Noored on praeguse ja tuleviku Euroopa arengu algatajad

26. okt. 2017 HTM - Kommenteeri artiklit

24.‒26. oktoobrini Tallinnas toimunud Euroopa Liidu noortekonverentsil võtsid 260 noort ja noortevaldkonnaga seotud inimest üle Euroopa kokku noorte jaoks olulised teemad. Osalejad tõdesid, et Euroopa Liidu uus noorestrateegia peab olema tehtud koos noortega, mitte ainult noorte jaoks.

„Konverentsi avanud peaminister kutsus noori üles unistama suurelt, mida olemegi kolme konverentsipäeva jooksul üle Euroopa kokku sõitnud noorte ja noortevaldkonna asjatundjate kaasabil teinud,” ütles haridus- ja teadusministeeriumi noorteosakonna juhataja Reelika Ojakivi. Konverentsil kogutud ideed vormitakse ettepanekuteks, mis saavad üheks sisendiks Euroopa Liidu uue noortestrateegia koostamisel.

Konverentsil leiti, et tehnoloogiliste lahenduste kasutamine noorsootöös peab muutuma, et nende abil jõutaks võimalikult paljude noorteni ning pakutaks sisu, mis noortele korda läheb. Noored peavad oluliseks hariduse omandamisel võrdsete võimaluste loomist ja hariduse kättesaadavuse suurendamist. Olulisel kohal on ka noorte vaimse tervise olukord ja oskus hinnata kriitiliselt infot valeuudiste ajastul.

Osalejad olid seisukohal, et noorte ühiskonnaelus osalemine ka väljaspool valimisi aitab kaasa aktiivse ja mõjuka põlvkonna kasvamisele, kuid selleks on vaja noori motiveerida,  luua neile sobivad võimalused ning soosida osalust ühiskonnaelus.

Oluline on ka noorte kaasamine üleeuroopalistesse programmidesse ning tähelepanu pööramine noortele, kes on neist seni kõrvale jäänud. Mitmekesisuse ja liikuvuse toetamiseks soovitakse suurendada Erasmus+ programmi finantseerimist ja juurdepääsu sellele.  Muret tunti ka migratsiooni ning mitmenda põlve immigrantidest noorte kohanemise probleemide üle. Lisaks arvati, et noored vajavad senisest enam turvalisi ja avatud keskkondi koostööks ja enda väljendamiseks.

Leiti, et pidevalt muutuva tööturu jaoks on vajalik noorte ettevalmistamine ja võimestamine ning mitteformaalses õppes omandatud oskuste tunnistamine. Vabatahtlikus tegevuses omandatud kogemused on noorte tööpuuduse vähendamisel väga tähtsad.

Riigid peavad pöörama senisest enam tähelepanu linna- ja maanoorte võimalustele ja vajadustele. Keskkonnahoiu teemadel tõid osalejad välja, et kliimamuutuse ja jätkusuutliku majandamise tagamiseks peavad ka noored neid teemasid tõstatama.

Euroopa Liidu järgmised noortekonverentsid toimuvad Bulgaarias ja Austrias 2018. aastal.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!