Lisatud suhkrud lasteasutuste toitudes – mida nendega teha?

12. märts 2018 Tagli Pitsi Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert - 1 Kommentaar

 

Hiljuti küttis kirgi teema, et lasteasutustes pakutavad toidud on tihti liiga magusad.

Lasteasutuste menüüdele kehtivad kindlad nõudmised – kui palju peab laps energiat saama, kui suure osa sellest peavad andma valgud, rasvad ja süsivesikud, kui palju peaks toit sisaldama teisi toitaineid. Süsivesikud peaksid saadavast energiast andma umbes pool.

Meie toidus peaks suurem osa süsivesikutest tulema teraviljatoodetest, kartulist, puu- ja köögiviljadest ning marjadest, veidi väiksem osa piimatoodetes sisalduvast laktoosist ning kuni 10% energiast võib tulla ka lisatud suhkrutest.

Süsivesikute alla kuuluvad tärklis, suhkrud ja kiudained. Suhkrud omakorda jagunevad nn looduslikeks (näiteks õunas on nendeks glükoos, fruktoos ja sahharoos) ning lisatud suhkruteks (näiteks õunamoosi puhul selle valmistamisel lisatud lauasuhkur ehk tegelikult sahharoos). Organism peab teatud koguse süsivesikuid, sh suhkruid (kas suhkrutena või tärklisest lagundatuna) kindlasti saama toiduga.

Probleem on tihti aga selles, et süsivesikuid saadakse ennekõike lisatud suhkrute näol. Me saame sellistest toitudest küll energiat ja kõht tundub täis, kuid vajaka jäävad organismi jaoks väga olulised toitained, nagu kiudained, vitamiinid ja mineraalained.

Seega peaks olema suundumus sinna, et süsivesikud tuleksid ennekõike köögiviljadest ning teraviljatoodetest ning võimalikult vähe lisatud suhkrutest ja neid sisaldavatest toodetest.

Kuidas see reaalselt välja näeks? Järgnevalt on toodud näide kahest võimalikust menüüst lasteaias, mis annavad enam-vähem võrdselt energiat – umbes nii palju, nagu vajab eelkooliealine laps lasteaiapäeva jooksul.

 VARIANT 1 Kogus, g   VARIANT 2 Kogus, g
Hommikusöök Kaerahelbepuder (piim, või, suhkur) moosiga 150/20   Kaerahelbepuder (piim, vesi, rosinad) banaaniga 200/50
Kakaojook kakaopulbri ja suhkruga 150   Piim 150
Terasai sardiinikonserviga 20/15   Terasai või ja sardiinikonserviga 20/5/15
Oode Banaan (koorega) 150   Porgand, paprika, kurk, maitsestamata jogurt 50/50/50/15
Lõunasöök Seljanka (sink, viinerid) 200   Hernesupp vähese sealihaga 250
Magus kohupiimakreem, moos 200/20   Kamasmuuti (pett, kama, maasikad, vaarikad, mesi) 200
Rukkileib 30   Teratasku 70
Õhtusöök Köögivilja-hakkliharoog 200   Kala-köögiviljaroog, porgandisalat, keedetud peet 250/50/50
Keefir 150   Vesi 150
  Teratasku toorjuustuga 35/10
  Mandariin (koorega) 100

 

Kindlasti ei saa tegelikkuses anda menüüle hinnangut vaid ühe päeva kohta, kuid mingi pildi selline analüüs annab. Peale vaadates väga palju erinevusi justkui ei paista. Kui aga vaadata kummagi menüü lisatud suhkrute (s.o nii lasteaias toitudele lisatud suhkrud kui ka juba tootjate lisatud suhkrud) sisaldusi, siis on näha, et teises variandis neid peaaegu ei ole. Samas esimeses variandis on neid pea 50 grammi. Selles vanuses lapsed tohiksid päeva jooksul saada lisatud suhkruid umbes 40 grammi. Laps aga võib süüa kodus õhtust, lisaks kommi, küpsist, karastusjooki või muud magusat ning päevanorm on mitu korda ületatud.

Kui menüüdes tahetakse vähendada lisatud suhkrute kogust, tuleb sinna lisada teraviljatooteid, puu- ja köögivilju. See omakorda kajastub pakutavates kogustes. Teise versiooni puhul on lastele pakutavad päevased toidukogused kokku pea 500 grammi suuremad. Siit tekib omakorda küsimus, kas lapsed jaksavad sellises koguses toitu ära süüa.

Ilmselt tuleb leida nende kahe variandi vahel kuldne kesktee. Samuti tuleks muudatusi teha aegamisi, et lapsed saaksid nendega harjuda.

1 VARIANT 2 VARIANT
Energia, kcal 1530 1540
Valgud, %E 18,1 24,1
Rasvad, %E 32,2 26,2
Süsivesikud, %E 49,8 49,7
    süsivesikud (sh kiudained), g 198 236
    suhkrud kokku, g 116 74
         sh lisatud suhkrud, g ca 47 ca 1,5-2
Kokku toitu, g ca 1000 ca 1450
         jooke, g 300 300

 

Lähiajal seisavad paljud lasteasutused silmitsi sellega, et peavad hankima endale uue toitlustaja. Hanke korraldamiseks on Tervise Arengu Instituut kokku pannud alusnõuded, millel üks hea menüü võiks põhineda, ning menüü hindamise kriteeriumid. Need dokumendid on leitavad siit.


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Lisatud suhkrud lasteasutuste toitudes – mida nendega teha?”

  1. Rain ütleb:

    Jõudu. Tegin ise TAI soovituslikust menüüst lisatud suhkru arvutuse vastavalt TAI retseptidele. Kirjutasin sellest siin: https://fitnessest.com/2018/03/lisatud-suhkur-meie-laste-toidulaual/

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!