E-külalistunni teema: innovatsioon hariduses

8. juuni 2018 Kelli Seiton MTÜ Tagasi Kooli kommunikatsioonijuht - Kommenteeri artiklit

1. juuni e-külalistunni ülekanne Tallinna Telliskivi loomelinnakust. Inimesed tulid minister Mailis Repsi ettekannet ka kohapeale kuulama. Fotod: Tagasi kooli

 

Minister Mailis Reps: õppekavas peaks olema senisest enam ruumi praktilisteks töödeks ning õpetajad võiksid teha rohkem koostööd.

1. juunil korraldas MTÜ Tagasi Kooli selle õppeaasta viimase e-külalistunni, kus minister Mailis Reps rääkis interneti vahendusel Eesti kõigi koolide õpetajatele innovatsioonist hariduses. Kui tavaliselt on e-külalistunnid suunatud õpilastele, siis seekord rääkis minister just õpetajatega.

Sissejuhatuseks rõhutas ta, et kooliuuendus ei tohi olla eesmärk omaette. Alati on oluline vaadata, mida kasulikku see või teine uuendus õpilastele ja õpetajatele annab. Isegi digivahendite kasutamine õppetöös ei tohiks olla asi iseeneses, vaid efektiivsema õppe teenistuses. Digivahendid jõuavad õppetöösse nagunii ning kui nad loovad õpetajale ja õpilastele lisavõimalusi, tasub neid katsetada, ütles Reps.

Eesti koolide omapära on autonoomsus ning see peab säilima, sõnas minister, sest autonoomia julgustab koole uut katsetama ning annab julgust teistest koolidest erineda.

Õppekavas peaks olema rohkem ruumi praktilisteks töödeks, tõi minister välja ühe olulise uuenduse teema. Koolijuhtide ettepanek on olnud, et iga kolme aasta tagant võiks olla viimane semester praktiliste tööde tegemiseks. Selleks on vaja vähendada õppekava mahtu, märkis minister, aga veel ei teata, kuidas seda teha. Üks lahendus võiks olla rohkem õpilasfirmasid, kuid neile napib juba praegu juhendajaid.

Hea innovatsiooni näide on külalistunnid, ütles Mailis Reps. Nende tundide kaudu jõuab koolidesse üha enam tuntud ettevõtjaid, kunstnikke jt, kes inspireerivad õpilasi ja kelle kogemusi seostatakse ainetundidega.

Minister julgustas õpetajaid omavahel rohkem koostööd tegema. Ta märkis, et kuigi meile näib, et Eesti õpetajad on avatud ja vahetavad oma kogemusi teiste õpetajatega, soovitas OECD raport neil julgemalt üksteisega oma häid kogemusi jagada. „Kummalisel kombel oleme üsna suletud. Me ei roteeru, ei käi üksteise koolides,“ ütles Mailis Reps.

Minister kutsus õpetajaid üles senisest rohkem üheskoos eksperimenteerima. Näiteks muuseumitunnid ja õuesõpe muudavad õpilased julgemaks ja avatumaks ning neid ja muidki uusi õppimisviise peaksid õpetajad julgemalt üheskoos katsetama ning oma muljeid omavahel jagama.

 


Vaata Mailis Repsi e-külalistundi:


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!