Hea teadustava kokkuleppega ühines 21 teadus- ja arendusasutust

7. nov. 2017 - Kommenteeri artiklit

1. novembril allkirjastasid Eesti ülikoolid, teadus- ja arendusasutused, Eesti teadusagentuur ning haridus- ja teadusministeerium hea teadustava kokkuleppe.

Hea teadustava kokkuleppega liitudes kinnitas teadusasutus, et ta austab teaduse alusväärtusi ja tegevuspõhimõtteid, mis on kirjas teadusasutuste, Eesti teaduste akadeemia, Eesti teadusagentuuri ning haridus- ja teadusministeeriumi koostöös 2017. aastal valminud „Hea teadustava” tekstis.

Tartu ülikooli eetikakeskuse juhataja prof Margit Sutrop sõnas, et tegelikult oleme veel pika tee alguses. Teadusasutuste otsustada jääb, kuidas neid põhimõtteid oma töötajateni viia, kuidas tagada, et neid ka järgitaks ning mismoodi korraldada väärkäitumise juhtude menetlemine. „Nüüd, peale allkirjastamist tulebki mõelda, kuidas saaks asutused üksi või koos aidata kaasa sellele, et teadlased saaksid oma tööd teha eetiliselt korrektselt. Samas peavad asutused olema valmis väärkäitumise juhtumeid menetlema nii, et erinevate teadusasutuste töötajatele oleks tagatud võrdne kohtlemine,” lisas prof Sutrop.

Tänaseks on nii digi- kui ka käsikirjaliselt antud allkirjadega nõustunud head teadustava järgima 21 teadus- ja arendusasutust, lisaks allkirjastasid dokumendi Eesti teadusagentuur ning haridus- ja teadusministeerium.

Hea teadustava kokkuleppe allkirjastasid

Cybernetica AS

Eesti biokeskus

Eesti keele instituut

Eesti kirjandusmuuseum

Eesti kunstiakadeemia

Eesti maaülikool

Eesti muusika- ja teatriakadeemia

Eesti rahva muuseum

Eesti taimekasvatuse instituut

Eesti teaduste akadeemia Underi ja Tuglase kirjanduskeskus

Estonian Business School

Keemilise ja bioloogilise füüsika instituut

OÜ Tervisliku Piima Biotehnoloogiate Arenduskeskus

Tallinna tehnikaülikool

Tallinna ülikool

Tarkvara tehnoloogia arenduskeskus OÜ

Tartu ülikool, sh Tartu observatoorium

Tervise arengu instituut

Tervisetehnoloogiate arenduskeskus AS

Toidu- ja fermentatsioonitehnoloogia arenduskeskus

Eesti teadusagentuur

Haridus- ja teadusministeerium

 

Ettepanek hea teadustava kokkuleppe allkirjastamiseks esitati kõigile 22 Eesti positiivselt evalveeritud teadus- ja arendusasutusele. Kõikide allakirjutanute nimed avaldatakse koos hea teadustava dokumendi ja hea teadustava kokkuleppega Eesti teadusagentuuri kodulehel.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!