Humanitaarainete õpilaskonverents HUNTS 2019

13. märts 2019 - Kommenteeri artiklit

Tartus, heade mõtete ja ülikoolilinnas, toimub igal aastal poplaarne Teadlaste Öö festival, nädala jooksul tuleb kokku hulgaliselt teadushuvilisi, et uurida, arutleda, kuulata ja ennast täiendada. Esmakordselt said ka humanitaarteaduste huvilised õpilased võimaluse oma uurimistöid või endale väga meelepäraseid teemasid teistele tutvustada.

28. septembril 2018 toimus Eesti kirjandusmuuseumis esimene humanitaarainete õpilaskonverents HUNTS, millest võtsid osa teadushimulised noored ja nende juhendajad üle kogu Eesti. Põnevaid ettekandeid olid kuulama tulnud nii oma valdkonna spetsialistid kui ka paljud humanitaarteadustest huvitunuid.

Eesti kirjandusmuuseumi, Eesti Rahva Muuseumi ja Hugo Treffneri gümnaasiumi koostööprojektina valminud ürituse eesmärk oli näidata, et ka humanitaarias saab teadust teha sama palju ja põnevalt kui näiteks loodusteadustes või reaalmaastikul. Konverents algas tervituskõnedega ning sellele järgnesid viide plokki jaotatud esinemised. Uurimistööde autorid olid analüüsimiseks leidnud eriilmelisi teemasid: räägiti teatrist, keelest, muusikast, luulest, restaureerimisest, juba tehtud projektidest ja nende mõjust ning jagati oma perekonnalugusid. Plokkide vahel toimus diskussioon, kus õpilased said tehtud tööle tagasisidet ning häid ideid teema edasiarenduseks. Õhtu lõpetas debatt valdkonna spetsialistide ja õpetajate vahel, kus arutleti humanitaarteaduste tuleviku, oleviku ning vajalikkuse üle.

Loodetavasti muutub innustatuna esimese kohtumise väga positiivsest tagasisidest humanitaarainete õpilaskonverents traditsiooniliseks. Eeltööd uueks kohtumiseks 2019. aasta septembris juba käivad. Konverents pakub 9.–12. klassis õppivatele noortele võimaluse saada oma meelepärasele uurimisvaldkonnale või sellest välja kasvanud koolitööle vahetut tagasisidet ja sõlmida tutvusi sarnaste huvidega õppuritega üle terve Eesti. Lisaks rõhutab kogu üritus humanitaarainete olulisust ning vajalikkust ühiskonnale, näidates, et tegemist on valdkonnaga, mis ootab uuelt põlvkonnalt oma vaatenurki ja ideid. HUNTS aitab noortel humanitaarteadlastel saada valdkonna kohta uusi teadmisi ja teha teadlikumaid valikuid edasiste õpingute kohta.

Kohtumiseni HUNTS-il juba 2019. aasta sügisel!

www.kirmus.ee/est/teenused/hunts/


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!