Ettevõtted toetavad kutseõppijaid stipendiumiga

23. nov. 2018 Annika Poldre toimetaja - Kommenteeri artiklit

Henkel Balti OÜ klienditoe juht Andres Mikli, stipendiaadid Nikita Jurov ja Maris Abilon ning ettevõtte projektijuht Andrus Sepp. Foto: Tallinna ehituskool

 

Ettevõtted annavad oma eriala kutseõppijatele stipendiumi. See on üks võimalus, kuidas tõmmata erialale rohkem tähelepanu ja leida töötajatele järelkasvu.

Pärnu kutsehariduskeskuses andis Henkel Balti OÜ esindaja möödunud reedel kahele üldehituse ja siseviimistluse eriala õppijale üle Ceresiti stipendiumi. Henkel Balti OÜ tehnilise klienditoe juht Andres Mikli rääkis, et stipendiume anti tänavu esimest korda. Mõte sündis kümme aastat tagasi, ent vahele tuli masu. Stipendiumi väljaandmise eesmärk on esile tõsta ja toetada selle eriala parimaid õppijaid ning teadvustada firma kaubamärke.

Stipendiumile said kandideerida üld­ehituse ja siseviimistluse eriala 2. või 3. kursuse õpilased, kelle keskmine hinne on vähemalt 4,5, kes töötades kasutavad materjali säästlikult ning kelle töömoraal on kõrge ja töösse suhtumine eeskujulik. Statuut eeldab ka, et stipendiaat esindab oma kooli vähemalt ühel kutseoskuste võistlusel, kasutades Ceresiti tooteid. Stipendiaadid valisid välja õpetajad ettevõttelt saadud hindamislehte järgides.

Novembrist juunini saavad sel õppeaastal Ceresiti stipendiumi, 150 eurot kuus, Pärnu KHK 2. kursuse õppurid Marie Merkuri ja Marit Leist. Kutseõpetaja Janek Klaamase sõnutsi vastas stipendiumi tingimustele kolm õpilast kursuselt, kus õpib 14 neidu ja 11 noormeest.

Stipendiaat Merkuri plaanis minna õppima Tallinna humanitaargümnaasiumi, aga magas õige aja maha ja tema teine valik oli kutsekool. „See on ennast arendav ja uusi kogemusi andev eriala,“ arvas neiu oma valiku kohta. Lõpetamiseni on jäänud veel aasta ja Merkuri pidas võimalikuks, et jääb valitud eriala juurde.

Marit Leist töötab elektroonikafirmas ja õpib kutsekoolis töö kõrvalt. Üürikorteris elades ja seal ehitusmeeste tööd jälgides tekkiski tal soov ise viimistlustööd osata. Kutsekooli lõpetamise järel plaanib ta samal erialal õpingut jätkata Tallinna ehituskoolis.

Kooli direktor Riina Müürsepp rääkis, et ehitusviimistluse eriala lõpetanud lähevad edasi õppima ka disaini ja sisekujundust ning õppimist soovitakse jätkata Tartu kunstikoolis, TTÜ-s ja Tallinna tehnikakõrgkoolis. Tehnikaõppe osakonna juhataja Jüri Puideti sõnul on lõpetanutel võimalik alustada ka väike­ettevõtlust, sest kutsekool annab selleks teadmisi rohkem kui gümnaasium või keskkool.

Samasuguse stipendiumi andis ettevõte nädal varem Tallinna ehituskoolis. Koolil täitus tänavu sügisel 71 aastat. Novembri esimesel nädalal, kui tähistati kooli aastapäeva, andsid Henkel Balti OÜ esindajad seal üle kaks Ceresiti stipendiumi parimatele üldehituse ja siseviimistluse eriala õpilastele. Stipendiumi statuut on ettevõttel mõlema kutsekooliga ühesugune. Stipendiaatide arvu määrab ettevõte. Tallinna ehituskoolis pälvisid stipendiumi 2. kursuse õpilane Maris Abilon, kes on ka õpilasesinduse esindaja, ja Nikita Jurov 3. kursuselt.

Mõlemal kooli on pikaaegne koostöö Henkel Balti OÜ-ga. Ettevõte teeb oma toodete koolitusi kutsekoolides ning toetab koole ehitus- ja viimistlusmaterjalidega. Henkel Balti OÜ toodab ja toob maale ehitus- ja laiatarbeliime. Stipendiumi nimi Ceresit tuleneb Henkeli kaubamärgist.

Stipendiumid laevaehitajatele

Saaremaal Nasval tegutsev laevaehitusettevõte Baltic Workboats (BWB) hakkas äsja maksma stipendiumi Kuressaare ametikooli väikelaevaehituse eriala parimatele õppuritele. Ettevõtte eesmärk on tõsta laevaehituse populaarsust ja saavutada oma valdkonna spetsialistide stabiilne järelkasv.  

BWB juhatuse liige Jaano Vink rääkis, et kuna BWB ja Kuressaare ametikool on eri vormis teinud koostööd juba aastaid, siis jõuti ka stipendiumi maksmise teemani ühiste arutelude käigus. Ettevõte uuris kooli suhtumist koostöösse ning viimane oli kohe nõus.  

Stipendiumi, 100 eurot kuus, hakatakse maksma kogu õppeaasta vältel septembrist juunini viiele parimale teise või kolmanda kursuse väikelaevaehituse õpilasele, kes on eelmisel õppeaastal edukalt läbinud praktika BWB-s, kel puuduvad õppevõlgnevused ja kes on näidanud praktikal üles aktiivset huvi laevaehituse vastu.

Stipendiaat Endrik Salujärv veendus praktikal, et on valinud õige eriala.

Esimesed stipendiumid anti Kuressaares üle möödunud reedel. Ettevõte ja kool valisid välja viis stipendiaati. Need on ametikooli õpilased Andry Selge, Endrik Salujärv, Joosep Haug, Sander Kask ja Egert Vilter. Nemad on ettevõttele hästi teada noored, kes läbisid laevaehitustehases eelmisel kevadel esimese praktika ja said praktikajuhendajatelt oma tööle kiitva hinnangu.  

Stipendiumi maksab ettevõte seetõttu, et motiveerida ja innustada noori tublisid inimesi mõtlema võimalikele põnevatele erialavalikutele ning töötamise võimalustele eelkõige kodumaakonnas. „Saaremaal on mitmeid väärikaid tööandjaid, kes suudavad pakkuda väga põnevat ja tasuvat tööd neile, kes tahavad õppida ning on ise hakkajad,“ lausus Vink. Stipendiumi makstes ei sea ettevõte õppuritele tingimuseks tulevast töökohta enda juures. „Kuid me loodame, et nii mõnigi neist koputab kooli lõppedes meie uksele,“ sõnas Vink. Ta lisas, et ka ettevõte peab kõvasti pingutama ning noorele praktikandile ennast tõestama. Kui see õnnestub, on koostöövõimalused suuremad.

Vink rääkis, et igal aastal saab ettevõte kooli lõpetajate seast endal uusi töötajaid. Mõned lõpetanud ei lähe otse koolipingist tehasesse, vaid vaatavad mujal ringi ja jõuavad seejärel Nasvale. Ettevõttel on plaan oma toodete turgu maailmas laiendada, aga kindlasti jääb ka lähemas tulevikus põhiliseks tootmisbaasiks Nasva tehas. „Sõltumata plaanidest mujal, vajame hakkajaid ja nutikaid noori oma meeskonda kodusaarel pidevalt,“ lausus Vink. Seni pole tööjõupuudus laevaehitusettevõtte plaane liigselt pärssinud, arenguvõimalusi otsitakse nendes oludes, mis praegu on.

Meil on päris pikk koostöö nendes valdkondades, mida võib ametikoolide ja ettevõtete vahel pidada tavapäraseks: õpilaste praktika, kutsestandardite koostamine ja kutseeksamite läbiviimine,“ loetles kooli teabejuht Taavi Tuisk. Ka on BWB töötajad andnud koolis laevaehituse ja elektritööde tunde.

Eelmisel õppeaastal algas BWB, Kuressaares asuva TalTech EMERA meremajanduse keskuse ja ametikooli tõsisem koostöö, et laiemalt tutvustada väikelaevaehituse töövõimalusi. Kool on ettevõttega koos käinud mitmel infomessil tutvustamas väikelaevaehituse valdkonnas õppimist ja tööd. Koos on erialale reklaami tehtud. „Stipendiumid on osa sellest tegevusest eesmärgiga eriala väärtustada ja motiveerida noori seda karjääri valima,“ lausus Tuisk.

Eeloleval talvel saavad stipendiumi ka meremajanduse keskuse tudengid. BWB on Eestis üks suuremaid tööandjaid väikelaevaehituses.

Tulevastele väikelaevaehitajatele on teinegi stipendium. Saaremaa ettevõtja Enn Meri on juba mitu aastat andnud stipendiumi parimale saarlasest väikelaevaehituse eriala lõpetajale. 21. juunil korraldatud Kuressaare ametikooli lõpuaktusel kuulutati välja tänavune Enn Meri parima saarlasest väikelaevaehitaja eriala lõpetaja stipendiumi saaja, kelleks osutus Alari Ratas. Saaremaa ühisgümnaasiumi lõpetamise järel ametikooli valinud noormees plaanis kooli lõpetamise ja sõjaväeteenistuse läbimise järel edasi õppida väikelaevaehituse inseneriks.

Saarlasest ettevõtja ja riigikogu liige Enn Meri andis 500-eurose stipendiumi tänavu välja kuuendat aastat. „Tahan anda oma panuse, et siinsed väikelaevaehituse traditsioonid püsiksid ja oskused nooremale põlvele edasi antaks,“ sõnas Meri stipendiumit välja kuulutades. Stipendiumi saamise tingimused olid väga head erialaoskused, huvi eriala vastu ja motivatsioon õpitud valdkonnas jätkata. Stipendiumi saaja valitakse igal aastal välja Saare maakonnast pärit õppijate seast.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!