First Lego League meelitas õpilased puhkepäevadel kooli

1. veebr. 2019 Piia Pähklamäe MTÜ Robootika tiimi liige - Kommenteeri artiklit

Võistkond Laagri Unicorns võitis meister I auhinna. Fotod: Piia Pähklamäe

 

Võistkonna Rakett 100 liikmed missioonilaua juures.

26. ja 27. jaanuaril osales suur hulk robootikahuvilisi lapsi Põhja-Eesti First Lego League’i eelvoorudes Laagri koolis.

Laagri kool on jaanuari viimase nädalavahetuse mõlemal päeval rahvast täis. Võimatu on aru saada, et tegemist on puhkepäevadega, mil noored üldiselt muude asjadega tegelevad. Kes millega, aga väljaspool kooli igatahes. Kooli fuajee on täis võistkondade laudasid, kus tutvustatakse enda tehtud kosmoseteemalise probleemi lahendamise projekti ning antakse veel viimast lihvi enda ehitatud robotitele.

Kosmonautide kostüümidesse riietunud ja isetehtud kosmoselaevade vahelt jääb silma ühest poisist ja neljast tüdrukust koosnev võistkond Püünsi Kosmonaudid, kelle meeskonda kuulub ka sülekoer. Võistkonna projekti idee on nimelt saata kosmonautidega kaasa lemmikloomad, et peletada inimeste igavust.

„Meie tiim on robootikaringis õppinud robotite ehitamist ja programmeerimist,“ räägib Margaret Pallon. Tüdrukud seletavad, et tegelikult on oluline ka meeskonnatöö ja asju mitu korda kontrollida. Lisaks nõustuvad kõik grupiliikmed, et kõik lapsed võiksid käia robootikaringis, sest siis teevad nad oma nutiseadmetes ka midagi kasulikku.

Juhendaja Silver-Toomas Ant õpib ise veel Gustav Adolfi gümnaasiumis, kuid juhendab kahte robootikaringi. „Ma olen kuulnud, et robootikajuhendajatest on väga puudus. Õnneks ei ole need pakkumised minuni jõudnud, muidu jääks aega väheks,“ räägib noormees.

Laagri robootikaringides on juhendajate puudus lahendatud lapsevanematest kaasjuhendajatega, kes on võistkondadele toeks. Kaasjuhendaja Diana Poudel toob välja huvitava tõsiasja, et mida vähem meeskonnatöösse sekkuda, seda paremini areneb grupi koostöö ja seda paremaid tulemusi saadakse. Vaja on lihtsalt jagada julgustavaid sõnu ja pakkuda mõnusat paika, kus huviringi tööga tegelda.

Roboseidoni võistkonna noored räägivad, et kohati hakkavad nende robotid ajale jalgu jääma. „See ei sega robootikaga tegelemist, aga ikka tahaks teha veel ägedamaid roboteid ja mõelda, kuidas võistlusel uuel viisil missioone lahendada,“ seletab Siim Viilukas.

Diana Poudel toob välja, et ka nemad leidsid eri viise, kuidas robootikaringi avamiseks rahastust leida. „Paljud on uurinud, kust me robootikaringi jaoks raha saime. Suurim osa tuli Hooandjast, tegime taotluse Varaaidale ja huvikool lisas oma osa,“ kalkuleerib ta. Kohalikult omavalitsuselt saadi toetust sülearvutite ostmiseks.

First Lego League on haridusprogramm, mille eesmärk on populariseerida teadust ja tehnoloogiat ning anda lastele vajalikke teadmisi ja oskusi. Programmi kõrghetkeks võib lugeda võistlusel osalemist, kus võistkonnad koguvad punkte robotimängu lahendamise, projekti ning meeskonna põhiväärtuste eest. Robotimängu võistluseks tuleb ehitada autonoomne robot, mis ülesandeid lahendades kogub võimalikult palju punkte.

Projekti käigus uurivad noored reaalset probleemi ning püüavad leida uusi lahendusi. Põhiväärtuste juures hinnatakse meeskonnatööd, et arendada ka noorte sotsiaalseid oskusi.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!