Kummardus eesti merekultuurile

20. apr. 2018 Õnne Mets, Allar Tui - Kommenteeri artiklit

Linnalaagri lapsed allveelaeva Lembit ümber pärast meremehe kombel ristimise tseremooniat. Fotod: Aron Urb

Eesti Vabariigi 100. aastapäeva eelõhtul avati Lennusadamas meremuuseumi näitus „100 aastat kiilu all. Eesti lugu laevades 1918–2018” ning esitleti samanimelist esinduslikku raamatut. Kaasahaaravat näitust täiendavad haridusprogramm ning suvesündmused Lennusadamas.

Eesti on mereriik ja pea iga olulise ajaloolise pöördepunkti juures on olnud tunnistajaks mõni meresõiduk. Näitusele valitud sada laevalugu jutustavad Eesti loo, kõnetades nii täiskasvanut kui ka last. Lisaks teksti- ja pildimaterjalile on välja pandud üle 130 eseme ja 42 laevamudelit, sh haruldased metallist allveelaevamudelid. Näha saab arhiivikaadreid ja spetsiaalselt näituse jaoks salvestatud intervjuusid kaheksa laeva looga seotud inimesega, katlakütjast kapteniteni.

Muuseumitunnid väljasõiduga merele

Muuseumitundi „100 aastat kiilu all” ootame lasteaia ja kõikide vanuseastmete õpilasi. Lasteaia ja algkooli muuseumitund keskendub purjelaevadele ja purjelaevade ajastule, põhikooliõpilane õpib tundma, millised põhilised laevatüübid on meie sadamates olnud, ja selgitab olulisemaid muutusi, mis meresõidu arengus 20. sajandi algusest kuni tänapäevani toimunud on. Gümnasist saab ülevaate Eesti kui mereriigi ja merenduse arengust 20. sajandil ning õpib arutlema merenduse üle tänapäeval.

Veelgi enam, kuni 15. juunini ning uuesti alates 3. septembrist sõidetakse muuseumitunni raames pärast vesilennukite angaaris toimunud tundi merele ajaloolisel purjelaeval Hoppet. Merereisil kuuleme põnevaid lugusid ja saame teada, mida tähendab tõelise purjelaevaga merele minna. Kaljas Hoppet on ainus Eesti puulaevameistrite ehitatud purjekas, mis tänapäeval veel seilab.

Klassiekskursioon ööbimisega angaaris

Pisut vabamas vormis saavad 1.–3. klassi õpilased Lennusadamaga tutvust teha juba 8. juunil, kui toimub lõbus ööbimisega programm „Öö muuseumis – klasside eri!”. Räägime Ahto Valterist ja tema kuulsatest merereisidest, meremeeste uskumustest ja laevadest. Lapsed saavad lahendada mängulisi ülesandeid, meisterdada ja Eesti kunstiakadeemia magistrantide juhendamisel õppida joonistama laeva. Külastatakse ka muuseumilaevu ja peetakse maha mereteemaline stiilipidu. Hommikuvõimlemist juhtiv Jüri Jaanson räägib, miks on sport noorele kasulik.

Suvesündmused perele

Väljaspool kooli saab koos meremuuseumi rahvaga tähistada 12. mail Lennusadama kuuendat sünnipäevapidu, 13. mail emadepäeva ja 1. juunil lastekaitsepäeva.

Suvel on 8–13-aastastel võimalus tulla linnalaagrisse „Laeva elu, elu laeval”. 13.–15. juuni linnalaagri alateema on allveedetektiivid ning 14.–16. augustini toimuv laager on kantud teemast „Musta lipu all”.

Eesti merelugu on rikas ning lugusid näituselt „100 aastat kiilu all. Eesti lugu laevades 1918–2018” jagub kuulamiseks, vaatamiseks, lugemiseks ja kindlasti ka edasirääkimiseks. Meremuuseumi sündmustega saab end kursis hoida meie kodulehe lennusadam.eu, uudiskirja (telli kodulehelt) ja Facebooki Lennusadama lehe abil.

Tule Lennusadamasse pere või klassiga, teeme koos kummarduse eesti merekultuurile!

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!