Kätt- ja ninapidi töö juurde

11. jaan. 2019 Annika Poldre toimetaja - Kommenteeri artiklit

Elektroonika töötoas on vähem juttu ja rohkem tegutsemist. Fotod: Pärnumaa KHK

 

Pärnumaa kutsehariduskeskus (KHK) teeb koos oma piirkonna ettevõtetega tehnoloogiapäevi üldhariduskoolide õpilastele, et neile töid ja elukutseid tutvustada.

Pärnumaa KHK on seadnud üheks oma põhisuunaks koostöö üldhariduskoolidega. Selle on tinginud arusaam, et elukutsevaliku ees seisvate noorte ja ka nende vanemate kutseteadlikkus on vähene. Valik tehakse sageli n-ö kõhutunde, kellegi jutu, mõne ajaleheartikli vm juhusliku info põhjal.

Koostöös Pärnu linnavalitsuse haridusosakonna üldhariduse peaspetsialisti Virve Laubega on Pärnumaa KHK korraldanud üldhariduskoolide õpilastele töötube kolmes olulises kohaliku tööstuse valdkonnas. Need on metalli- ja puidutöötlemine ning elektroonika. Linnavalitsuse eestvõttel on töötubadesse komplekteeritud õpilaste õpperühmad ja leitud koolilastele saatjad. Kutsekool omalt poolt on avanud töötoad, kus on võimaldanud kohalike ettevõtete erialadega tutvuda. Koostööks sobivad ettevõtted on leidnud Pärnu arenduskeskuse noorte ettevõtlikkuse ja tööhõive projektijuht Viivika Vilja.

Käik kooli ja ettevõttesse

„Õpilased tulid siia, osalesid selleks puhuks tehtud töötoas, said siin lõunat süüa ja seejärel sõidutati nad ettevõtetesse,“ kirjeldab Pärnumaa KHK tehnikaõppeosakonna juhataja Jüri Puidet 2017. a novembris kutsekoolis toimunud tehnoloogiapäevi. Koolis näidati, kuidas tööoskusi omandatakse, ja seda tehti rohkem näitlikult, vähem jutustades. Elektroonikaseadmete tehniku töötoas näidati keevitamist, märkimist, puurimist jm. Tisleri erialal nägid õpilased ja said ise katsetada, kuidas eri puiduliikidest intarsiat kokku seada. Selle ettevõtmise saagiks nimetab Puidet 10% tulemust: 62-st osalenud õpilasest tuli kuus sügisel Pärnumaa KHK-sse õppima, neist enim valis metalli eriala.

Pärnumaa KHK on lisaks koostööle linnavalitsusega ka ise korraldanud koolidele erialasid tutvustavaid töötube, millest osavõttu võib edukaks pidada. Viimati tuli kutsekooli kahte valdkonda – tehnikat ja teenindust – uudistama 294 õpilast, kes juhtumisi jagunesid kahe suuna töötubadesse üsna võrdselt. „Seda võib nimetada väga õnnestunud ürituseks,“ sõnab Puidet. „Kui me suudame seda edu korrata – saada siia kahe päevaga kokku 294 õpilast –, siis oleme väga head tööd teinud,“ arvab ta.

Tehnoloogiapäevad 2019

Toonase tulemuse põhjal võib eeldada, et ka tänavu jaanuaris toimuvad töötoad võiksid koolidele huvi pakkuda. Tehnoloogiapäevad toimuvad Pärnumaa KHK-s 17. ja 18. jaanuaril. Päevade nimetus pole päris täpne, seekord on need nii tehnoloogia- kui ka teeninduse päevad, sest lisaks tehnika erialadele on kaasatud ka kooli teeninduse õppesuuna õppijad ja õpetajad. Kaasa löövad linnavalitsuse haridusosakond, Pärnumaa arenduskeskus ja linna ettevõtted. Kahe päeva jooksul jõuavad huvilised olla nii kooli töötubades kui käia ka ettevõtetes.

Viivika Vilja teatel on õpilastele koostöös linna ettevõtetega kutsekoolis kahel päeval kokku avatud 11 töötuba. Esimesel päeval tutvustatakse noortele koolis selliseid valdkondi nagu hulgi- ja jaekaubandus, mis on seotud müüja-klienditeenindaja ja laotöötaja erialaga, toiduainete tehnoloogia, kus tutvutakse pagari ja kondiitri tööga, ning majutamine ja toitlustamine, kuhu on kaasatud hotellid ja spaad. Teisel päeval on töötoad seotud metalli ja mehaanika, materjalide töötlemise, elektroonika ja automaatikaga, elektrienergia ja elektroonika, IT-süsteemide ning tekstiili, rõivaste, jalatsite valmistamise ning naha töötlemisega. Viivika Vilja ütles, et Pärnumaa ettevõtted on väga koostööaltid ning huvitatud noori vastu võtma.

Virve Laube sõnul käivad praegu linna koolidega veel läbirääkimised osavõtu üle. Kui 2017. aastal olid tehnoloogiapäevadele kaasatud ka maakonna koolid, siis seekord keskendutakse linna üldhariduskoolidele, kuna linn on haldusreformi tulemusena tublisti laienenud. Õpilased saavad külastada kümmet ettevõtet. Puidet ütles, et koolilapsi on registreerunud juba üle saja ning nad jagunevad peaaegu võrdselt: 50:60 teeninduse ja tehnika valdkonna huvi järgi.

Seekord pole õpilastele uudistamiseks ja tegutsemiseks aga mitte ainult töötoad ja ettevõtted, vaid nad saavad jälgida kutsehariduskeskuses ka koolisiseseid võistlusi, kus selgitatakse välja parimad, kes edaspidi lähevad kooli esindama üleriigilistel võistlustel. Võistlusalad on üles seatud selliselt, et vaatajatele, sh üldhariduskoolide õpilastele, oleksid nad hästi juurdepääsetavad ja samas kommenteeritakse publikule võistluste käiku. „See on ka üldhariduskoolide õpetajatele hea võimalus näha, mis toimub ja mida tehakse kutsekoolis,“ sõnab Puidet.

Pikaajalisem mõju

Ecobirch AS on osalenud varasematel tehnoloogiapäevadel ning avab ka seekord oma uksed õpilastele, et näidata, kuidas materjale töödeldakse. Ecobirch AS-i juht Gert Rahnel arvab, et ehk on sellel ettevõtmisel pikaajaline mõju. Õpilased saavad aimu, kuidas tööstus seest ja väljast välja näeb ja millised inimesed seal töötavad. Seejärel saavad noored kujundada oma arvamust edasise karjääri kohta.

Ecobirch toodab kase ja männi liimpuitkilpe ehituskaubamajadele, mööbli-, trepi- ja aknatööstusele ning on Baltimaade suurim kasest kilpide tootja. Rahnel kahetses, et Pärnumaa KHK-s lõpetab puiduga seotud erialadel väga vähe õpilasi. „Mina arvan, et puidutööstuse tulevik Eestis ei ole käsitsi mööbli tootmine, vaid kiiremini, kui me arvame, on see automaatpinkide/robotite, skännerite, kaamerate ja arvutite päralt. Ja neid peaks hakkama juba varakult uurima ja õpetama,“ räägib Rahnel. „Ehk polegi enam nii oluline õpetada eri puiduliikide tehnilisi omadusi või kuidas iseseisvalt tool valmis meisterdada. Äkki on olulisem, et lõpetaja saaks aru tänapäevaste tootmisvahendite tööpõhimõtetest, ei kardaks neid puutuda ja seadistada, vaid harjuks nendega.“ Seda eesmärki püüavad täita ka eelolevad tehnoloogiapäevad.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!