Kogumisaktsiooni „Koolipärimus 2018“ tublimad osalejad on selgunud

19. sept. 2018 - Kommenteeri artiklit

Graafik suurima osalejate arvuga koolide kohta. Autor: Karl Jaago

24. veebruarist kuni 24. maini toimus Eesti kirjandusmuuseumi folkloristika osakonna eestvõttel õpilaspärimuse kogumisaktsioon „Koolipärimus 2018“.

Aktsioonile eelnes sissejuhatav kogumine detsembris 2017. Osalesid 4.–12. klassi õpilased ja samas vanusekategoorias kutsekooliõpilased üle kogu Eesti. Kokku laekus 3717 vastuseankeeti, mis sisaldasid mitmekülgset materjali õpilaste vaba aja veetmise, lemmikloomade, hirmude, uskumuste, mängude ja huumori kohta. Enamik materjali saadeti veebivormi kaudu. Siiski oli ka mõningaid väga sisukaid ja huvitavaid paberil vastuseid (nt Ardu kool, Tallinna prantsuse lütseum, Tartu Waldorfi gümnaasium, Tallinna tehnikagümnaasium).

27. septembril toimub Eesti kirjandusmuuseumis tublimate osalejate autasustamiseks tänuüritus koos kogumisaktsiooni patrooni kirjanik Mika Keräneni, pärimus-„Kuldvillaku“ ja hoogsa folk-rokkansambliga „Must bass läks üle tee“. Ühe tänuringi tegime aga juba vahetult pärast kogumisaktsiooni lõppu juunis. Arvestasime kokku koguarvu poolest ja protsentuaalselt kõige suurema osalejate arvuga koolid ja üllatasime neid projekti ühe toetaja Maris Gildeni maiustustega.

Aktiivsemad osalejad

Enim oli vastanuid Hugo Treffneri gümnaasiumist, Võru Kreutzwaldi koolist, Lähte ühisgümnaasiumist, Elva gümnaasiumist ja Rõngu keskkoolist. Protsentuaalselt vastati kõige rohkem järgmistes koolides: Voore põhikool (67 protsenti õpilastest), Kauksi põhikool (57), Jõõpre kool (54), C. R. Jakobsoni nimeline Torma põhikool (53), Rõngu keskkool (52,9), Lõpe kool (50) ning Ardu põhikool ja Lüllemäe põhikool (mõlemad 49). Seega märgiti Rõngu keskkool ära mõlemas arvestuses.

Suve jooksul selgitas kolme folkloristikainstitutsiooni (Eesti kirjandusmuuseumi folkloristika osakond, Eesti rahvaluule arhiiv ja Tartu ülikooli eesti ja võrdleva rahvaluule õppetool) ja õpilaskonna esindajatest koosnev žürii välja sisu poolest kõige põhjalikumad ja muidu esiletõstmist väärivad vastajad. Eraldi auhinna panime välja näiteks parimatele infotehnoloogia, huumori, vaba aja, uskumuste, tähtpäevade ja mängude teema kajastajatele ning kõige huvitavamate lisamaterjalide saatjale.

Sisukamad tööd

Sisukate vastuste rohkuse poolest väärivad märkimist Ardu kool, Tartu Mart Reiniku gümnaasium ja Leie põhikool (kõigis neli auhinnalist õpilast). Samuti pärjati auhinnaga Kanepi gümnaasiumi, Tartu Tamme gümnaasiumi, Rõuge põhikooli ja Hugo Treffneri gümnaasiumi vastanud (igast koolist kaks õpilast). Ühe auhinnalise vastusega koolid olid Are kool, Kauksi põhikool, Narva Kreenholmi gümnaasium, Narva Kesklinna gümnaasium, Värska gümnaasium, Märjamaa gümnaasium, Hiiumaa gümnaasium, Orissaare gümnaasium, Tallinna inglise kolledž, Tallinna Nõmme gümnaasium, Tartu Waldorfi gümnaasium, Miina Härma gümnaasium ja August Kitzbergi nimeline gümnaasium.

Oleme kõigile „Koolipärimus 2018“ kogumisaktsioonis osalenutele nende panuse eest väga tänulikud. Seekordne osalejate arv oli rekordiliselt suur ja laekunud materjal annab ülevaatliku pildi tänapäeva laste ja noorte mõtete, tunnete ja uskumuste maailmast. Saime kinnitust, et 21. sajandi õpilaspärimus on värvikas, vaimukas ja piirideta.

Projekti toetas Euroopa Liidu regionaalarengu fond Eesti-uuringute tippkeskuse kaudu, õla panid alla ka hasartmängumaksu nõukogu, Euroopa kultuuripärandiaasta, rahvusooper Estonia, teater Vanemuine, Apollo, Eesti meremuuseum, lennusadam, Viiking Spaa hotell, Estonia Spa, Megazone, Maris Gilden, Euronics ja kohvik Saialill.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!