Napo etteaste on õpetlik ja vajalik

18. jaan. 2019 Kristel Abel tööinspektsiooni teabe- ja välissuhete osakonna juhataja - Kommenteeri artiklit

Napo.

Kui soovime, et Eestis muutuks ohutult ja tervist säästvalt töötamine heas töökeskkonnas kultuuri normaalseks osaks, tuleb seda kultuuri juba varakult kultiveerida.

Milleks rääkida tööohutusest lastele, küsivad paljud. Lapsed käivad ju lasteaias ja koolis, nad ei tee mingit tööd.

Kui täiskasvanuga juhtub tööõnnetus, kannatab selle läbi mitte üksnes õnnetusse sattunud töötaja, vaid ka tema lähedased. Ema või isa vigasaamine mõjutab lapse heaolu. Kui soovime, et Eestis muutuks ohutult ja tervist säästvalt töötamine heas töökeskkonnas kultuuri normaalseks osaks, tuleb seda kultuuri juba varakult kultiveerida.

Lapse töö on mängimine ning juba varakult tuleb harjuda käituma nii, et ei laps ega tema kaaslased saaks viga. Loomulikult juhendavad nii vanemad kui ka õpetajad lapsi, kuidas on õige, ohutu ja hea. Alati on aga hea, kui seda sõnumit toetab keegi väljastpoolt.

Juba hea mitu aastat on tööinspektsioonil olnud hea abimees, lõbus tegelane Napo, kes käib Eesti lasteaedades ja algkoolides rääkimas ohutust käitumisest ja mängimisest.

Kes on Napo?

Maskott Napo on tubli töömees, kelle südameasi on tööohutus. Napo on välja töötanud Euroopa tööohutuse ja töötervishoiu agentuur (EU-OSHA) koostöös Napo konsortsiumiga. Napost on valminud mitmed harivad, lõbusad ja kaasakiskuvad videoklipid, kus näidatakse mitmesuguseid töösituatsioone, seda, mis võib minna valesti ning kuidas peab tegema, et õnnetusi ei juhtuks.

Klippidele lisaks on töötatud välja loovtegevusi. Igas õppekomplektis on kirjas põhisõnumid ja õpieesmärgid, soovitusliku tegevuse ja vajalike materjalide üksikasjalik kirjeldus ning näitlik tunnikava, mida on kerge lõimida 40-minutisse koolitundi.

Abivahendite komplektides on soovituslikud tunnikavad, mille abil õpetada 7–11-aastastele tervise ja ohutuse tähtsust. Need informatiivsed õppevahendid sisaldavad põhjalikke juhendeid, tegevussoovitusi ja allalaaditavaid materjale, et aidata õpetajatel lülitada tööohutuse ja töötervishoiu teemasid olemasolevatesse õppekavadesse.

Paindliku sisuga tunnid on koostatud nii, et need sobiksid olemasoleva õppekava õppeainetega, toetades nende õpetamist. Sellised õppeained on tervise- ja ühiskonnaõpetus, loodusteadus, liiklusohutus, keeleõpe ja loovained.

Eestis külastab Napo enamasti üritusi ning kutse peale ka lasteaedu, et rääkida ohutusest. Alljärgnevalt lühike tutvustus, kes ta on, millest räägib ning kuidas teda külla kutsuda saab.

Napo räägib lastele, miks ohutus on oluline. Mäng on väikese inimese töö ja seda peab tegema ohutult. Napo kohtub tavaliselt lasteaia viimase rühma ja kooli esimese klassi lastega.

Millest ta räägib?

Napo selgitab lastele, miks tuleb pärast mängimist mänguasjad kokku korjata. Aga miks siis? Et need ei jääks vedelema ning keegi nende otsa ei komistaks ega kukuks. Napo näitab, mis juhtub, kui lumiste või poriste jalanõudega tuppa tulla ning põrandat ära ei kuivatata. Libedal põrandal võib kergesti kukkuda ja väga haiget saada. Napo ei kuivatanud kohe põrandat ära, libises, kukkus ja peab nüüd ninal kandma suurt plaastrit.

Napo arutab koos lastega, millised muud ohuolukorrad võivad lasteaias, kodus või tänaval ette tulla. Ohutustunni lõpus saavad lapsed Napolt diplomi ja kingituse.

Napo tuletab lastele meelde, et nii lasteaias kui ka koolis peab hoolikalt jälgima ohutusreegleid, et vältida õnnetusi. Näiteks tuleb koolis meeles pidada, et klassiruumides ega koridorides ei tasu joosta ning toolid tuleb lükata laua alla, kui neid ei kasutata. Ka koolikotte ning muid isiklikke esemeid ei tasu jätta laudade vahele ega koridori maha lebama, sest nende otsa võib komistada. Treppidel ei tasu kiirustada ega võidu joosta, sest ebatasasel pinnal võib kergelt kukkuda.

Napo paneb lastele südamele, et kooli minnes või sealt tulles tuleb hoolega tähele panna, mis ümberringi toimub. Üle tee tohib minna ainult rohelise tulega ning vaid siis, kui oled veendunud, et kõik autod on peatunud.

Teemad, millest Napo lastega räägib: „Ohutus mängides“, „Ohutus koolis ja lasteaias“, „Milleks on vaja tööriideid?“, „Isikukaitsevahendid – kiiver, helkur jmt“, „Mobiiltelefon ja nutikael: kael jääb kangeks, silmad hakkavad valutama“, „Vajadus liikuda ja võimelda“.

Napo elab Tallinnas tööinspektsioonis. Võimalusel on ta valmis tulema külla lastele kõikjal Eestis. Napole saab küllakutse esitada, saates e-kirja aadressil kristel.abel@ti.ee.

Napo külaskäik kestab lasteaias ca 15–20 min, koolides ühe koolitunni.

Napo külaskäigud on nii õpetajad kui ka lapsed hästi vastu võtnud. Õpetajad ütlevad, et kuigi nad räägivad ka ise lastele tihti ohutusest, siis Napot, kes laseb lastel pähe proovida ehituskiivrit, näitab helkurvesti ja räägib nähtavuse olulisusest, kuulavad lapsed palju tähelepanelikumalt.

Lisamaterjalid Napo kohta on leitavad aadressil https://www.napofilm.net/et.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!