Kuidas tähistatakse maailmas õpetajate päeva?

5. okt. 2017 Jonatan Karjus konsultant, Meta Advisory Group - 1 Kommentaar

Õpetajate päeva tähistatakse maailmas erineval kuupäeval või viisil, kuid kõikjal on see kutsutud ellu õpetajaameti väärtustamiseks ning sellega seotud probleemidele või saavutustele tähelepanu pööramiseks.

Esimesed teated õpetajate päeva tähistamisest pärinevad 19. sajandist, mil haridus hakkas muutuma ühiskonnas järjest olulisemaks – kerkisid esile novaatorlikud hariduse edendajad või toimusid valdkonnas turbulentsed sündmused. Teadaolevalt tähistati õpetajate päeva esimesena Argentinas 1915. aastal.

Eestis tähistatakse õpetajate päeva 5. oktoobril, mille UNESCO on kuulutanud rahvusvaheliseks õpetajate päevaks. Sel päeval tähistavad õpetajate päeva veel Armeenia, Aserbaidžaan, Bulgaaria, Kanada, Saksamaa, Leedu, Makedoonia, Maldiivid, Mauritius, Moldova, Holland, Pakistan, Filipiinid, Kuveit, Katar, Rumeenia, Venemaa, Serbia, Araabia Ühendemiraadid ja Ühendkuningriik. Eesti koolides on õpetajate päeval tavaks, et tunde annavad abituriendid. Ka tunnustamine omab tähtsat rolli – nii piirkonna kui ka riigi tasandil korraldatakse õpetajatele vastuvõtte ja konkursse.

Maroko, Alžeeria, Tuneesia, Liibüa, Egiptus, Jordaania, Saudi Araabia, Jeemen, Bahrein, Sudaan ja Omaan peavad õpetajate päevaks 28. veebruari.

Kuidas ja millal tähistatakse õpetajate päeva mujal maailmas?

Usbekistanis on 1. oktoobril õpetajate päev riigipüha ja puhkepäev.

Afganistani õpetajatel puhkepäeva ei ole, kuid õpetajad ja õpilased tähistavad päeva üheskoos traditsioonilise toidu, muusika ja kingitustega õpetajatele.

Albaanias tähistatakse õpetajate päeva 7. märtsil. Sel päeval 1887. aastal avati Albaanias esimene kool, kus oli võimalik omandada haridust emakeeles.

Bruneis tähistatakse õpetajate päeva 23. septembril. Päevaga peetakse meeles 28. Brunei sultani Omar Ali Saifuddien III sünnipäeva, keda nimetatakse tänapäevase Brunei peaarhitektiks. Sultan pööras oma õpetustes olulist tähelepanu haridusele ja algatas nn tasuta hariduse poliitika, mis tähendab, et õppuritelt võetakse tarkuse omandamise eest vaid marginaalne summa raha. Selline hariduspoliitika on Bruneis jätkunud tänapäevani.

Bhutanis tähistatakse õpetajate päeva 2. mail ja sarnaselt Bruneiga on see päev neil seotud riigi valitsejaga. 2. mai on Bhutani kolmanda kuninga Jigme Dorji Wangchuki sünnikuupäev.

Hiinas peetakse õpetajate päeva 10. septembril, mil õpilased näitavad üles austust õpetajate vastu, viies neile kingitusi, kaarte ja lilli. Sel päeval külastavad koole ka vilistlased, et tänada oma õpetajaid. Hiina valitsus otsustas pidada õpetajate päeva just 10. septembril 1985. aastal, kuid miks just sel päeval, pole selge. Mõned usuvad, et kuupäev valiti selline põhjusel, et sõna „õpetaja” sarnaneb selle kuupäeva hääldusega. On ringkondi, kus arvatakse, et õpetajate päeva peaks tähistatama hoopis 28. septembril, mis usutakse olevat Konfutsiuse sünnipäev. Sel päeval tähistatakse alates 1950. aastatest õpetajate päeva Taiwanis.

Kolumbias tähistatakse õpetajate päeva 15. mail. Sel päeval kuulutati San Juan Bautista da La Selle õpetajate kaitsepühakuks. Paavst Pius XII määras La Salle patrooniks 1950. aastal tema teenete tõttu hariduse nüüdisajastamisel. 1651‒1719, mil La Salle tegutses, õpetati noortele koolis üldiselt vaid poliitikat ja diplomaatiat, ent Le Salle rõhutas universaalsete teadmiste omandamise olulisust.

Costa Rical tähistatakse õpetajate päeva 22. novembril Mauro Fernandez Acuna sünnipäeval ‒ teda peetakse üheks suurimaks hariduse edendajaks riigi ajaloos. Acuna teeneid tunnustatakse eriti keskhariduse toetamisel ja naistele hariduse võimaldamisel.

Kui paljudes riikides on õpetajate päeva tähistamine seotud konkreetsete inimestega, siis Kuuba tähistab õpetajate päeva 22. detsembrist 1961, mil Kuuba kuulutas ennast täielikult kirjaoskajaks riigiks.

Tšehhis (ka Slovakkias) tähistatakse õpetajate päeva John Amos Comeniuse sünnipäeval elik 28. märtsil. Tšehhi filosoof, pedagoog ja teoloog Comenius oli üks tulisemaid universaalse hariduse propageerijaid. Õpetajate päeval nomineerivad Tšehhi õpilased õpetajaid, kelle õpetamine neid kõige rohkem motiveerib ja inspireerib, Zlaty Amose (Golden Amos) konkusile.

Indias tähistatakse õpetajate päeva nii 5. septembril kui ka hindu kalendri Ashadha kuu täiskuupäeval, mis leiab aset juulis või juunis. Täiskuupäeval toimub Guru Purnima festival, mis on pühendatud nii spirituaalsetele kui ka akadeemilistele õpetajatele. Õpetajate päeva tähistatakse aga 5. septembril, mis on India presidendi Dr. Sarvepalli Radhakrishanani sünnikuupäev. Sel päeval käivad õpetajad ja õpilased koolis tavapäraselt, kuid tegevused seal on erilised. Sarnaselt Eestiga õpetavad vanemad õpilased õpetajate asemel nooremaid.

Lätis peetakse õpetajate päeva oktoobrikuu esimesel pühapäeval. Sel päeval peavad õpetajate päeva ka Valgevene, Kasahstan, Moldova ja Ukraina.

Mehhikos tähistatakse õpetajate päeva (Dia del Maestro) 15. mail. Peatatakse tavapärased õppetegevused ja organiseeritakse kultuuriüritusi, mille eesmärk on tunnustada õpetajaid ühiskonnas. Väidetavalt sai õpetajate päeva tähistamine 15. mail alguse San Luis Potosi linnast, kus sel päeval kogunes grupp õpilasi, et tähistada väärikas eas õpetaja Isidore’i sünnipäeva.

Filipiinidel on õpetajatele pühendatud terve kuu. Õpetajate kuud hakatakse tähistama 5. septembril ja lõpeb see rahvusvahelisel õpetajate päeval, 5. oktoobril. Õpetajate kuul kingitakse Filipiinidel õpetajatele lilli. Õpilased esitavad õpetajatele lühikesi näitemänge, laule või luuletusi. Tegevusi korraldavad vanemate kooliastmete õpilased, kes planeerivad neid pikalt ette.

Lõuna-Koreas tähistatakse õpetajate päeva 15. mail alates 1963. aastast. Traditsiooni alguseks peetakse päeva, mil Punase Risti noored hakkasid haiglates oma kunagisi õpetajaid külastamas käima. Tänapäeval viiakse õpetajatele sel päeval nelke, mitmed koolid sulgevad uksed ja korraldavad õpetajatele mitmesugust meelelahutust.

USA-s tähistatakse õpetajate päeva õpetajate nädalal ‒ mai esimesel nädalal. Õpetajate päev on nädala teisel päeval.

Vietnamis tähistatakse õpetajate päeva 20. novembril. Mõned klassid valmistavad kirjatükke või kunstiteoseid, teised lilleseadeid ja toitu. Sageli külastavad õpilased õpetajaid kodus või korraldavad neile tänuüritusi ja -reise. Ka vilistlased peavad oma õpetajaid meeles.


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Kuidas tähistatakse maailmas õpetajate päeva?”

  1. […] Saates mainitud artiklid: 1.  Kuidas tähistatakse maailmas õpetajate päeva? […]

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!