Kuidas ma õpetajast harrastusmuusikuks kasvasin

1. veebr. 2019 Kadri Allikmäe - Kommenteeri artiklit

Kadri Allikmäe avastas enda jaoks torupilli pärismusmuusika kursusel ning mängib ja harjutab seda pea iga päev. Foto: Sandra Urvak

Sattusin esimest korda August Pulsti õpistu väikekandle kursusele, et uurida võimalusi, kuidas vasthangitud väikekandlel peale kolme duuri veel midagi mängida. Enda suureks üllatuseks olen kolme aastaga kasvanud pärimusmuusika fänniks ning harrastusmuusikuks.

Väikekandle avastamine oli minu jaoks midagi, mis lapsepõlves Tallinna muusikakeskkooli algklassides tegemata jäi (sest siis sellist võimalust lihtsalt ei olnud). Kui kandleõpetaja Pille Karras meid tollases rahvakultuuri keskuses esimesi duure mängima pani, poleks ma arvanud, et mõne aja pärast täidab pilliharjutamine ja muusikaga tegelemine pea poole või rohkemgi minu nädalast. Aga nii see läks.

Järgmiseks läksin Viljandisse kursusele „Sissejuhatus pärimusmuusikasse kõiksugu õpetajatele“, mida õpistus kutsutakse ka pärimusmuusika spaaks. Nelja päeva jooksul saime koos õpetajatega katsetada väikekannelt, parmupilli ja muid rahvapille ning harjutada pärimustantsu ja vaba improvisatsiooni. Hommikud algasid ühise lauluga, Janne Suitsu pärimustantsu tunnis tantsisime nii, et unustasime iseenda, jäi vaid tunne, rütm ja liikumine. Muhu ja Kihnu tantse tantsides oli tunne, et olemegi osa ühest suurest mustrist. Tantsida ja naerda sai rohkem, kui tükk aega oli saanud. Kõik see mõjus õpetajatele kosutavalt ja kahandas oluliselt igapäevastressi.

Kursuse viimasel päeval tõi õpetaja Merike Paberits lagedale eesti rahvapillide raskekahurväe: parmupillid, lõõtsa ja torupilli. Ja siis see juhtus. Võtsin torupilli kätte ega ole seda tänaseni käest pannud. Olin aastaid torupilli mängimisest unistanud ja tundsin, et kas nüüd või mitte kunagi – on aeg oma unistus teoks teha. Mängin ja harjutan torupilli pea iga päev ega saagi sellest enam lahti. Päris kindlasti on pillimäng tõhus arstirohi igasuguse masenduse vastu ning parim viis leida igasse päeva killuke rõõmu.

Hiljem osalesin veel mitmel Pulsti õpistu kursusel ning kuulun nüüd ka Viljandi pärimusmuusika festivali ja Reval Folgi vabatahtlike meeskonda.

Pärimusmuusikaga seotud tegemistesse panustamine on andnud mulle tunde, et tahan, oskan ja saan olla meie kultuuri elava loomise osa. Olen iseendale andnud võimaluse kasvada asisest Tallinna inimesest oma kultuuri hoidjaks ja võib-olla ka kandjaks. Olgugi et ma pole professionaalne muusik, on pillimäng ja muusikasündmustest osa saamine loonud mulle võimalusi, millest ma paar aastat tagasi unistadagi ei osanud.

August Pulsti õpistu kursustel mõistsin mitut olulist asja.

• Meie kultuur on nagu allikas, läte, millel on vaja kogu aeg käia. Muidu jääb hing kuivaks. Minul oligi jäänud. Õpetajatööga tegelejad mõistavad ilmselt hästi, millest ma räägin. Eks igaüks leiab oma allikad ise üles, aga kui hoida elavat kontakti pärimusmuusikaga, saab sealt teistelegi tervendavat vett tuua.

• Pärimuses peitub vägi: regilauludesse ja pärimustantsudesse oleks justkui kirjutatud möödunud aegade tarkus, mis annab ka praeguse aja inimestele tugevust ja vaimutoitu. Me ei pruugi kõigest sellest enam hästi aru saada, aga neis on mingi müstiline jõud, mida sõnadesse ei pane. Kui seda kogeda, nagu August Pulsti õpistu kursustel seda teha saab, tekib tunne, et oleme selle ürgse väega kontaktis.

Muusika taasleidmine ja muusika tegemine on olnud minu senise elu kõige nauditavam kogemus. Olen Pulsti õpistu kursustel, Viljandi pärimusmuusika festivalil ja Reval Folgi meeskonnas tänu pillimängule ja pärimustantsule saanud sõbraks paljude inspireerivate inimeste ja muusikutega Eestis ja Euroopas. „Muusika on keel, mis meid kõiki ühendab,“ ütles mulle sõber Belgiast. Kusjuures selleks, et muusikat teha ja sellest rõõmu tunda, ei pea olema professionaalne muusik. Elementaarse pillioskuse omandamiseks ning vanade laulumängude ja pärimustantsude äraõppimiseks on vaja lihtsalt julgust minna Viljandisse ja lubada endal veeta seal üks mõnus nädalavahetus koos teistega. Hea meeleolu, laetud patareid ja inspiratsioon on lisaboonusena kindlustatud.

Kutsun kõiki August Pulsti õpistu kursustele, et saada elav kogemus ürgsest väest, mis meie rahvapärimusse peidetud on.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!