VAT Teater mõtleb koos noore vaatajaga

20. apr. 2018 Tiiu Talvist VAT Teatri korraldus- ja kommunikatsioonijuht - Kommenteeri artiklit

Liisa Saaremäel lavastuses „Kas kalad magavad?”. Foto: Siim Vahur

 

Tänavune kevad on VAT Teatris erakordne selle tõttu, et üksteise järel esietendus lausa kaks noortelavastust.

Jaanuari lõpus tuli lavale saksa näitekirjaniku Jens Raschke kirjutatud ja Aare Toikka lavastatud suurepärane lugu „Kas kalad magavad?”.

Näitleja Liisa Saaremäel (Eesti Draamateater), kes lavastuses esineb kümneaastase Juta rollis, räägib väga tõsistel teemadel. Möödunud aastal suri pärast rasket haigust Juta kuueaastane vend Emil ning tüdruk jutustabki väga helges ja lihtsas keeles, kuidas asjad nende peres pärast seda kulgesid. Lavastus toob esile, kuidas näevad selliseid asju lapsed, ning kutsub kaasa mõtlema, kas on õige lapsi n-ö kaitseks tõsistest elulistest teemadest eemal hoida. Väikese Juta maailmakäsitus on nii siiras ja kohati sedavõrd üllatavalt läbinägelik, et loo autorit on tunnustatud julguse eest käsitleda noore publiku jaoks sellist justkui tabuteemat ilma pisarakiskumise või liigse ilustamiseta.

Koolikiusamise ja ohtlike internetimängude vastu

Märtsis esietendus algupärane noortelavastus „#kaotamindära”, mis haakub praegu meedias leviva koolikiusamisvastase kampaaniaga.

Mõni aeg tagasi jõudis ka Eestisse ohtlik internetimäng #sinivaal, kus anonüümsed administraatorid meelitavad noori hulljulgetele tegudele. Koolikiusamise ohver Marek, kellel puuduvad lähedased suhted pere ja sõpradega, on selleks ideaalne sihtmärk. Mäng kestab 50 päeva ja iga päev saadab administraator mängijale aina ohtlikuma ülesande. Algul lõbus ja põnev ettevõtmine muutub peagi õudseks Ameerika raudteeks, millelt pääsemiseks mõtleb poiss välja geniaalse plaani … Samal ajal ilmub ootamatult välja seitse aastat kadunud olnud Karl. Lähedased küll rõõmustavad imelise naasmise üle, kuid peagi tekib neil kahtlus, kas tegemist on ikka sama poisiga, kes lapsena kaduma läks … Loo on lavastanud Helen Rekkor, mängivad Helena Merzin, Loore Martma, Roland Laos, Rauno Kaibiainen ja Meelis Põdersoo.

Tornisaal avaneb taas

9. mail jõuab Tornisaalis publiku ette uus põnev lavastus Tanel Saarelt. Lavastus on saanud inspiratsiooni Michelangelo Antonioni 1966. aastal linastunud legendaarsest filmist „Blowup”. Ekstsentriline fotograaf Thomas avastab ilmutamise käigus, et pargiskäigu ajal tehtud fotole on jäänud midagi eriskummalist. Thomas leiab end peagi kinnisidee kütkest – ta on nõus tegema ükskõik mida, et selgitada välja, millist tõde see foto endas peidab. Laval loob elava muusika mitmest Eesti ansamblist tuttav trummar Kristjan Kallas. Näitlejatest on laval Markus Habakukk, Lauli Otsar, Liisa Pulk, Kaia Skoblov ja lavastaja Tanel Saar.

Tornisaalis saab sel kevadel vaadata veel lavastust „Eine murul”, mis on valminud Priit Pärna samanimelise kultusliku animafilmi põhjal ning on end praeguseks tõestanud ka suurepärase teatritükina.

Töötoad õpetajatele

Meie haridustegevuste oluline eesmärk on ehitada sildu teemade, lavastuste, õppeainete, kooli ja teatri vahele. Et seda eesmärki täita, on meil rõõm osaleda mai alguses toimuval Tartu ülikooli Pedagogicumi korraldataval koolitusel „Õpime mängult, päriselt!”. Improteatri töötuba haridusvaldkonna spetsialistidele viib koolitusel läbi Rauno Kaibianen, kes on teinud kaasa paljudes VAT Teatri noortelavastuses ning juhendab alates käesolevast hooajast õpilastele mõeldud improteatri töötuba „LooVAT mõtlemist”.

Õpetajatele, kes soovivad kogeda uusi meetodeid ja vaheldust loomingulise koolituse kaudu, pakume võimalust kutsuda meie vahvaid töötubasid külla üle Eesti, või veel parem, tulla meile rahvusraamatukogusse külla.

Lisaks sellele on meil õpetajate jaoks mõeldud lavavõitluse ja foorumteatri töötuba, kaks loovkirjutamise töötuba ning töötuba „Lugu liikumises ja rütmis”. Täpsema info leiate VAT Teatri kodulehel rubriigist „Õpetajale”.

 

  • Lisainfo: Tiiu Talvist, 5349 2856

 



Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!