TÜ rektorite biograafiasari tutvustab Hans Kruusi

13. nov. 2017 - Kommenteeri artiklit

13. novembril kell 16 esitletakse Tartu ülikooli kunstimuuseumis Jüri Kivimäe vastvalminud raamatut „Rektor Hans Kruus”, mis on rektorite sarjas neljas ilmunud raamat.

Hans Johannes Kruus (1891–1976) oli Eesti ajaloolane ja poliitik. Kruus lõpetas 1911. aastal Tartu õpetajate seminari ja töötas alates 1913. aastast kooliõpetajana. Kui gümnaasiumi küpsuseksamid said tehtud, asus ta 1914. aastal tsaariaegses Tartu ülikoolis ajalugu õppima. Sõjaväeteenistus ja poliitikakarjäär tegid õpingutesse pausi, kuid pärast magistrikraadi saamist jäi Kruus 1924. aastast ülikooli tööle ning oli seal ülimalt aktiivne nii õppejõu, uurija kui ka organisaatorina. Ta oli Eesti ja põhjamaade ajaloo erakorraline, alates 1934. aastast korraline professor.

1934. aastal valiti Kruus Tartu ülikooli prorektoriks, kuid sellelt ametikohalt vabastati ta seoses uue ülikoolide seadusega 1937. aastal. 1940. aasta septembris määrati ta Tartu Riikliku Ülikooli rektoriks ning ametis oli ta 1941. aasta suveni, kui Saksa armee pealetungi surve all Tartust lahkus. Kruus oli 1944 taas lühikest aega ülikooli rektor, nimetati aga Eesti NSV välisministriks ning 1946 valiti ta Eesti NSV teaduste akadeemia esimeseks presidendiks. Tema karjäär katkes 1950. aastal, mil ta kodanliku natsionalistina põlu alla sattus. Ajaloolasena jätkas ta tegevust ka hilisemas elus, olles TA kodu-uurimise komisjoni esimees.

„Hans Kruus oli väljapaistev, ent keeruline isiksus, kelles ühinesid temale ainulaadsel moel andekas ja originaalne õpetlane, eesti rahvusliku ajalookirjutuse rajaja, pahempoolne poliitik ja ideoloog, ülikooli professor, rektor ja akadeemia president,” sõnas oma subjekti tutvustuseks autor Jüri Kivimäe.

Kirjastus Aasta Raamat on varem lugejatele toonud rahvusülikooli rektoreid tutvustavad raamatud „Rektor Henrik Koppel” (autor Ken Kalling) ja „Rektor Johan Kõpp” (Priit Rohtmets, mõlemad 2007) ning „Rektor Hugo Kaho” (Ken Kalling, 2009). Kõikide toimetaja on Mart Orav ja kujundaja Kalle Toompere.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!