Õukonnakunstnik Michel Sittowi kojutulek

20. apr. 2018 Kerttu Palginõmm kunstiajaloolane ja Niguliste muuseumi kuraator-koguhoidja - Kommenteeri artiklit

Michel Sittow. Diego de Guevara portree (?). U 1515/1518. © Rahvusgalerii, Washington, DC

Eesti Vabariigi sünnipäeva raames avaneb harukordne võimalus seista silmitsi hiliskeskaegse Euroopa maalikunstiga selle kõige meisterlikumas vormis. Eesti kunstimuuseum teeb esmakordselt koostööd rahvus­galeriiga Washingtonis, kus aasta algul avati näitus „Michel Sittow. Eesti maalikunstnik Euroopa õukondades”. Sealt jõuab näitus suve alguses edasi Kumusse. Näitusel on kaks kuraatorit: Johan Oliver Hand Washingtonist ja Greta Koppel Eestist.

Michel Sittowi (u 1469–1525) teeb eriliseks asjaolu, et ta sündis ja suri hiliskeskaegse Liivimaa ühes tähtsaimas linnas Tallinnas (Revalis). Esmase väljaõppe sai Michel oma kunstnikust isa juures ja suundus siis Madalmaade jõukasse hansalinna Bruggesse õppima. Suure tõenäosusega töötas ta nimeka maalikunstniku Hans Memlingi töökojas. Edasi teeb Michel Sittow peadpööritavat karjääri Euroopa õukondades, alustades esmalt tööd Hispaanias Kastiilia kuninganna Isabeli juures ning olles hiljem Habsburgide dünastia esindajate Philippe Ilusa ja Austria Margarete teenistuses. Oma eluajal õnnestus tal portreteerida nii kuningaid, tulevasi kuningannasid kui ka aadlikke. Sittowi maalitud portreed on oma täpsuses ja nüansseerituses ajastu tipptasemel ning neid saab näha tema esimesel isikunäitusel. Hämmastaval kombel naaseb kunstnik elu lõpupoole taas Tallinnasse, et käia kohut oma kasuisaga. Viimane nõuab Michelile kuuluvat kinnisvara, ema ehteid ja isa töökojasisustust endale. Selles asjas annab Michelile lõpuks õiguse Lübecki kohus.

Michel Sittow on vahest üks kõige andekamaid ja kuulsamaid Eestist pärit kunstnikke ning tema isikunäitus on eestlastele kindlasti sajandi suursündmus, mis toob kokku meistriteosed mainekatest muuseumidest. Kuigi keskajal rändasid kunstnikud palju, pole andmeid ühestki Liivimaalt pärit kunstnikust, kes oleks jõudnud nii kaugele. Erilisena tasub välja tuua, et ilmselt on just Sittow teostanud Bruggest tellitud Kannatusaltari tiibade ülemaalingud, mida tavapäraselt võib näha Niguliste muuseumis, ent mis on suvel eksklusiivselt väljas Kumus.

Koos töökaaslaste või sõpradega saab suurepärase näitusekogemuse ja ettekujutuse Michel Sittowi kõrgetasemelisest loomingust, osaledes elamusprogrammis või ekskursioonil. Põhikooli teise ja kolmanda astme õpilastega tasub tulla näitust külastama muuseumitunni raames. Haridusprogrammis tutvutakse lähemalt kõrgelt hinnatud kunstniku loomingu ja särava eluga Euroopa õukondades.

Sel aastal tuleb Michel Sittowi pärand sümboolselt koju ning kõik on oodatud tema võrratu loominguga tutvuma.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!