Eesti koolidesse jõuab riigi toel 3,9 miljoni euro eest digivahendeid

3. okt. 2017 Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutus - 1 Kommentaar

Viimaste aastate suurima digivahendite toetusmeetme raames soetatakse 416 Eesti põhikoolile süle-, tahvel- ja lauaarvuteid ning nende juurde kuuluvaid lisasid. Toetuse saamiseks esitasid koolipidajad oma koolide digipöörde tegevusplaanid, millega nüüd kõik huvilised tutvuda saavad.

Digitaristu toetusmeede võimaldab õpetajatel õppetöös kasutusele võtta uuenenud tehnoloogiaseadmeid ning toetab koole digivõimekuse suurendamisel. Taotlusvooru rahastab haridus- ja teadusministeerium elukestva õppe strateegia eesmärkide saavutamise toetamiseks ning koordineerib Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutus. „Eesti riigi üks prioriteete haridusvaldkonnas on toetada digipöörde läbiviimist haridusasutustes, seejuures üks olulisemaid tegevusi on õpetajate ja õpilaste digipädevuste arendamine ning koolide e-hindamise võimekuse tõstmine,” ütles HITSA juhatuse esimees Heli Aru-Chabilan. „Uued arvutid on nende eesmärkide saavutamiseks olulised abivahendid.”

Septembriga lõppes taotluste vastuvõtmine riigi toetuse eraldamiseks. Kokku eraldati toetus 416 põhikoolile: 376 munitsipaalkoolile, 27 erakoolile ja 13 riigikoolile. Digivahendite ostmist toetas riik 3,9 miljoni euroga, lisaks toetab digitaristu soetamist iga koolipidaja vähemalt 15% ulatuses. Hanke tulemusel on praeguseks koolidesse jõudnud 3800 tahvelarvutit, 3400 sülearvutit ja 1000 lauaarvutit, lisaks 1000 monitori ja muid arvutite tarvikuid.

Toetuse taotlemiseks pidi iga kool digiinnovatsiooni mudeli põhjal läbi viima digiküpsuse enesehindamise. Koolid analüüsisid, kuidas on õpetajad ja õpilased digivõimalusi senini kasutanud, kuidas toetab kooli juhtkond digivõimaluste rakendamist ning milline on digitaristu olukord. Lisaks pidi iga kool ja koolipidaja koostama digiplaani, kus kirjeldati eesmärgid, kuhu kooli digivaldkonna edendamisega kahe aastaga jõuda soovitakse ning mil moel soetatud seadmed sellele kaasa aitavad. Kõikide koolide ja koolipidajate digiplaanidega on huvilistel võimalik tutvuda ning üksteiselt õppida Tallinna ülikooli loodud Digipeegli keskkonnas.

Riigihanke raamleping kehtib 9. maini 2018, selle ajani saavad ühishankes osalevad koolipidajad omavahenditest seadmeid juurde osta kõikidele oma allasutustele. Hankelepingu partner sülearvutite soetamisel on Atea AS, lauaarvutite ostmisel Markit AS ja tahvelarvutite soetamisel Datel AS. Raamlepingu lõplik maht ja soetatud seadmete arvud selguvad 2018. aasta juuniks.


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Eesti koolidesse jõuab riigi toel 3,9 miljoni euro eest digivahendeid”

  1. Peep Leppik ütleb:

    KOLLEEGID!

    Mõtlemisvõimet ja tarkust ei saa osta RAHAGA… Kuhjame endi ümber digividinaid teadmata nende KASUTEGURIT õpetamisel. Avastasin hiljuti, et sellega tegelevad inimesed EI TUNNE isegi OMANDAMISPROTSESSI ja mõtlemise ARENDAMISE psühholoogilist külge… või on nad arvutifirmade palgal. Ja nii saavad digivahenditest vaid kallid mänguasjad, mis peagi nö moraalselt vananevad. Mõtlemisvõime-tarkusega ei juhtu seda kunagi -!!!

    Arukam oleks käesolev ja sellega seotud miljonid panna õpetajate palgatõusuks, sest arukas õpetaja leiab ise talle, tema ainele ja õpilastele sobivad didaktilised vahendid (kasvõi digivahendid!)…

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!