Haridusuudiseid välismaalt

16. okt. 2018 - Kommenteeri artiklit

Raamatukogu on kõike muud kui raamatute kogu

Inglise aasta kooliraamatukogu töötaja auhinna pälvis seekord Emma Suffield, kes muutis Blackburni keskkooli raamatukogu Harry Potterist tuntud Sigatüüka kooli suureks saaliks, vahendab tes.com. Auhinna andis Londonis üle kooliraamatukogude liit. Emma Suffieldi töö on olnud tulemuslik nii õppeasutuses kui ka kogukonnas: ta hakkas koolis tööle 2014. aastal ja raamatute laenutuste arv kasvas tema juhtimise all nelja aastaga 450%. Lisaks organiseerib usin töötaja õpilastele kontserte ja hoiab käigus loovkirjutamise klubisid.

Kuidas vältida tülisid töökeskkonnas?

Tes.com tõi välja neli võimalust, kuidas vältida tüli tööl. Kui te näiteks unustasite midagi, siis enda vea tunnistamine ja vabandamine tekitab teie vastu usaldust. Teiseks ärge muutuge õpetajaks, kel on alati kõige kohta ainult halba öelda. Kolmandaks kiitke kolleegi, kui kuulete ta edusammudest. Neljandaks, kui kolleegi tegevus teid ärritas, lahendage olukord asjaosaliste vahel. Kui viite info osakonnast välja, võite olla kindel, et head töösuhted selle inimesega on läbi.

Koolitoit põhjustab ikkagi rasvumist

Telekokk Prue Leithi sõnul peaks koolid õpetama lastele, kuidas valmistada tervislikku toitu, nii väheneks rasvumise probleem. Tema sõnul on sõnum jõudnud inimesteni, aga praktikas ei tehta midagi, sest koolidel ei ole piisavalt ressursse, vahendab tes.com. Ametlikult peaks näiteks Suurbritannias õppekava kohaselt õpetama kokakunsti 14. eluaastani. Praktikas tegeletakse kokandusega ainult 40% koolides. Telekoka sõnul suurenevad seega kulud tervishoiusüsteemis, sest tegeletakse rasvumise tagajärgedega.

Koolidirektorid sundolukorras: tuleb nii peenart rohida kui ka bussi juhtida

The Guardian avaldas loo sellest, et väikestes koolides peavad direktorid kulude kokkuhoiuks võtma endale lisakohustusi, näiteks rohima kooliaias või juhtima koolibussi. Inglismaal puutub maakoolides väheneva eelarvega kokku neli direktorit kümnest, mis sunnib juhtkonda kulusid vähendama. Olukorra põhjus on õpilaste arvu vähenemine. 500 küsitletud direktorist mainis 42%, et nende koolis on liiga vähe õpilasi. Lisaks kasutatakse mõnes koolis liitklasside võimalust, mis omakorda paneb proovile õpetajameisterlikkuse.

Rotid hävitavad raamatuid

Stuttgardi ülikooli raamatukogu külastavad pidevalt rotid. Selle aasta jooksul on nad katki närinud üle 8000 teadusliku sisuga raamatu, põhjustades hinnanguliselt 200 000 euro väärtuses kahju. Lisaks kahjustas rotimustus raamaturiiuleid kokku 200 meetri ulatuses, nii et rikutud riiulid tuli välja vahetada, kirjutab Der Spiegel. Rottide invasiooni üheks põhjuseks võib olla fakt, et inimesed jätavad lähedal asuvasse parki prügina toidujäätmeid, mis neljajalgseid kahjureid kohale meelitab.

Koolitunnis saledaks

Inglismaal Lowestoftis asuv Red Oaki algkool võitleb rasvumise ja teist tüüpi diabeediga nii, et paigaldas klassidesse laudade alla pedaalidega trenažöörid, vahendab BBC. 30 trenažööri ostmiseks leiti raha kehalise kasvatuse eelarvest. Jalgrattureid mängivad eelkõige seitsme- ja kaheksa-aastased lapsed. Masinate kasutamine on vabatahtlik, aga õpilastele need meeldivad. Õpetaja sõnul tundus algul, nagu võisteldaks klassis Tour de France’i nimel. Mõni laps põletab kuni 800 kalorit päevas.

Ämblik vallutab koole

Steatoda nobilis, tuntud ka kui liba-must-leskämblik sarnasuse tõttu kurikuulsa musta lesega, vallutab Londoni koole, vahendab BBC. Ämblikuliigi leidmise tõttu suleti ajutiselt Ida-Londoni neli kooli: Ellen Wilkinsoni ja Stari algkoolid, Listeri kogukonnakool ja Rokeby kool. Koolid asuvad lähedal, kahe miili raadiuses. Tegemist on riigi kõige ohtlikuma ämblikuga. Tema hammustused ei ole eluohtlikud, aga võivad põhjustada valulikke turseid. 2015. aastal suleti naabruskonnas teisi koole samal põhjusel.

Õpilased jäävad õpetajateta

The Guardian muretseb Londoni õpetajate seas valitseva kriisi pärast. Nimelt lahkuvad peaaegu pooled õpetajad viie aasta jooksul pärast kraadi omandamist töölt, aga õpilaste arv kasvab aasta-aastalt. Kõige tõsisemalt väljendub probleem Londoni keskosas, kus 2012. aastal lõpetanute hulgast töötas 2017. aastal koolis ainult 57% õpetajatest. Õpilaste arvu kasvuks prognoositakse aastatel 2017–2025 koguni 19,4%. Õpetajate lahkumise põhjustena mainitakse palgakärpeid ja Londoni kõrgeid üürihindu.

Lapsed ei mahu bussi ära

Saksamaal ei ole maapiirkondade elanikud rahul koolibusside hõreda graafikuga, vahendab Der Spiegel. Samuti ärritab neid, et kõik lapsed ei mahu sama bussi peale. Täis bussid on tingitud koolide arvu vähenemisest maapiirkondades, mistõttu pikeneb laste koolitee. Kui linnas asub kool tihti jalutuskäigu kaugusel, siis maal kasutab iga kolmas õpilane bussi, kusjuures teekond peatusesse ületab tihti kilomeetri. Akadeemik Stadtmülleri sõnul on keskendumisraskuste ja koolitee pikkuse vahel otsene seos.

Iraaki ähvardab hariduskriis

Viimase nelja aastakümne jooksul on Iraaki räsinud sõjad, ebastabiilne olukord jne, mis on jätnud tugeva jälje nende haridussüsteemile. Ainuüksi 2003. aastal hävis 84% ülikoolidest. Iraagi akadeemikud on mures ülikoolide õppe kvaliteedi pärast. Nende sõnul vajab riik hädasti nüüdisaegseid õppematerjale ja -meetodeid. Abikäe on ulatanud Inglise ülikoolid. Northamptoni ülikool tegutseb 2012. aastast Babüloni ülikooli partnerina ja Londoni ülikooli kolledž juhib Nahreini võrgustikku, vahendab The Guardian.

Kogunud ÕIE TÄHTLA


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!