Haridusuudiseid välismaalt

8. nov. 2018 - Kommenteeri artiklit

Halb eeskuju: täiskasvanud kiusavad üksteist

Kiusamise vastase liidu korraldatud küsitlusest selgub, et lapsed soovivad, et täiskasvanud üksteist vähem kiusaks, vahendab BBC. 1001 osalenud lapse hulgast nägi 41% viimase poole aasta jooksul pealt täiskasvanute omavahelist kiusamist. 11–16-aastastele näitavad täiskasvanud oma käitumisega halba eeskuju. Samas selgus, et kolmandik lastest koges kiusamist omal nahal. Suurbritannias algab peagi kiusamisvastane nädal eesmärgiga vähendada kiusamist nii õpilaste kui ka täiskasvanute hulgas.

Klasside asemele avatud õpperuumid

Soomlased asendavad kümne aasta jooksul harjumuspärased klassiruumid avatud planeeringuga õppekeskkonnaga, vahendab BBC. Kontseptsiooni kasutab riigis juba sada kooli. Soomlased usuvad, et see annab palju juurde nende uuele riiklikule õppekavale, mis viidi eelmisel aastal sisse ja mis pöörab oskustele sama palju tähelepanu kui õppeainetele. Näiteks ühes Oulu koolis õpib üle saja õpilase üksteise lähedal seitsme õpetajaga. Mürataseme vähendamiseks kasutatakse palju pehmet materjali, näiteks vaipu.

Sakslased söövad koolis rämpstoitu

Saksamaal söövad õpilased koolis endiselt ebatervislikku lõunat, vahendab Der Spiegel. Sellisele järeldusele jõuti, kui uuriti 1072 koolilõunat pakkuvat toitlustusettevõtet ja 488 haridusasutust. Keskmiselt maksavad lapsevanemad söögikorra kohta 3,2 eurot. Menüü tervislikumaks muutmiseks kuluks keskmiselt ainult 4 senti lõuna kohta, seega ei seisa tervislik toit eelarve taga. Koolidel soovitatakse pakkuda iga päev köögivilju ja teraviljatooteid ning liha või vorsti kuni kahel korral nädalas.

Vaat kus lops! Raamatukoguviivis küündis tuhandetesse eurodesse

Psühholoogia professor laenutas raamatukogust teadustööks 50 raamatut ja hoidis neid enda käes üle kuu aja rohkem, kui lubatud. Kohus otsustas, et ta peab viivist maksma, mis teeb kogukuluks 2250 eurot, vahendab Der Spigel. Niedderrheini kõrgkooli raamatukogu Saksamaal ei arva, et nende viivised liiga kõrged oleksid. Sama otsustas kohus. Kooli töötajad võivad raamatuid enda käes hoida kuni viis aastat, kui nad laenutustähtaega õigel ajal pikendavad. Nimetatud juhul polnud pikendust registreeritud.

Loengutesse ilmuvad hologrammlektorid

Londoni Imperial College on esimene ülikool, mis katsetab hologrammlektoreid. Tehniliselt võttes ei ole illusioonid hologrammid, samuti ei ole nad sellised Pepperi kummitusillusioonid, mida kasutati meelelahutusäris näiteks Michael Jacksoni kujutamiseks. Ülikool katsetab Kanada ettevõtte Arht Media tehnikat, kus tarkvara abil luuakse projitseeritud kujutisele sügavusillusioon. Kujutis saab publikuga suhelda. Tehnoloogia vähendab lektorite ajakulu, sest ära jäävad pikad lennureisid, vahendab BBC.

 Paberivaba teekond ülikooli

Cambridge’i ülikooli on võimalik jõuda ainult mobiiltelefonist õppides, vahendab BBC. Nii juhtus Süüria valitsuse kontrollitavast Tartusi piirkonnast pärit noormehega, kes luges materjale pdf-failidena telefonist, sest tal ei olnud võimalik lugeda midagi paberil. Abdullah Kattineh elas oludes, kus vahel kestis elektrikatkestus 18 tundi. Ometi saavutas ta ülemaailmsel keemiaolümpiaadil kolmanda koha ja võeti vastu mainekasse ülikooli. Kaasüliõpilased korraldasid õpingute rahastamiseks eduka kampaania.

Luule lugemine teeb õpetajad terveks

Luulet lugedes analüüsivad õpetajad enda emotsioone, seega aitab kaunis looming haridustöötajate vaimset tervist parandada, vahendab tes.com. Leeds Becketti ülikooli Carnegie haridusosakond uuris teemat ja jõudis järeldusele, et enamik õpetajaid tajub, et nende halb vaimne tervis kahjustab õpetamiskvaliteeti, õpilaste arengut ja töö planeerimist. Õpetajatest autorid andsid välja raamatu, kust peaks igaüks leidma luuletuse, millega end samastada ja mis tekitab tunde, et ta ei ole oma muredega üksinda.

Jalgrattal tunnist tundi

Šotimaal sõidab üks õpilane 45 minutit päevas rattaga, et jõuda kolmes eri koolis toimuvatesse tundidesse. Kohalikud ametivõimud keeldusid maksmast talle taksokompensatsiooni, vahendab tes.com. Suurte vahemaade tagajärjel hilineb nii mõnigi vanema õppeastme õpilane tundi või jääb lõunasöögist ilma. Vastukaaluks väidetakse, et õpilased peaksid kasutama ühistransporti, ja et tunniplaani koostamisel kirjeldati transpordivõimalusi kooli jõudmiseks nii näiteks toodud õpilasele kui ka tema vanematele.

Matemaatika sugu ei küsi

Tüdrukud oskavad sama hästi matemaatikat kui poisid, kirjutab tes.com. 20 000 osalejaga uurimus ei näidanud olulist vahet tüdrukute ja poiste matemaatilistes võimetes. Hariduse hindamise ettevõte Renaissance testis lapsi arvutipõhise matemaatika programmiga Star Maths. Võrreldi õigete vastuste keskmisi enne teema õppimist, praktiliste testide tulemusi teema õppimise ajal ja vastuseid pärast teema läbimist. Tulemus lükkab ümber stereotüübi, nagu õpiks üks sugu tulemuste nimel kodus rohkem.

 

Kogunud ÕIE TÄHTLA


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!