Tublimad õpetajad taas teleekraanil

6. okt. 2017 Sirje Pärismaa toimetaja - Kommenteeri artiklit

Aasta õpetaja galal tunnustatakse ka õpilasvõistlustel silma paistnuid. Kaamerasilma ees on Tartu kutsehariduskeskuse toitlustusteeninduse eriala lõpetanud Liina Suur, kes tõi Londonist Euroopa hotelli- ja turismikoolide võistlustelt hõbemedali. Praegu õpib Euroopa üks paremaid restoraniteenindajaid Tartu ülikoolis esimesel kursusel klassiõpetajaks. Fotod: Mati Kark / ERR

Juba viiendat aastat astuvad ETV otseülekandes telekaamerate ette auhinnagalale „Eestimaa õpib ja tänab” kutsutud tublimad õpetajad, koolijuhid, hariduse sõbrad ja õpilasvõistluste võitjad. Saade algab laupäeval, 7. oktoobril kell 19.

Hariduselu tähtsündmuseks kujunenud aasta õpetaja gala toimub tänavu Pärnu kontserdimajas. Gala eestvedaja, HTM-i avalike suhete osakonna juhataja Tarmu Kurmi sõnul mahub poolteist tundi kestvasse otseülekandesse kõigi kategooriate laureaatide auhindamine, aga ka programm, kus on vahenumbreid nii geomeetrilisest, harmoonilisest, numbrilisest ja keelelisest maailmast kui ka oskuste ja teaduse maailmast.

Kaili Viidase lavastatud kavas astuvad üles tuntud artistid, nagu Curly Strings, Ruslan Trochynskyi, Silver Sepp, Maria Listra, Genka jt.

Gala peamine eesmärk on esile tõsta haridustöötajaid ja hariduse toetajaid, kes panustavad noorte heasse käekäiku ja kelle töö on teistele eeskujuks,” rääkis Tarmu Kurm. „Tahame aidata kaasa sellele, et õpetajaamet oleks ühiskonnas väärtustatud ja muutuks senisest atraktiivsemaks. Kahtlemata mõjutab ameti atraktiivsust teiste mõjutegurite kõrval ka märkamine, tagasisidestamine ja tunnustamine. Parimate õpetajate töö esiletoomine väärtustab pidevat õppimist ja täiendamist.”

Aasta õpetaja gala aitab edasi kanda aastakümneid kestnud õpetajate päeva tähistamise ja õpetajate riikliku tunnustamise traditsiooni.

Tänavu esitati tunnustamiseks kandidaate 1206 korral, mis on koguni veerandi võrra möödunud aastast enam. Parimatest parimate väljaselgitamiseks tegid tööd maakondade komisjonid, kõrghariduse komisjon ja seejärel üleriigiline komisjon, kuhu kuulusid haridusega seotud organisatsioonide esindajad.

Tarmu Kurm valgustas ka järgmise aasta õpetaja gala ja tunnustamiste tagamaid. Tulekul on mitmeid uuendusi. Nimelt on HTM ette valmistanud PGS-i
muutmise eelnõu, mille alusel saab edaspidi määrata õpetajatele ja õppejõududele riiklikke preemiaid ja stipendiume. Erinevalt sportlastest ja kultuuritöötajatest ei ole haridustöötajatele praegu ju riiklikke preemiaid

Alates 2018. aastast antakse igal aastal välja üks haridustöötaja elutööpreemia, kaks õpetaja aastapreemiat ning õppejõu aastapreemia.

Suurusjärk on sarnane sportlaste ja kultuuritöötajatega preemiatega – elutööpreemia 40 000 ja aastapreemia 9600 eurot. Preemiad antakse üle aasta õpetaja galal.

Haridus- ja teadusminister võib haridusvaldkonna ergutamiseks määrata ka stipendiumeid, mida saab kasutada vabal semestril koostööks ülikooliga, enesetäiendamiseks välisriigis, hariduspoliitika kujundamises osalemiseks jne.

Riiklike preemiate ja stipendiumide kehtestamine on vaid üks paljudest tegevustest õpetajaameti atraktiivsuse tõstmiseks,” sõnas Kurm.

Jätkub palgakasv, järgmisel aastal kasvavad õpetajate tööjõukulud vähemalt 7%, mis on suurim palgafondi tõus võrreldes politseinike, päästjate ja teiste riigipalgalistega. Jätkuvalt makstakse alustavatele õpetajatele lähtetoetust. Koostöös Innovega viib HTM ellu mitmeid programme, nagu „Õpetaja – hariduse kõneisik”, „Hariduse tulevikutegijad”.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!