Argumenteerimisõpe liigutab mägesid

28. sept. 2018 Herman Kelomees Eesti väitlusseltsi tegevjuht - Kommenteeri artiklit

Hetk „Argument 2017“ koolituselt möödunud aasta aprillis. Foto: Raivo Juurak

 

Eesti väitlusselts korraldab 12.–14. oktoobrini ja 2.–4. novembrini Tallinnas argumenteerimiskoolituse „Argument 2018“ (vt ­https://argument.ee/).

Argument 2018“ annab noortele argumenteerimisoskuse ning õpetajale või koolitöötajale sellise õppe juhendamise algteadmised. Osalema kutsutakse 24 kooli, sh vene õppekeelega, igaüks kuue õpilase ja ühe juhendajaga. Projektis saavad noored panna oma argumenteerimisoskuse proovile avalike tegelaste seltskonnas, eelmisel aastal külastasid meid Siim Kallas, Eiki Nestor, Toomas Jürgenstein, Jürgen Ligi, Yoko Alender ja paljud teised.

Miks on tähtis osata argumenteerida?

14. veebruaril USA-s Floridas toimunud traagilise koolitulistamise tagajärjel said Stoneman Douglase kooli ellujäänud õpilastest üle Ameerika kangelased. Nende Washingtonis korraldatud meeleavaldus „March for Our Lives“ tõi kokku sadu tuhandeid kooliõpilasi. USA-s osales sarnastel meeleavaldustel üle miljoni inimese ning kaheksasajas maailma paigas toimusid toetusmeeleavaldused. Noorte pisarateni liigutavaid kõnesid kajastasid kõik uudiskanalid ning neist rääkis kogu Ameerika.

Kuidas suutsid alaealised nii suure hulga inimesi kaasa tõmmata? Selgitus on lihtne: kool oli neile õpetanud juba enne traagilisi sündmusi argumenteerimist ja kõnekunsti ehk inimeste mõjutamist. Koolitulistamine ei muutnud neid üleöö põhjalike teadmistega täiskasvanuteks. Neil oli juba varem võimalik võtta osa ülekoolilisest argumenteerimise ja kõnekunsti õppimise programmist. Juhtumisi olid nad just enne koolitulistamist valmistunud väitlusteks relvakontrolli teemal, millega kaasnes põhjalik uurimistöö.

Mida kõike suudab heal tasemel argumenteerimisoskus! Argumenteerimisoskusest on palju kasu nii õppetöös kui ka elus. Väga hästi mõistab seda muidugi oma õpilastele arutlevaid ülesandeid andev õpetaja. Hea argumenteerimisoskusega koolilõpetaja on hiljem koosolekulaua taga kõige tõenäolisemalt see, kes avab õigel ajal suu ning jõuab selle tõttu tulevikus kaugele.

Kasu lõikab lõpuks kogu Eesti ühiskond. Meil on märgata tõusmas populistlikke poliitilisi hoovusi, mille vastu aitab vaid loogiline ja veenev argumenteerimine. Eesti väitlusselts on omal ajal otsustanud, et meie missioon on ühiskond, kus maksab tugevam argument, sest tugevamal argumendil on sunnivaba jõud.

Selle missiooni täitmiseks korraldamegi 12.–14. oktoobrini ja 2.–4. novembrini seminari „Argument 2018“, mida rahastab sihtasutus Archimedese noorteagentuur „Erasmus+“ programmist.

Loodetavasti saame anda „Argument 2018“ koolituste toel tõuke selle suunas, et Eestiski oleks argumenteerimisõpe iseenesestmõistetav viis vajalike teadmiste ja oskuste kinnistamiseks. Loovus, kriitiline mõtlemine, koostöö ja suhtlus on peamised oskused, mida argumenteerimise õppimine arendab.

Info „Argument 2018“ kohta http://argument.ee/.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!