Nutikas isadepäev Nõlvaku lasteaias

16. nov. 2017 Kaisa Heinpalu Nõlvaku lasteaia õpetaja - Kommenteeri artiklit

Nõlvaku lasteaed Saue vallas on õnnelik lasteaed – oleme saanud läbi ProgeTiigri taotlusvooru ja eelarvevahendite päris oma Ozobotid, Blue-Botid, Edisonid, Lego WeDo2 komplektid ja tahvelarvutid. Kõik ikka selleks, et õppe- ja kasvatustöö lasteaias oleks nii lapsele endale kui ka õpetajale põnevam ja IKT-d arendavam. Lapsed on meil tasapisi saanud selgeks nutikate vidinate kasutamise, nüüd oli aeg neid isadele tutvustada. Piinlik küll, kui laps on sinust nutikam! Kutsusimegi isad lasteaeda isadepäevapeole, aga pidu ei tulnudki. Tulid hoopis robotid, liitreaalsus, kabe, ristsõnad ja sportmängud. Meie väikesed hakkasid suuri õpetama, ja vastupidi. Tegevus oli nii haarav, et koostöötuhinas õppisid kõik kõigilt. Sai teoks põnev ja kaasahaarav õhtu, kus nii mõnelgi tekkis palju uusi ideid, mida jõuluvana kingikotti panna.

Isad said tuttavaks Blue-Bottidega ning õppisid andma põrandarobotile käsklusi liikuda soovitud asukohta. Blue-Bot on esimeseks programmeerimise õppevahendiks parasjagu lihtne ning isad said sellega peaaegu sama hästi hakkama kui lapsed. Haridusrobot Edison tuli kõigepealt legodega omanäoliseks disainida. Seejärel katsetati, mil viisil Edison paberil üle ribakoodi sõites koodi loeb ning seekaudu püsiprogrammid aktiveerib. Tiimid isa-laps said omavahel proovida jõudu Edisonide sumomaadluses. Eriti palju elevust pakkus senini väikseim, kõigest mõne ruutsentimeetrine haridusrobot Ozobot. Viimasele tuli ette joonistada värvijooned. Ülesande tegi keerulisemaks see, et Ozobotile teed joonistades ei tohtinud kirjutusvahendit paberilt üles tõsta, kuna joone katkestamisel katkeb ka roboti teekond.

Nutikate vidinate toas said isad tuttavaks kolme robotiga; liitreaalsuse toas prooviti ära Quiver 3D värvimise rakendus, millega saab panna pildil oleva objekti või teatud osa sellest liikuma.

Taibu töötoas peeti maha arvukalt kabeturniire. Õpetajate nobedate käte all valminud elusuuruses kabelauad ning koostöös Saue valla usina töömehega tehtud puidust nupud, mis õieti ei mahtunud väiksematele peopessa äragi, olid tõeline elamus. Väga mõnus oli näha, et isad ei jätnud kasutamata süllekukkunud võimalust veeta lapsega kvaliteetaega ning jagada neile kabemängu oskusi ja nippe.

Lisaks nutikale maailmale oli esindatud ka spordivaldkond, mis on tervist edendava lasteaia puhul igati loogiline. Töötoal oli ka elevust tekitav nimi: „Spordimees või tordimees?”. Alustati meeleoluka soojendustrenniga, kus lastega koos võimeldi muusika saatel ja tegemata ei jäänud ka kätekõverdused. Jõudu katsuti omavahel veel nii köieveos kui ka teatejooksus.

Isad said selgeks nutikate vidinate kasutamise, ühtlasi peeti maha arvukalt kabeturniire.
Fotod: Kristiina Hõbemägi.

Aga et kogu selles suures saginas ei ununeks ära, mis põhjusel tol õhtupoolikul kokku saadi, oli ristsõna mõistatamise toas lahendussõnaks „isadepäev”.

Vahelduse mõttes annab teistmoodi pidude läbiviimine mõnusa energialaengu uuteks tegemisteks, kuna saame alati lapsevanematelt ja lastelt hulgaliselt head tagasisidet. Meie suuredki oleme ju tegelikult parajad lapsed, kes tahavad aeg-ajalt mängida. Ja mis saab olla parem kui mängimine koos oma lapsega!

Et nutikat mängulusti jaguks edaspidigi igasse lasteaiapäeva, jätkame oma pikaajalist koostööd HITSA-ga. Lasteaiasiseselt oleme loonud mentorlussüsteemi, mis toimib põhimõttel kolleegilt kolleegile. HITSA-lt oleme saanud võimaluse testida ka tunnikavasid, kus kasutatakse haridusroboteid, ning saame vajadusel teha oma parendusettepanekuid. Meie ülesanne on läbi kogemuste täiendada nende sisu ja ülesehitust.

Meie tegemisi saab jälgida ka Nutiblogist. Oleme teinud robootikaõppe oma õppekava osaks. Tänu sellele õpivad lapsed, et robootilised vidinad ei ole mõeldud pelgalt meelelahutuseks, vaid nende toel saab olla teadlik ja vastutustundlik tehnoloogia kasutaja.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!