Isemoodi kaardiraamat joogast ja terviseabist

8. märts 2019 Annika Poldre toimetaja - Kommenteeri artiklit

Foto: erakogu

Joogaõpetaja Holger Oidjärv on kokku kirjutanud omamoodi raamatu „Umajooga ja terviseabi“. Sellel pole kaasi ega nummerdatud lehekülgi. Volditud lehed mahuvad ühte karpi, kus on lisaks voldikutele värvipliiatsid.

Raamat on autori sõnul koostatud ratsionaalselt, et sobiks 4-, 14-, 40- ja 80-aastastele. Kaardid sisaldavad teavet jooga olemusest, tervisest ja inimeseks olemisest. Infot on punktimassaažist koos joonistega ja refleksoloogiast. Antud on punktimassaaži tegemise õpetus. Suure osa moodustavad joogaharjutused, igaüks omaette voldikul, juures selgitav tekst, joonis ja juhis, kuidas harjutust eri raskusastmega sooritada. Lisatud on ka, kuidas harjutus organitele ja tervisele mõju avaldab. Seda teksti on üheksal voldikul.

Harjutused on jagatud mitmeti rühmadesse: algajatele, vaimse ja füüsilise töö tegijatele, kehakaalu langetajatele, suitsetamisest loobujatele, stressist ja depressioonist vabanemiseks jne. Harjutused on rühmitatud ka selle järgi, millist keha piirkonda need mõjutavad. Harjutused algavad päikesetervitusega ja lõppevad kuutervituse ning süvalõdvestusega. Iga voldiku esiküljel on mandala – pilt, mida joogaharrastaja saab ise kaasapandud pliiatsitega värvida.

Harjutusi on kokku 34, suurel osal neist kergem ja raskem variant, ja seetõttu on komplekt kasutatav aastaid, nii nagu joogaga tegelemine on pikk ja pidev protsess ning areng. Kui algaja teeb endale selgeks kõigepealt jooga olemuse ja alustab lihtsamatest harjutustest, leides aega ka hingamisharjutustele ja meditatsioonile, siis edasi tärkab huvi jooga kui filosoofia ja sellele toetuva maailmanägemise vastu. See vast ongi raamatu ehk õppematerjali eesmärk.

„Umajooga ja terviseabi“ leiab huviline Rahva Raamatust, Loitsukelleri poodidest Tallinnas ja Tartus ning autorilt.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!