Üheskoos saame harida noori ohtude teemal

24. aug. 2018 Piret Seire päästeameti ennetusosakonna nõunik - Kommenteeri artiklit

Piret Seire. Foto: Päästeamet

Juba mitu aastat on päästeamet õpetanud ja koolitanud eri kooliastmete lapsi ning noori nii tuleohutuse kui ka veeohutuse vallas. Päästeameti korraldatavad koolitused on osalejatele alati tasuta ning korraldamisel kaasatakse eksperte, kes omavad nii teoreetilisi teadmisi kui enamasti ka praktilisi kogemusi.

Kõikide programmide puhul oleme küsinud ka tagasisidet ning meile antud tagasiside põhjal on nii mõnedki programmid läbinud aja jooksul uuenduskuuri. Et saaksite aimu ning teil oleks mugavam planeerida, kellele ja millisel perioodil on võimalik päästeameti eksperte kaasata, toon välja programmide lühikirjelduse ja toimumisaja.

 

Tulest targem“ – eelkooliealistele suunatud tuleohutuse programmis saavad mudilased eakohase metoodika toel teadmisi tulest ja sellega kaasnevatest riskidest. Läbitavaid teemasid toetavad mängud ning koolituse lõppedes saavad lapsed töölehed, mis võimaldavad teemat hiljem veel kord käsitleda ja kinnistada. Lisaks saavad lapsed tutvuda päästja varustuse ja suure uhke tuletõrjeautoga. Koolitused toimuvad enamasti lasteaias. Kokku kestab koolitus umbes tunni. Toimumisperiood septembrist detsembrini. Kokkuleppimiseks tuleb ühendust võtta piirkonna komandopealikuga.

Esimese klassi veeohutuse koolitus on mõeldud 1. kl lastele ning selles käsitletakse nii talvist kui ka suvist vee­ohutust. Koolitusel kasutatakse pilte, mille toel arutletakse lastega piltidel nähtavate olukordade üle. Lapsed saavad töölehed, mille abil teemat kinnistada. Koolitus kestab 45 minutit koolis õppetundide ajal või vahetult pärast tunde. Toimumisperiood veebruarist maini.

Päästjatel külas“ – 3. klassile mõeldud tuleohutuse koolitus. Klassikaline loeng on asendatud lapsi kaasava situatsioonide lahendamisega. Komandosse on kujundatud nn ohtude tuba, kus on lavastatud mitmesugused ohtlikud olukorrad. Ohtude valikul on lähtutud sellest, et lapsed oskaksid kodus ohtusid märgata ja käituksid vastavalt. Kestab 90 minutit, toimub piirkondlikus komandos. Toimumisperiood veebruarist maini.

Kaitse end ja aita teist“ – ilmselt kõige pikaaegsem ja mahukam programm, mis on mõeldud 6. klassi noortele. Koolituse korraldamiseks on kaasatud nii päästeameti, politsei- ja piirivalveameti kui ka Punase Risti koolitajad. Kogu programm sisaldab vähemalt 6 x 45 minutit koolitust ning lõpeb õppeaasta lõpus koolidevahelise võistluspäevaga. Koolitused toimuvad koolides ning nii lektorile kui ka õpetajale sobival ajal. Et programmi oleks mugavam kooli ajakavasse mahutada, oleme pikendanud toimumisperioodi. Koolitama on võimalik kutsuda alates oktoobrist aprilli lõpuni.

11. kl veeohutuse koolitus – koolitavad eriala eksperdid, kes omavad teoreetilisi teadmisi ja praktilisi oskusi ja kogemusi veeohutuse vallas. Koolitus kestab 45 minutit ning toimub koolis õppetöö ajal. Toimumisperiood veebruarist maini, lisaks soovi korral septembrist novembrini.

 

P. S. Kõikide koolituste kohta saadetakse koolidesse infokiri, milles on täpsem info registreerimise ja toimumisaja kohta. Võimalikud on piirkondlikud eripärad nii ajas kui ka sihtgruppides. Julgustame õpetajaid info saamiseks ja toimumisperioodi kindlaks määramiseks võtma ühendust piirkonna komandopealikuga või päästeala ennetajaga. Kontaktide leidmiseks pöörduge päästeala infotelefoni 1524 poole.

Et võimalikult paljud lapsed ja noored saaksid ohutuses targemaks ja teadlikumaks, on õpetajate roll ja abi ääretult oluline. Ohutuse teemade käsitlemiseks ja lõimimiseks õppeainetesse leiate abi ja tuge e-koolikotti lisatud õpetajaraamatust. Selles on toodud kooliastmete ja valdkondade kaupa hulgaliselt ülesandeid ja töölehti, mille toel teemasid käsitleda. Lisaks julgustame ideede ja mõtete üle arutlemiseks pöörduma päästeala ennetajate poole.

Vaid igaühe kaasabil saame kujundada laste ja noorte väärtushinnanguid ja tõekspidamisi.

Ilusat ja ohutut algavat kooliaastat!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!