Tulõ muusõumihe opma!

8. veebr. 2019 Marge Luude Põlva talurahvamuuseumi muuseumipedagoog - Kommenteeri artiklit

Pudropäävä (vastlapäeva) liulaskmisel on mitu tähendust. Foto: Põlva talurahvamuuseum

 

Elamusõpe Vana-Võromaa Muuseumides

Lõuna-Eestis ootavad külastajaid neli omanäolist muuseumi, mis kannavad ühisnime Vana-Võromaa Muuseumid: Põlva talurahvamuuseum, Mõniste talurahvamuuseum, Vana-Võromaa kultuurikoda ja Dr. Fr. R. Kreutzwaldi memoriaalmuuseum. Neis kõigis on võimalik valida ringkäike või muuseumitunde koolis õpitu täiendamiseks ja kinnistamiseks või saada praktilist õpetust mõnes töötoas.

Võru linnas asuv Dr. Fr. R. Kreutzwaldi memoriaalmuuseum pakub lisa eelkõige kirjandus- ja emakeeletundidele, tutvustades lauluisa loomingut, aga ka maja, kus linnatohtrist kirjanik elas üle 40 aasta. „Kalevipoja“ maailm, rahvajutud ning muinaslood saavad täiendust käsitöötares, kus õpitakse lihtsaid trükitehnikaid, raamatuköitmist, rahvarõivaste juurde vööde ja vaseliste tegemist.

Vana-Võromaa kultuurikoja muuseumitunnid viivad nii kiviaega, keskaega kui ka lähiajalukku – aluseks Võrumaa muuseumi püsiekspositsioon arheoloogilistest leidudest kuni metsavenna punkrini. Kohalikku kombestikku õpetavad rahvakalendri tähtpäevade teemalised osalustunnid, milles on tähtis roll mitmesugusel meisterdamisel. Kunstiõpetajal tasub aga uurida kunstigalerii näituste plaani, sest näitustega kaasnevad muuseumitunnid pakuvad vaheldust kooli kunstiõpetusele.

Hoopis teistsuguseid elamusi ja palju õues toimetamist pakuvad aga kaks omanäolist vabaõhumuuseumi, kust saab täiendavaid teadmisi nii ajaloo-, ühiskonna- ja inimeseõpetuse-, matemaatika kui ka kirjandus- ja emakeeletundideks.

Eestimaa lõunapiiril on avanud uksed vana Kuutsi külapood, mis on ühtlasi Mõniste talurahvamuuseumi peamaja. Lisaks kaupmehe eluolusse süvenemisele viivad teematunnid Mõnistes lapsi püstkotta, rehetarre, talutööde juurde ning metsa – kas siis jahile, laululinde kuulama või taimi tundma õppima. Mõniste talurahvamuuseum korraldab ka väljasõiduga õppepäevi haridusasutustes.

Põlva talurahvamuuseum asub ajaloolise Postitee ääres Karilatsi külas. Muuseumi peamaja on vana Karilatsi külakool. Peale vanaaja koolitundide saab siin tutvust teha taluelu ja -töödega, osaleda vallakohtu istungil, uudistada tuuleveski sisemust. Talvekuudel pakub Põlva talurahvamuuseum „kohvritundi“, tulles külla rühmatuppa või klassiruumi.

Vana-Võromaa Muuseumid on heaks teejuhiks võro kultuuri juurte juurde nii noorematele kui ka vanematele õppuritele.

 

  • Kõikide muuseumitundide koondinfo leiab Võru Instituudi kodulehelt https://wi.ee/et/muuseumid/elamusope-muuseumis.
  • Õpetaja jaoks valiku lihtsustamiseks oleme muuseumitunnid eristanud klasside kaupa, näidatud on muuseumitunni seos õppeaine ning teemaga. Mitme teema puhul on tegevusse lõimitud eri ainetundide teadmisi, mis aitab noorel neist päriselulist tervikpilti luua.
  • Muuseumitöötajatega on eelnevalt võimalik läbi arutada ootused tundide sisule ja leppida kokku sobiv aeg.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!