „Rahvuskultuuride loomepada” tutvustavad Eestis elavad juudid, millised on nende uue aasta traditsioonid ja milliseid kingitusi nad sel puhul oma armsatele inimestele teevad.
Täieliku ülevaate rahvuste päeva sündmustest leiad siit.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!