Õpilasfirmad väärindavad kompetentsikeskuses puitu

15. märts 2019 Hille Lillemägi Tsenter - Kommenteeri artiklit

Puidust alusega lamp õpilasfirmalt Pomp ning Preini puidust kuubikud ja täheklotsid. Fotod: Tsenter

 

Hubast valgust andvate tulukestega ja taimedega valgustid, soonega käevõru patsikummi hoidmiseks, ajuragistamiseks mõeldud kuubikud, õhutaimede hoidikud ja metallkorgi avaja diivanisurfaritele – see on valik õpilasfirmade ägedatest ideedest, mille valmimisel on nõu ja jõuga abiks olnud Võrumaa kutsehariduskeskuse kompetentsikeskus Tsenter.

Kuna Tsentris on kesksel kohal puidutöötlemise ja mööblitootmisega seotu, siis on kõigi õpilasfirmade puhul tegemist puidu laiema kasutamise ja puidule lisaväärtuse andmisega. Tsentrist sai möödunud aastal tuge 13 õpilasfirmat. Lisaks nõustamisele pakub Tsenter alates eelmise aasta sügisest õpilastele tasuta esimese prototüübi tegemist ja proovipartii valmistamist. Pärast esimest hästi õnnestunud proovipartiid saab õpilasfirma hakata tooteid tellima tavahinnakirja alusel. See pakkumine on ennast kuhjaga ära tasunud, nüüdseks on Tsentris nõustamisel ja kasutavad Tsentri masinapargi võimalusi seitse õpilasfirmat.

Hea koostööoskus ja kvaliteetne töö

Näiteks õpilasfirma Pomp soovis lahendust taimevalgusti aluse valmistamiseks, et seda saaks ohutult vooluvõrguga ühendada ja lisaks logoga kaunistada. Tsentri abiga valmisid õpilasfirma Prein tootejoonised, vineerist kuubikud lõigati laseril välja ja lisaks said noored juhiseid, kuidas toodet kokku liimida, lihvida ning vahatada.

Awaja sai abi puiduosa kujutise väljalõikamisel ja pildi trükkimisel. Tillandsia, kes müüb Eestis praegu veel vähe tuntud õhutaimi, kirjutab Tsentrisse saadetud kirjas nii: „Esimeseks laadaks valmistasime oma alused kõik ise, kuid pärast seda tuli mõte kontakteeruda Võru vallas asuva Tsentriga. Alustasime nendega koostööd, kuna olime kuulnud teistelt õpilasfirmadelt nende heast koostööoskusest ja pakutavate teenuste kvaliteedist. Oleme Tsentrilt palju abi saanud ning muljed on ainult positiivsed. Töö on kiire ja väga korralik.“

Enamik Tsentrisse pöördunud õpilasfirmasid on pärit Võrumaalt, aga näiteks rohelise maailmavaatega Greeny Bagi noored on Tallinna Lilleküla gümnaasiumi 11. klassist. Mihkel Vaarmaa tutvustab nende toodet nii: „Puidust disainielementidega tekstiilkotid on mõeldud igapäevaseks kasutamiseks nii poes, koolis kui ka tööl. Kottide erilisus peitub disainis – geomeetrilised puidutükid moodustavad silmapaistvaid kujundeid ja annavad riietusele just puudu oleva elemendi. Üritame puidudisainiga kotte tulevikus muuta veel rohelisemaks, tahame kasutada tekstiilijääke. Tsentrist oleme varemgi tooteid tellinud ja oleme väga rahul. Seetõttu otsustasime ka geomeetrilisi puidutükke sealt tellida.“

Nagu värske tuuleõhk

Võru gümnaasiumi õpilasfirma PatSee on hea näide, kuidas noorte pealehakkamine ja hea turundus on viinud juba mitme jätkupartii tegemisele. Nelja neiu soov oli teha soonega käevõru, kuhu sobituks patsikumm. Mõeldi mitmesugustele lahendustele, nt teha metallist, traadist või mõnest muust materjalist, kuid lõpuks otsustati puidu kasuks ja pöörduti Tsentri poole. Õpilasfirma liikme Kerttu Kuhi sõnul tegi võru valmistamise keerukaks patsikummi jaoks soone tegemine, kuid Tsentri töötajate nuputamise tulemusena probleem ületati. „Vastu tuldi käevõrude lõikamisel, liimimisel ja värvimisel. PatSee jätkab koostööd Tsentriga veel mõnda aega, kuid on arutamisel, kas PatSee jätkab oma tegevust ka pikemas perspektiivis.“

Tsentri arendusjuhi Kaido Mäesalu sõnul on noored väga nutikad, ja kui pakkuda neile tuge ning kindlust ideede elluviimisel, ei lase tulemus ennast kaua oodata. „Noorte ideed ja soov asju teisiti teha on kui värske tuuleõhk valdkonna traditsiooniliste ettevõtete kohal. Mida rohkem õpivad noored asju ise tegema, seda rohkem on meil tulevikus innovatiivseid ettevõtteid. Ja kui mõnest neist kasvab välja rahvusvahelise haardega tegijad, saame öelda – oleme koolina sellesse oma panuse andnud,“ sõnas Mäesalu. Noored oskavad Eestimaa rohelises kullas näha rohkelt võimalusi – oskus puitu väärindada on üks osa meie edukuse võtmest.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!