Prof Andres Metspalu pälvis Balti assamblee teaduspreemia

2. nov. 2017 - Kommenteeri artiklit

Balti assamblee rahvusvaheline žürii otsustas teaduspreemiaga tunnustada TÜ Eesti geenivaramu direktorit Andres Metspalut tema innovaatilise, mitmekülgse ja pikaajalise panuse eest geenitehnoloogias ja molekulaardiagnostikas. 5000-eurone preemia antakse teadlasele üle 9. ja 10. novembril Tallinnas toimuval Balti assamblee kohtumisel.

Professor Andres Metspalu tulevikku suunatud ideede ja pikaajalise töö tulemusena on loodud ning arendatud Eestile biopank –  Tartu ülikooli Eesti geenivaramu. Praegu on geenivaramus hoiul 52 000 geenidoonori andmed ehk 5% Eesti täiskasvanud elanikkonnast. Sellise rahvusvaheliselt olulise suuruse ja tähtsusega andmepanga olemasolu on asetanud Eesti maailma genoomiteaduse kaardile ja loonud eeltingimused personaalse meditsiini juurutamiseks Eestis.
Professor Andres Metspalu on biopankade programmi üks algataja ja üleilmse biopankade konsortsiumi P3G asutajaliige ning selle üks direktoritest. Ta on osalenud mitme maineka teadusajakirja toimetuse töös; kuulunud teadusnõukogude, juhtkomiteede ja ekspertnõukogude liikmete hulka; on Euroopa komisjoni ERC paneeli ekspert ning mitmete riikide teadusprojektide ekspert; samuti Euroopa teaduse teadusekspert Brüsselis.

Prof Metspalu oli ühtlasi Tartu ülikooli molekulaar- ja rakubioloogia instituudi biotehnoloogia õppetooli rajaja ja juhataja ligi 25 aastat ning tal on märkimisväärne roll geenitehnoloogia kui eriala ja õppesuuna tekkimisel ning arengul ülikoolis ja Eestis tervikuna. Samuti on tal oluline panus molekulaarse diagnostika juurutamisel Tartu ülikooli kliinikumis, kus ta rajas ja juhatas üle kümne aasta TÜ kliinikumi molekulaardiagnostika keskust.

Prof Andres Metspalu teadustöö on olnud väga edukas, tema kaasautorlusel on ilmunud  üle 400 rohkelt viidatud teadusartikli ja raamatu peatüki. Ta on vedanud ka Balti teadlaste koostööd inimese geneetika alal, mille tulemusena on ilmunud nii teadusartiklid kui saadud uurimisgrante Euroopa Liidust.

Prof Andres Metspalu juhendamisel (ja kaasjuhendamisel) on tänaseks kaitstud Tartu ülikoolis 22 doktoriväitekirja ja ta on oponeerinud doktoriväitekirju nii Eestis, Lätis, Leedus kui Hollandis.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!