Sõpruse saadikud lastemuuseumis

8. veebr. 2019 Sireli Uusmaa lastemuuseum Miiamilla juhataja - Kommenteeri artiklit

Sõpruse saadiku töö ulatub muuseumipiiridest kaugemale. Foto: Jane Meresmaa-Roos

 

Lastemuuseum Miiamilla on lastele ja peredele mõeldud teemamuuseum, mille mänguline ekspositsioon räägib külastajale sõprusest. Teistest muuseumidest eristab lastemuuseumi käed-külge-meetodil põhinev ekspositsioon, mis tähendab, et pea kõik siin on mängimiseks ja avastamiseks. Sõbraks saab muuseumimaja, vanade asjade, looduse ja ka teineteisega. Ei ole harvad olukorrad, kus võõrastestki saavad mänguhoos head sõbrad. Meie sihtgrupp on lapsed igas vanuses ja ka lapsevanemad, kes koos lapsega muuseumis tegutseda saavad. Lastemuuseumis õpib ja areneb laps mängu kaudu. Kuna muuseumi teema on sõprus, keskendume oma tegevustes peamiselt inimeseks olemisele, kasutades selleks esemeid, lugusid, mänge ja metoodilisi vahendeid.

Väärtuskasvatuskesksed on ka meie muuseumitunnid. Lähtudes õppekava õpitulemustest ja üldpädevustest, on töötatud välja lapse arengut toetavad tunnid, mis tegelevad selliste teemadega nagu kodu, perekond, tervis, loodus, aga ka kiusamine ja teineteisega hakkama saamine. Kõikidesse tundidesse on integreeritud aktiivne tegevus, millega harjutatakse grupis toimimist, teineteisega arvestamist, oma tunnete väljendamist ja palju muud. Iga tunni jaoks on metoodilised vahendid ning vahel üllatab lapsi ka mänguline tegelaskuju. Lisaks muuseumitundidele pöörame olulist tähelepanu perega seotud tähtpäevadele. Ürituste sarjas „Perepühad“ tähistame emade-, isade- ja vanavanemate päeva, aga ka lemmikloomade ja eriti suurelt laste endi päeva 1. juunil.

Lastemuuseumi jaoks on veebruar väga eriline kuu. 14. veebruaril tähistatakse sõbrapäeva. Meie majas on sõbrad ja sõprus kõige tähtsam ning seetõttu on terve veebruar meil sõprusekuu. Sõbrakuul on maja täis mitmekülgset vahvat tegevust meisterdustest mängudeni. 16. veebruaril toimub tervele perele mõeldud sõprusepäev.

Veebruarikuus saavad lasteaialapsed osaleda eriprogrammis „Sõprus võidab“ ja koolilapsed tunnis „Sõpruse saadikud“. Lasteaiatunnis uuritakse sõpruse olulisi koostisosi. Valmib eriline sõpruse kompott. Algkooliõpilased uurivad, mis on sõpruses erilist ja erinevat. Sõpruse saadikuteks kehastudes mõistavad lapsed sõbraks olemise väärtust ja sõpruse tõelist tugevust. Mõlema tunniga kaasneb loovtöö. Loodame, et muuseumitundidest lahkuvad vahvad sõpruse saadikud, kes viivad sõbralikkust ja headust nii oma kooli, lasteaeda kui ka koju.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!