Haridusuudiseid välismaalt

20. apr. 2018 - Kommenteeri artiklit

USA astronaut Karen Nyberg usub tulnukate olemasolu

USA astronaut Karen Nyberg vastas Inglismaa Moorfieldi algkooli õpilaste küsimustele. Kaks korda kosmoses rännanud astronaudilt küsiti, kas ta usub tulnukatesse, mille peale ta ütles, et pole ise neid kohanud, aga kuna universum on nii suur, ei saa välistada, et nad kusagil on – seega usub. Lisaks küsiti, kas ta tunneb end kosmoses turvaliselt; mis tunne on esimestel minutitel pärast starti; mis tunne on kohe pärast maale naasmist ‒ kas siis tundis ta endiselt, nagu oleks kaaluta olekus, jne, vahendab BBC.

Koolipingis koos 80 aastat noorematega

96-aastane mehhiklane Guadalupe Palacios García ei saanud lapsepõlves talutööde tõttu koolis käia, seetõttu otsustas kuue lapse ema nüüd esimest korda keskkooli astuda. Kuna Mehhikos ei ole täiskasvanute gümnaasiume, jagab ta klassiruumi endast 80 aastat noorematega, kes talle esimesel koolipäeval aplodeerisid. Naine soovib oma 100. sünnipäevaks keskkooli lõpetada ja hiljem lasteaiakasvatajaks õppida. Lugema õppis ta alles neli aastat tagasi ning omandas seejärel alg- ja põhihariduse, vahendab Der Spiegel.

Hüva nõu õpetajatele: ärge hoidke eksamitulemusi oma arvutis

Austrias häkiti õpetaja arvutisse ja muudeti eksamitulemusi, vahendab Der Spiegel. Klassi helgemad pead ütlesid häkkijatele õiged vastused ette ja nii said kõik 23 õpilast eksami eest kõrgeima hinde. Karistuseks määrati kõigile kohustuslik koristusprojekt “Steyr koristab”, milles koristavad nad linnatänavaid ja korjavad prügi. Loomulikult peavad nad eksami uuesti sooritama. Seoses andmete lekkimisega uurib juhtumit politsei, aga veel ei ole teada, kas kõigile esitatakse süüdistus.

Lahke annetaja nõuab koolile oma nime

Miljardär Stephen Schwarzman soovib endisele keskkoolile annetada 25 miljonit dollarit, aga sellega kaasnevad tingimused ärritasid kohalikke. USA-s Philadelphia lähedal asuv keskkooli peab hakkama kandma Abington Schwarzmani nime, annetaja portree peab rippuma avalikus kohas, juurdeehitus peab kandma ta kaksikvendade nime ja mees soovib osaleda kooli logo valimisel. Annetus võimaldaks osta igale õpilasele sülearvuti, pakkuda programmeerimiskursuseid ja renoveerida kool, vahendab Der Spiegel.

Poola koolid on sattunud eritähelepanu alla

Suurbritannias on hakanud levima kuuldused, et Poola kogukondlikud laupäevakoolid on seotud paremäärmuslusega. Poola suursaadik Arkady Rzegocki lubas teha kõik, et sellise jutu levikule piir panna. Poola kogukondlike koolide liit palus oma liikmetel olla valvas. Juttudes mainitakse Southhamptonis, Essexis ja Blackburnis asuvaid koole. Poola haridusselts on palunud koolidelt selgitust. Koolidele meenutatakse, et keelatud on igasugune radikalism ja vihakõnede pidamine, vahendab The Guardian.

Paberiteta inimestel läheb Šveitsis elu raskemaks

Lapsevanem võib elada Šveitsis illegaalselt, aga hoolimata sellest saavad tema lapsed käia kohalikus algkoolis. Nüüd soovivad poliitikud muuta seadust nii, et õpetajad peavad ebaseaduslikult riigis elavatest lastest ametiasutusi teavitama, vahendab ajaleht 20Minuten. Elamisloata ehk nn paberiteta inimesed ei tohi püsivalt riigis viibida, aga nad tohivad maksta ravi- ja pensionikindlustuse eest ning käia koolis. Lisaks soovivad poliitikud karmimaid trahve paberiteta inimeste tööandjatele.

Inglise õpetajad seisavad silmitsi abordi teemaga

Inglismaal Liverpoolis toimunud riikliku haridusliidu iga-aastasel konverentsil arutleti abordi teemal ja jõuti järeldusele, et õpetajad ei tohi õpilasi suunata kas aborti tegema või abordist loobuma, vaid peavad neile teema kohta hoopis igakülgset infot andma. Teismelise jaoks on rasedus šokk, ta vajab tuge ja fakte selle kohta, mis on seaduslik ja millised on nende võimalused riigis, kus nad elavad. Nii mõneski peres ei arutleta teema üle või kinnistuvad väärarusaamad, vahendab tes.com.

Iharus tõi kaasa töökaotuse kogu eluks

Kuidas juhtus, et üks füüsikaõpetaja kaotas eluks ajaks õiguse õpetajana töötada? Keelu põhjus on ametile ebasobiv käitumine. Igor Zharkov töötas 2009. aastast Ardingly College’is Inglismaal, aga 2016. aastal märgati ta sobimatut käitumist. Ta kohtus õpilasega väljaspool kooli, kinkis talle kõrvarõngaid jne, eiras juhtkonna käsku õpilasest eemale hoida. Teise õpilasega arutles ta oma suhte üle esimese õpilasega. Õpetajast sai endine õpetaja, sest ta suhtlus õpilastega oli seksuaalse alatooniga, vahendab tes.com.

Inglise kool on silmitsi vaesusega: lastevanemate abita jääks õpilastel lausa tualetis käimata

Kas keegi teist oleks nõus maksma kooli tualettpaberi eest? Inglismaal Sussexis loodi veebileht, kus lastevanemad saavad maksta koolis vajalike esemete eest. Nimekirjas on paberist käterätikud, pliiatsid, tualettpaber jne. Annetajad saavad klikkida sobiva eseme peal ja vastavalt hinnakirjale koheselt pangaülekande teha. Kooli juhtkonna sõnul ületavad uued riiklikud nõuded eelarve võimalused, näiteks tuleb osta igale lapsele lugemisraamat, samuti peaks soojapidamatuse tõttu välja vahetama nii mõnegi akna, vahendab BBC.

USA õpetajad nõuavad võrdset alampalka

USA-s lahvatas õpetajate seas n-ö araabia kevad. Kui naaberosariigis Texases algavad õpetajate aastapalgad 50 000 dollarist, siis Oklahomas jäävad madalamad palgad 32 000 ümber. Õpetajatele pakuti palgatõusuks 6000 dollarit aastas, aga nad nõuavad vähemalt 10 000, lisaks muude kulude rahastuse kasvu, näiteks õpikute ostuks ja lisapersonali värbamiseks. Mõni õpetaja ei anna koduseid ülesandeid, sest ei taha, et õpilane kalli õpiku ära kaotaks, vahendab The Guardian. Protestiks marsivad osariigi õpetajad 110 miili Tulsast Oklahoma Cityni.

Koolitulistamise tagajärg Floridas: läbipaistvad koolikotid ja range turvakontroll

Floridas Parklandi keskkoolis peavad õpilased hakkama kasutama läbipaistvaid koolikotte. Nõue tuleneb asjaolust, et koolitulistamises sai asutuses surma 17 inimest ning läbipaistvus peaks aitama tuvastada võimalikke relvi, vahendab Der Spiegel. Lisaks kontrollitakse kottide sisu, kaalutakse metallidetektorite kasutuselevõttu. Karmid nõuded ei kehti siiski kogu osariigis. Õpilased jagavad sotsiaalmeedias oma kogemusi, näiteks kontrolliti Christy paberkotti ja jõuti järeldusele, et võileib kedagi ei ründa.

Kogunud ÕIE TÄHTLA


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!