Viikingite külas õpivad suured ja väikesed

12. okt. 2018 Viikingite küla - Kommenteeri artiklit

Viikingite külas saab asjatundjate juhendamisel tutvuda muistsete relvadega ning külasse rajatud püstpalklinnuses üksteiselt viikingite kombel mõõtu võtta. Fotod: Viikingite küla

 

Harjumaal Kose vallas Saula külas asuva Viikingite küla lugu sai alguse 2006. aastal ja on inspireeritud 8.–11. sajandi viikingikultuurist Eestis. Küla eesmärk on anda külastajatele edasi teadmisi ja kogemusi muistsest viikingite eluolust. Looduskaunis asukoht ning iidse hõnguga ehitised pakuvad võimaluse astuda välja tänapäeva kiirest elutempost ning avastada endas peidus olev viiking.

Ekskursioonide korraldamiseks on meil võimalusi rohkelt. Aitame iga grupi jaoks sobiva tegevuse leida. Alati jätame aega ka külas niisama ringi vaadata ja vaatamisväärsustega tutvuda, need asuvad küla eri nurkades ja nende üles otsimine on juba omaette elamus.

Viikingite külas saab asjatundjate juhendamisel õppida ja jälgida muistsete relvade kasutamist, tantse, laule ja mänge, kuulata või vaadata esitlust Eesti viikingiajast, punuda endale loitsupaela või sõita viikingilaevaga aardejahile. Külasse rajatud püstpalklinnuses on võimalik lasta vibuga, visata kirvest ja oda. Eriti südikad õpilased võivad üksteiselt viikingite kombel mõõtu võtta ja pidada linnuse vallutamise lahinguid, kuhu on kaasatud ka kiviheitemasinad ja taraan.

Kahtlemata üks populaarsemaid tegevusi on matk Saula Sinikallikatele, mis on Eesti kaunimaid kohti! Kuuldavasti on Siniallika vesi ka tervendav – seda aga teatud tingimusi täites. Milliseid, sellest kuuleb juba matkal.

Meeskonnatööd soodustab Viikingite küla linnuselahing. See on ühtaegu nii seikluslik kui ka hariv aktiivne ajaviide, mis pakub mõõdukalt füüsilist koormust ning annab aimu (sõjalisest) distsipliinist. Lisaks saab teadmisi meie rahva Lembitu-eelsest ajaloost. Lahingule eelneb lahingureeglite tutvustamine ja relvakasutustreening.

Ajalootundi võib asendada aga loeng viikingitest, mis räägib Eesti viikingiajast – perioodist, millest teatakse vähe. Tutvume eestlaste esivanemate muistsete asualadega olemasolevate andmete põhjal, räägime arvatavast päritolust, keelest, muistsest kirjatundmisest, Salme laevast, Kukruse memmest jne. Kõik saavad katsuda ja selga proovida muistsel viikingiajal kasutatud sõjavarustust, relvi ja ehteid.

Viikingite küla tahab esile tuua nii meie muinasaja vaimset kui ka füüsilist poolt. Teeme kõik selleks, et seda perioodi meie kultuuris rohkem väärtustataks, ja õpetame seda muinasaegse hõnguga infrastruktuuri, programmide ja koolituste kaudu.

 

 

Tulge, me ootame teid!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!