Aasta õpetaja galal Pärnus hiilgasid tartlased

13. okt. 2017 Sirje Pärismaa toimetaja - Kommenteeri artiklit

Haridus ei saa läbi sõprade ja toetajateta. Hariduse sõbra tiitli pälvinud Mart Noorma Tartu ülikoolist on tuntud Eesti tudengisatelliidi programmi algataja ja juhendajana ning teadust populariseeriva telesaate „Rakett 69” kohtunikuna. Fotod: Silver Gutmann / HTM

 

7. oktoobril tunnustati Pärnu kontserdimajas pidulikult Aasta Õpetaja auhinnagala „Eestimaa õpib ja tänab” laureaate. Aasta Õpetaja galaga tõstetakse esile haridustöötajaid ja hariduse toetajaid, kes panustavad noorte heasse käekäiku ja kelle töö on teistele eeskujuks. Tänavu esitati tunnustamiseks kandidaate 1206 korral.

Pärnu kontserdimajas toimunud ja ETV vahendusel Eestimaa kodudesse jõudnud aasta õpetaja galal tegid ilma tartlased – 12 laureaadist viis on Tartu õppeasutustest. Ka aasta õppurite kategoorias tuli Tartusse kolmest Joosepist kaks. Aasta teo tiitelgi poolitus Tartu ja Tallinna vahel.

Viiendat korda toimunud aasta õpetaja galal „Eestimaa õpib ja tänab” oli mitmeid uuendusi. Uus lavastaja Kaili Viidas oli varasema õhtujuhtide paari (õpetaja + näitleja) asemel toonud galat vedama Musta Kasti noored näitlejad. Tänavu polnud ka auhinnatseremoonia vahele pikitud eelnevalt salvestatud vaheklippe-sketše, vaid WAF-i tantsijad ja mustkastlased astusid üles otse laval ja saalis. Nominentide nimesid kuulutas aga Silver Sepp. Üldmulje oligi varasemast modernsem ja eksperimenteerivam, suunitlusega haarata nooremat vaatajat.

Tähelepanu keskmes olid mõistagi meie hariduselu superstaarid, kes laval prožektorite valguses raske Joosepi kuju pealtnäha mängleva kergusega vastu võtsid. Auhinnad andsid laureaatidele üle nende endised või praegused õpilased. See pani heldima nii auhinnatud kui ka publiku ning lisas pidulikule meeleolule südamlikkust ja lihtsust. Üks õpilane jõudis õpetajat vargsi hoiatada, et kuju on raske, ärgu maha pillaku.

Lisaks püüne peale astunutele pidasid HTM ja haridustöötajate liit meeles teisigi galale kutsutuid – maakondade ja linnade parimaid õpetajaid-koolijuhte, kellele ulatati kingikott, milles olid tänukiri, aasta õpetaja rinnamärk ja kaunilt kujundatud voldik kõikide tunnustatute nimedega.

 


Konkursi „Eestimaa õpib ja tänab” laureaadid 2017

  • Aasta lasteaiaõpetaja – Marika Moks, Tallinna Rännaku lasteaed.
  • Aasta klassijuhataja – Hille-Made Varul, Valga gümnaasium.
  • Aasta klassiõpetaja – Sirle Persidski, Tartu Kivilinna kool.
  • Aasta põhikooli aineõpetaja – Lauri Vilibert, Tallinna Kristiine gümnaasium.
  • Aasta gümnaasiumiõpetaja – Aleksandr Kirpu, Tartu Tamme gümnaasium.
  • Aasta kutseõppeasutuse õpetaja – Merille Hommik, Tartu kunstikool.
  • Aasta õppejõud – Maido Merisalu, TÜ.
  • Aasta suunaja – Saima Tell, Keeni põhikool.
  • Aasta õppeasutuse juht – Lii Jairus, Tapa Vikerkaare lasteaed.
  • Aasta hariduse sõber – Mart Noorma, TÜ.
  • Aasta juhendaja – Eda Peäske, Tallinna muusikakeskkool.
  • Aasta haridustegu – tehnoloogia ja disaini hackathon’id (TÜ ja EKA koos sihtasutusega Garage48).
  • Aasta õppurid – Treffneri gümnaasiumi õpilasfirma Festera liikmed Sandra Võsaste, Joonatan Oras, Kris-Robin Sirge ja Kevin Reisenbuk.
    Tartu kutsehariduskeskuse vilistlane Liina Suur.
    Vanalinna hariduskolleegiumi õpilane Joonas Jürgen Kisel.

Allikas: HTM

 


Aasta gümnaasiumiõpetaja

Aleksandr Kirpu. Foto: Silver Gutmann / HTM

 

Aleksandr Kirpu.
Foto: Heiki Raudla

Aleksandr Kirpu, Tartu Tamme gümnaasium:

Õpilased on õpetanud mind olema kannatlik, vajalikul momendil järele andma ja pidama oma lubadustest ja kehtestatud reeglitest kinni.

Olen õpetaja olnud üle kümne aasta, esimene töökoht oli Puurmani gümnaasium. Suur aitäh direktor Tiina Oolole, kes andis mulle 23-aastasena võimaluse hakata õpetaja elukutset maitsma! Nüüd olen Tamme gümnaasiumis, kus on suurepärased töötingimused.

Ma pole tunnustust taga ajanud ega lähe igal hommikul tööle selle, vaid ikkagi õpilaste pärast. Kui näen nende silmades sära, siis see laeb akusid, nii et vähe pole!

 

 

 

 


Aasta klassiõpetaja

Sirle Persidski. Foto: Silver Gutmann / HTM

 

Sirle Persidski.
Foto: Heiki Raudla

Sirle Persidski, Tartu Kivilinna kool:

Olen õpetaja 2004. aastast. Kivilinna ongi minu ainuke kool. Ma pole kunagi pidanud ennast teistest erilisemaks õpetajaks. Meie koolis on väga palju tublisid õpetajaid ja minu jaoks oli oluline juba see, et just mind kandidaadiks esitati. Laureaaditiitel on kirss tordi peal.

Oma õpetajatest on eriti meelde jäänud matemaatikaõpetaja Aime Keevand Johannes Voldemar Veski nimelisest Maarja keskkoolist.

Oma õpilastelt olen õppinud, et igal asjal on väljapääs. Ka rõõmsameelsust ja ühtehoidmist. Meil on klassis tore komme: kui teeme esmaspäeviti hommikuringi, siis kuulame, mida keegi on nädalavahetusel teinud. Ja kui keegi on nädala jooksul midagi toredat saavutanud, tunnustab terve klass teda selle eest. Nüüd on minu kord oma Joosepit näidata!

 

 

 


Aasta põhikooli aineõpetaja

Lauri Vilibert. Foto: Silver Gutmann / HTM

 

Lauri Vilibert.
Foto: Heiki Raudla

Lauri Vilibert, Tallinna Kristiine gümnaasium:

Töötasin turundusalal, ühel hetkel pöörasin selja ja ütlesin, et proovin korraks koolis. Aga siia ma jäin, olen kaheksandat aastat õpetaja. Ülikooli tööõpetuse õpetajaks õppima minnes arvasin, et lähen kooli pärast neljakümnendat eluaastat, kui olen ära teinud kõik oma suured plaanid – tegelnud ettevõtlusega, reisinud-rännanud. Aga võin öelda, et ka õpetajaametis saab kõike seda teha.

Oma õpilastelt olen õppinud, et mitte kunagi ei tohi kaotada lootust ega lõpetada õppimist. Alati on midagi, mida mina ei tea ja nemad teavad.

Oma õpetajaist tänan Tallinna saksa gümnaasiumi kunagist õppealajuhatajat Helle Pikkorit, kes on jätnud minu haridusteele sügava jälje. Just tema ütles, et võta üks asi korraga, tee samm haaval, ära püüa kõike korraga hammustada.

 

 

 


Aasta kutseõppeasutuse õpetaja

Merille Hommik. Foto: Silver Gutmann / HTM

 

Merille Hommik.
Foto: Heiki Raudla

Merille Hommik, Tartu kunstikool:

Suur tänu minu ülikooliaegsetele õppejõududele Jaak Kangilaskile, Kaur Alttoale, Jaan Kivistikule, Jaan Elkenile. Nemad on olnud mulle eeskujuks.

Kunstikoolis kulub õpetajal algul palju auru õpilaste tagaajamisele ja inspireerimisele, et hakake elama, olge vägevad ja tehke, mida tahate ja millest unistate. Tundub, et allpool kooliastmes on juhtunud nendega midagi paha, sest läheb poolteist aastat, enne kui nad avanevad ja julgevad olla heas mõttes hullud. Rõhutan kogu aeg: sa ei saa olla loov, kui sa ei ole hull. Oma ideedele ei tohi piire panna.

 

 

 

 

 


Aasta suunaja

Saima Tell. Foto: Heiki Raudla

 

Saima Tell.
Foto: Silver Gutmann / HTM

Saima Tell, Keeni põhikool:

Kui mulle helistati ja teatati, et olen nominent, arvasin, et see on tüngakõne Elmari raadiost. Arvasin kuni tänaseni, et olen statist, ei uskunud, et mind valitakse.

Olen olnud hariduses 43 aastat, sellest 35 töötanud Keeni koolis, enamiku ajast õppealajuhatajana. Olen andnud kõiki aineid peale kehalise kasvatuse ja muusika ning teinud 17 aastat karjääriõpetust. Veel vanas eas õppisin sotsiaalpedagoogiks ja lastekaitsjaks.

Mul on kõik väga toredad õpilased olnud. Ka need, kellega pahandusi olnud, ei pööra hiljem kohtudes pead ära ja teretavad rõõmsalt: oi, minu õpetaja! Kõige südamelähedasem hetk on, kui näen, et lapsest saab asja, ta on õnnelik ja ütleb, et minu soovitustest oli kasu.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!