Noored annavad tuld populismi pihta

1. dets. 2017 Raivo Juurak toimetaja - Kommenteeri artiklit

Esseevõistluse „Diplomaatia & rahu!” laureaadid Merili Ginter, Andrei Pankratov, Karl Juhan Bahovski, Birgit Aljaste, Miriam Laanemäe ja Elisabeth Käbin. Foto: Raivo Juurak

 

27. novembril kuulutati välisministeeriumis välja esseekonkursi „Diplomaatia & rahu!” võitjad.

Kõige rohkem esseesid keskendus populismi teemale, teisel kohal oli Ukraina teema ehk riigipiiride muutmine relvade abil 21. sajandi Euroopas. Põhiliselt osalesid gümnaasiumi- ja kutsekooliõpilased, aga kõige noorem kirjutaja oli 5. klassist ja ühe 7. klassi õpilase töö märgiti ära.

Võitjad välja kuulutanud välisminister Sven Mikser ütles, et paremate tööde tase ei jäänud alla välisministeeriumi töötajate tekstidele, ja avaldas lootust, et ministeeriumisse tuleb uusi töötajaid ka nende hulgast, kes sellistel esseekonkurssidel esile tõusevad.

Kõigepealt kutsuti välja noored, kes said auhinnaks raamatu „Teine tulemine”, mille sisu on Eesti välisministeeriumi taasloomise lugu. Raamatu vahel oli Rahva Raamatu kinke­kaart. „Teise tulemise” said Birgit Aljaste Haapsalu kutsehariduskeskusest, Karl-Joosep Karp Iisaku gümnaasiumist, Karl Juhan Bahovski Westholmi gümnaasiumist ja Merili Ginter Miina Härma gümnaasiumist.

Järgmine preemia oli „Teine tulemine” pluss lõunasöögivestluse võimalus välisministriga. Selle auhinna said Andrei Pankratov Pae gümnaasiumist ja Elisabeth Käbin Pärnu Vanalinna koolist.

Peapreemia – „Teine tulemine” ja võimalus osaleda välisministri tööreisil – pälvis Miriam Laanemäe Brüsseli Püha Johannese koolist.

Miriam Laanemäe rääkis, kuidas tema essee valmis. Oma Brüsseli koolis Natsi-Saksamaa ajalugu õppides märkas ta, et paljud Euroopa populistlikud liikumised kasutavad ligilähedast retoorikat nagu natsionaalsotsialistid, kuid tema ei leidnud kusagilt ühest ja selget populismi definitsiooni. Nii pidi ta päris palju akadeemilisi tekste läbi lugema ja endale asja selgeks tegema. Kokkuvõttes jõudis ta järeldusele, et Euroopas on populism enamasti parempoolne liikumine, mille puhul rõhutatakse, et valitsus on rahva vastu, ja lisatakse, et hoopis populistid ise peaksid valitsuses olema.

Kui populistid on opositsioonis, siis pole see halb, märkis Miriam Laanemäe, sest nad oskavad ühiskonna valukohti hästi esile tuua. Kui nad aga saavutavad valitsuses ülekaalu, hakkab riigis kannatama sõnavabadus, võimude lahusus, vähemused satuvad ohtu jne. Näiteks tõi ta Türgi ja Erdoğani.

Andrei Pankratov Pae gümnaasiumist uuris oma essees Eesti erakondade valimisprogramme, otsides sealt populistlikke lubadusi. Ja leidis neid.

Välisministri nõunik Madis Roodla märkis, et järgmisel aastal võib juhtuda, et noori kutsutakse üles välispoliitika teemal ka videoklippe tegema, fotosid töötlema jms.

Muuhulgas said esseistid tunda, et nad asuvad tõesti välisministeeriumis ehk välissündmuste keskpunktis. Nimelt ütles välisminister Mikser esimesena just neile, et laevakaitsjad mõisteti Indias õigeks. Teiseks nägid nad pääslasse kogunemise ajal, kuidas neist möödus pika sammuga Brexiti Euroopa-poolne pealäbirääkija Michel Barnier.

2017. aasta kodanikupäeva tähistamiseks peetud esseekonkurss oli pühendatud „Eesti Vabariik 100” teemadele ja idapartnerite väärtustamisele.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!