Siuru 100. aastapäeva puhul loodi toetusfond

26. sept. 2017 Eesti kirjanike liit - Kommenteeri artiklit

Siuru õhtu. Foto: Siim Vahur

Eesti kirjanike liidu algatusel ja kirjandusrühmituse Siuru 100. aastapäeva puhul loodi Tallinnas Siuru fond, mille kaudu hakatakse toetama noort värsket loomingut eesti kultuuris. Fondi alus on Rootsist Marie Underi ja Artur Adsoni mälestusfondist saadud annetus ning lavastuse „Siuru õhtu 100” avaetenduse tulu.
Möödunud laupäeval, 23. septembril esietendus Estonia talveaias Siuru 100. aastapäeva puhul lavastus, mis vaatas tagasi saja aasta tagusele Siuru piduõhtule Estonias. Kui algsel piduõhtul, 25. septembril 1917, läksid müüki siurulaste sõprade Konrad Mägi ja Ants Laikmaa maalid, siis seekord tulid etenduse järel oksjonile Johannes Võerahansu joonistus, mille annetas kunstniku lesk Erna Saar; näitlejate Piret Kalda ja Liisa Saaremäeli maalid, mis valminud spetsiaalselt selleks õhtuks, ning roosiistik „Väike Illimar”.

Oksjoni kogutulu oli üle 1300 euro, loosiga koguti ligi 450 eurot. Tulu läheb Siuru fondi, kus on ees ootamas 5000 eurot, mis pärineb sõja eest Rootsi emigreerunud siurulaste Marie Underi ja Artur Adsoni mälestusfondist Stockholmis.

„Loodaval Siuru fondil on kaks võrdselt olulist aluskivi. Esimene neist on väärikas annetus, mis anti Eesti kirjanike liidule üle mõne nädala eest Rootsis. See on seni seal säilitatud Marie Underi ja Artur Adsoni pärand, mida on hoitud nende mälestusfondis. Teine on laupäeval toimunud Siuru õhtu tulu,” ütles Eesti kirjanike liidu esimees Tiit Aleksejev.

Siuru fond hakkab toetama inimesi, kelle looming kannab Siuru vaimu. „Olgu öeldud, et piiranguid ei seata loomeinimeste vanusele – mõnel avaldub anne varem, teisel hiljem. Pigem on fondi mõte toetada oma loometee alguses olevaid inimesi,” täpsustas Aleksejev.

Kes soovib fondile anda oma panuse, saab seda teha ülekandega Eesti kirjanike liidu pangakontole EE662200221067200075 märksõnaga „EKL Siuru fond”.

Kirjandusrühmitus Siuru loodi 1917. aasta kevadel. Sügisel sai rühmitus tuntuks Estonias peetud tuluõhtu kaudu, millega siurulased kogusid raha oma loomingu välja andmiseks. Siurusse kuulusid Marie Under, Artur Adson, Henrik Visnapuu, Friedebert Tuglas, Johannes Semper ja August Gailit.

Lavakava „Siuru õhtu 100” eestvedaja on Tallinna Linnateatri muusikaala juhataja ja EMTA kõrgema lavakunstikooli laulupedagoog Riina Roose. Lavastuses teevad kaasa Ester Kuntu, Laura Kalle, Liisa Saaremäel, Christopher Rajaveer, Karl Laumets, Jürgen Gansen, Tõnn Lamp ja Kaspar Velberg. Klaveril saadab Jaak Jürisson ning kunstnikud on Anu Konze, Anna-Liisa Pärt ja Martin Mikson.

Lavastus esietendus 23. septembril Estonia talveaias. Edasised etendused antakse 8. oktoobril, 20. ja 21. novembril Tallinnas Estonia talveaias, 6. novembril Viljandis Sakala keskuses ning 19. detsembril Tartus Athena keskuses.

„Siuru 100 õhtu” on Eesti kirjanike liidu ning Underi ja Tuglase kirjanduskeskuse kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!