TÜ loodusmuuseum võtab fookusesse liikide massilise väljasuremise

16. okt. 2017 - Kommenteeri artiklit

Tartu ülikooli loodusmuuseumis avatakse 18. oktoobril kell 16 näitus „Kaduvate liikide kannul”, mis võtab terava tähelepanu alla liikide kuuenda väljasuremislaine.

Hinnangute kohasel võib aastaks 2050 välja surra isegi kuni kolmandik praegu elavatest liikidest. Kõikide loomade hulk Maal on viimase neljakümne aasta jooksul vähenenud ligi 50%.

Liikide massilist väljasuremist on maailma ajaloos aset leidnud varemgi, siis on see toimunud aga ennekõike kliimamuutuste või suure vulkaanilise aktiivsuse tõttu. „Praegust väljasuremislainet eristab varasematest see, et siin peetakse peasüüdlaseks inimest,” kommenteerib looduskaitsja ja näituse kuraator Rein Kuresoo. „Liikide väljasuremise põhjused on üha enam inimtegevusest tingitud või selle õ võimendatud: keskkonnareostus, võõrliikide levik, kliimamuutused,” lisab Kuresoo.

Näitus „Kaduvate liikide kannul” koosneb mitmest osast. Muuseumi püsiekspositsioonis ringi jalutades saab nutiseadmest uurida 40 loomaliigi haruldaseks muutumise lugusid ning seda, mida on tehtud nende säilitamiseks. Ajutiste näituste ruumis on üles seatud näitus „Eesti metsa kaduvad liigid”, kus saab tutvuda Eesti metsa arenguetappidega noorest metsast põlismetsani ning saada teada, mil moel mõjutab metsa majandamine meie metsade looduslikku mitmekesisust. Külastaja kohtub näitusel ka selliste Eesti metsa hääbuvate liikidega nagu näiteks lendorav, must-toonekurg ja Euroopa naarits. Mängida saab hariduslikku arvutimängu Eesti metsa elujõust ning loodud on liigilise mitmekesisuse kahanemise põhjuseid tutvustav õppeprogramm koolidele.

Näitus jääb avatuks 31. oktoobrini 2018. Selle on koostanud Tartu ülikooli loodusmuuseum ja botaanikaaed, kuraatorid on Riste Keskpaik ja Rein Kuresso ning idee autor Andro Truuverk. Näituse „Eesti metsa kaduvad liigid” kujundas Margot Sakson, digitaalse näituse teostajad Allan Zirk ja Nunoosius OÜ. Arvutimängu lõi näituse jaoks 5D Vision OÜ.
Näituse valmimist toetas keskkonnainvesteeringute keskus.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!