Tallinna Linnamuuseumi kevadised ajarännakud

20. apr. 2018 - Kommenteeri artiklit

Taani kuninga aias saab alates 15. maist näha ajaloolist suurtükki Punane Lõvi.
Fotod: Jaan Künnap, Tallinna Linnamuuseum

 

Tallinna Linnamuuseumi alla on nüüdseks koondunud Kiek in de Kökist Lühikese jala väravatornini nelja torni ühendav kaitsekompleks, kus saab tutvustada ajalugu, alates taanlaste kanda kinnitamisest Toompeal, rääkida nii keskaegsetest kui ka juba Põhjasõja-aegsetest kindlustustest ning linnaelu eri aspektidest kuni moodsa pealinna kujunemiseni.

Näitus „Heinaturust Vabaduse väljakuni. 100 fotot Kiek in de Kökis” koos fotojahiga linnaruumis ja andmebaasides toob meid välja tänapäeva.

18. mail avatakse Tallinna Linnamuuseumi kaupmehemaja aastanäitus „Sada aastat argipäeva”. Milline on olnud sada aastat igapäevaelu vaatevinklist? Kuidas on muutunud linnapilt? Kust on saadud uudiseid ja mil moel sidet peetud, liigeldud, meelt lahutatud? Kõrvutame kümmet läbilõikeaastat 1918–2008. Kaasnevad muuseumitunnid, loengusari sügisel ja lastekonverents novembris.

15. juunil avatav Kiek in de Köki aastanäitus „Tallinna Vesi. Veevarustuse ajaloost Tallinnas” jutustab linnade arenguks hädavajaliku eeltingimuse, puhta joogi- ja tarbevee ning Tallinna veega varustamise lugu läbi sajandite. Endisaegsed puust ja tinast veetorud, sõelad jm esemed jutustavad, miks linlased endisaegadel nii palju õlut pruukisid. Näitus valmib koostöös AS-iga Tallinna Vesi. Kaasnevad haridus- ja publikuprogrammid.

 

Ajaloolane Ando Pajus selgitab meister Kort Hartmanniks kehastunult, kuidas suurtükki valati.

 

Suurtükk Punane Lõvi tagasi Tallinnas!

Tallinna päeval, 15. mail kutsub Tallinna Linnamuuseum kõiki kella 17–20 ajarännakule aastasse 1559 Taani Kuninga aeda.

Kunagisel Marstalli mäel kõlavad kahuripaugud Tallinna ja tema meistrite auks ning toimuvad mitmekesised meelelahutused.

Kell 17 juhatab heerold Tõnu Pedaru sisse ajarännaku. Suurtükitorni Kiek in de Kök juhataja Toomas Abiline annab ülevaate sündmuse ajaloolisest taustast. Muuseum elustab selleks päevaks Liivi sõja aegsed sündmused linnamüürist algavas Taani Kuninga aias, kus asus tollase Tallinna tähtsaim tootmiskompleks ja arsenal.

Praegu Peterburi suurtükiväe ajaloo muuseumis asuva Punase Lõvi originaal on üks omal ajal Marstallis valminud sadadest suurtükkidest, mille järgi uue kahuri valas muuseumile meister Bruno Kadak.

Enne suurtüki pidulikku tuleandmist selgitab algse Punase Lõvi valmistanud Kort Hartmann ajaloolase Ando Pajuse suu läbi, kuidas see siinsamas tööhoovis valati. Samal ajal saab sepa käe all proovida metallitööd ja valada tinakuule, õppida nööripunujalt nööripunumist. Köiest õpetab sõlmemeister ja meisterpäästja Jaan Künnap tegema nii meremeeste kui ka suurtükivedajate sõlmi.

Kell 18 etendab taaskehastamisklubi Lonkava Hundi Koda ajastupäraseid võitlusviise.

Kell 19 algab pidulik suurtükkide esitlus: avapaugu teeb esmalt Tallinna vanima suurtüki koopia. Seejärel räägib Kort Hartmann alias Ando Pajus oma valatud suurtükist Punane Lõvi, näitab selle puhastamist, laadimiseks ettevalmistamist ja siis toimubki lask!

Meelelahutust jätkub kuni kella 20-ni, Neitsitorn pakub sööki-jooki ja meele teevad rõõmsaks muusikud.

Uus Punane Lõvi jääb kaunistama Taani Kuninga aeda.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!