Eesti Rahva Muuseum pakub alati uusi elamusi

8. veebr. 2019 Kalmar Kurs ERM-i avalike ja välissuhete juht - Kommenteeri artiklit

Viljandi Muuseumi ning koolide ühine ajarännak Viljandi kohtu­hoone ees, kus 24. veebruaril 1918 iseseisvusmanifest ette loeti. Foto: Epp Härm

 

Alati uusi elamusi pakkuv Eesti Rahva Muuseum (ERM) saab sel aastal 110-aastaseks. 14. aprillil tähistame muuseumi sünnipäeva vanade ja uute tantsude ning uhke tordiga. Kõik on oodatud!

2018. aastal külastas õpilasgruppidega muuseumi üle 14 000 õpilase. Muuseumihariduse programm „Ajarännak 1918“ oli eelmise aasta parimate algatuste seas ja näitas veel kord, et Eesti koolid hindavad muuseume õpikeskkonnana aina enam.

Muuseumide haridusprogrammid järgivad riiklikku õppekava ning toetavad nii formaal- kui ka huviharidust, olles õpilasele ainetunde täiendav hariv elamus ja õpetajale inspireeriv kogemus. ERM-i kodulehelt www.erm.ee/haridus leiab rohkelt lisainfot ja võimalusi koolidele, noortekeskustele, huvikoolidele jt.

ERM-il on muuseumitunde ning töötubasid eri vanuses õpilastele. Kui Eesti Vabariigi juubeliaastal rändasime koos ajas tagasi 1918. aastasse, siis sellel aastal veelgi kaugemasse minevikku: 1869. aastasse. Arutleme, kes ning kuidas laulupeole läksid, mida selleks vaja oli ning kas iga soovija toona üldse Tartusse jõudis. Ajarännaku projektiga saab tutvuda, liitudes Facebooki grupiga Ajarännak.

ERM-i lasteklubi pakub põnevaid seiklusi, osasaamist muuseumi igapäevaelust ja köögipoolest.

Näitus „Ise tehtud Eesti“ pakub peredele palju avastamisrõõmu. Õpilased ja noored saavad koos vanemate ja vanavanematega pidada huvitavaid vestlusi teemal „Aga siis olid asjad niimoodi“. Koos õpetajatega saab ühiskonna- ja ajalootunnid näitusel eriti huvitavaks teha.

Eesti kinodes näeb praegu filmi „Johannes Pääsukese tõeline elu“, osades Ott Sepp ja Märt Avandi. Tulge vaadake püsinäitusel Pääsukese mahukat fotogaleriid. Räägime sellest, kuidas noor ERM-i töötaja talle kuulsust toonud reisidele sattus ja mida ta seal nägi.

Äsja avati ERM-i galeriis näitus „Toolilugu“, mis annab ülevaate toolisajandist Eestis.

4. juunil, Eesti lipu 135. aastapäeval on kõik oodatud ERM-i saama osa rahvuslipu pidupäevast ja vaatama esimest sinimustvalget lippu. On haruldane vedamine, et 1884. aastal Eesti Üliõpilaste Seltsi lipuna pühitsetud esimene sinimustvalge veel alles on.

Teeme õpetajatele näitusi ja haridustegevust tutvustavaid infopäevi, koolitusi iseseisva muuseumikülastuse juhtimiseks ja korraldame õpetajate elamuspäeva.

 

  • Kirjutage, küsige ja tellige muuseumikülastus meilitsi hariduskeskus@erm.ee.
  • Olgu õpigrupid, perekülastused näitustele, piduüritused – olete alati oodatud ERM-i ammutama uusi elamusi ja teadmisi!

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!